Forma-1: botrányos első edzés Bakuban

Publikálás dátuma
2019.04.26. 18:08

Fotó: ALEXANDER NEMENOV / AFP
Nem várt módon 13 perc elteltével le kellett fújni a Forma-1-es Azerbajdzsáni Nagydíj másfél órásra tervezett pénteki első szabadedzést.
Az újonc George Russell (Williams) több csatornafedélen is áthajtott, ezek közül viszont az egyiket rosszul rögzítették, így az felpattanva szétverte az autó alját. Ezután úgy döntöttek, ellenőrzik a több mint 300 csatornafedelet, ezért kénytelenek voltak törölni a tréninget.
Russel autójának elszállítása sem ment zökkenőmentesen, a darus tréler ugyanis nekiment az egyik reklámhídnak, az emelő hidraulikája meghibásodott, az autóra ráfolyt az olaj, a bokszban pedig egy második darura volt szükség a leemeléséhez.
A második szabadedzés már zavartalanul lezajlott, ugyanakkor Lance Stroll (Raicing Point) és Danyiil Kvjat (Toro Rosso) összetörte autóját, míg többen a bukótérbe menekülve kerülték el az ütközést. Délután a két Ferrari volt a leggyorsabb, Charles Leclerc zárt az élen Sebastian Vettel előtt, őket Lewis Hamilton (Mercedes), Max Verstappen (Red Bull) és Valtteri Bottas (Mercedes) követték. 
A versenyhétvége szombaton 15 órától az időmérővel folytatódik, a futamot vasárnap 14.10-től rendezik (tv: M4 Sport).
Szerző

A harc folytatódik – Újabb viharos tanácskozás várható a teniszszövetség közgyűlésén

Publikálás dátuma
2019.04.26. 16:22

Fotó: Szalmas Peter
A Magyar Tenisz Szövetég május 2-án 13 órakor Békéscsabán folytatja közgyűlését, jelentősen megnehezítve a tagszervezeteknek a részvételt az eseményen.
Nem sikerült minden napirendi pontot megtárgyalni a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) viharos április 16-i ülésén, ezért újabb gyűlést kellett összehívni, jelenleg ugyanis az MTSZ-nek nincs erre az évre elfogadott költségvetése és a tavalyi évre vonatkozó pénzügyi beszámolót sem sikerült megszavaztatni a résztvevőkkel. A vezetőség lemondását követelő ellenzékiek – akik a Tiszta Tenisz elnevezésű csoportba tömörültek, soraiban olyan jelenlegi és korábbi kiválóságokkal, mint Babos Tímea, Fucsovics Márton, Temesvári Andrea, Markovits László vagy Sávolt Attila – kivonulása miatt akkor határozatképtelenné vált a tanácskozás.
Az MTSZ meghívójában az szerepelt, hogy április 16-án, a félbeszakadt közgyűlés után született elnökségi döntés a május 2-iki időpontról, ám a meghívókat csak a törvényben előírt nyolc napos határidőt betartva, április 24-én küldték ki. A cél nyilvánvaló és a helyszín kiválasztásából is látszik: minél kevesebben vesznek részt a közgyűlésen, annál valószínűbb, hogy az ellenzék nem tudja érvényesíteni érdekeit és a jelenlegi vezetőség – Szűcs Lajos elnökkel, Richter Attila főtitkárral – maradhat a pozíciójában.
Természetesen az ellenzéki oldalt sem kell félteni, amely a számára nagyon kedvezőtlen helyszín és időpont – munkanapon, a fővárostól távol – ellenére mindent megtesz tagjai mozgósítása érdekében. Lapunk úgy tudja, a külön busz bérlésének a lehetősége is fölmerült, annak érdekében, hogy minél többen eljussanak a közgyűlésre. Ami biztos: újabb viharos tanácskozás várható, ezúttal a Viharsarokban.
A kedélyek addig sem csillapodnak: a Magyar Hang részletes cikket írt arról, kiknek, milyen összegekkel tartozik az MTSZ, az információt több médium átvette. Az MTSZ reagált, a megjelenteket nem hivatalos adatoknak nevezte és perrel fenyegetett meg mindenkit, aki az információkat átveszi és szintén megjelenteti. Ami biztos: az MTSZ-nek kintlevőségei vannak és az is elég valószínűnek tűnik, hogy a szövetség saját munkatársainak – illetve egyes dolgozók cégeinek is komoly összegekkel tartozik –, ami nemcsak jogi, hanem etikai aggályokat is fölvet.
A Tiszta Tenisz a Facebook-oldalán arról számolt be, hogy pénteken három korábbi kiváló játékos, Kapros Anikó, Temesvári Andrea és Sávolt Attila egy ügyvéd kíséretében az MTSZ-ben jártak, szerették volna megtekinteni a félbeszakadt közgyűlés jelenléti ívét és a tagszervezeti listát. Ezeknek az adatoknak elérhetőnek kell lenni, ám az MTSZ honlapján nem lehetett megtalálni az információkat. A látogatásukról fölvett és közzétett jegyzőkönyv szerint nem jártak sikerrel, mert az MTSZ-ben nem tartózkodott olyan munkatárs, akinek jogosultsága lett volna ezen adatok bemutatásának. Kaprosék azt a választ kapták, hogy ezt az igényüket előre jelezni kellett volna.
A Népszava úgy tudja, hogy a Tiszta Tenisz jogi szakértőinek az április 16-i közgyűléssel kapcsolatban más aggályai is vannak: az MTSZ alapszabálya szerint csak az vehet részt a tanácskozáson, aki ezt a szándékát négy nappal korábban jelzi. Ez a rendelkezés a szakemberek szerint jogsértő, és jogtalanul zártak ki tagszervezeteket az előzetes regisztráció elmulasztása miatt. Ugyanígy nem lett volna szabad megvonni a részvételi jogot azoktól, akiknek elmaradásuk van a tagdíjak befizetésével: ebben az esetben a jogászok szerint először fizetési felszólítást kellett volna küldeni, majd egy újabb figyelmeztetést, utána lehetett volna a tagságot első fokon felfüggeszteni. Amíg ezek a folyamatok zajlanak, addig is bárki részt vehet a közgyűlésen. Az adósok ezzel szemben csak értesítést kaptak arról, hogy ki vannak tiltva a közgyűlésről.
„Hangulatos” lesz a közgyűlés újabb fordulója május 2-án.

Taróczy Balázs Barcelona főkonzulja lesz

Taróczy Balázs lesz Barcelona főkonzulja. A korábbi kiváló teniszező a Nemzeti Sport információi szerint nyártól látja el ezt a feladatot, miután elődjének, Kovács Barnabásnak nem hosszabbítják meg a szerződését. A napilap értesülését sem a Külügyminisztérium, sem Taróczy nem kommentálta, de nem is cáfolta.

Frissítve: 2019.04.26. 17:10

Kézilabda BL: halványuló szegedi remények

Publikálás dátuma
2019.04.26. 14:44

Fotó: Georgi Licovszki / MTI
Azzal, hogy nyolcgólos, 31-23-as vereséget szenvedett az észak-macedón Vardar Szkopje vendégeként a MOL-Pick Szeged férfi kézilabda csapata a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtök esti első mérkőzésén, igencsak nehéz helyzetbe került a továbbiakat illetően.
Innen már könnyen elképzelhető, hogy a magyar bajnokcsapat 2019-ben is lemarad a Kölnben sorra kerülő négyes döntőről. Mióta ilyen rendszerben zajlik a végjáték – 2010 óta –, 2015 és 2017 után immáron harmadszor. A szkopjei eredmény nemcsak azért sokkoló, mert kevés esélyt kínál a jövő vasárnapi visszavágó előtt, hanem azért is, mert előzetesen, sőt, sokáig a mérkőzésen sem ígért semmi ilyen különbségű vereséget – a kezdetben vezető magyar bajnok alig negyed órával a vége előtt is „csak” egygólos hátrányban volt, a végén viszont képtelen volt tartani a lépést a Vardarral.
„Harmincegy gólt kaptunk, ami irtózatosan sok egy olyan csapattól, amelynek az erőssége a védekezés. Érthetetlen számomra, hogyan tudtunk ennyire szétesni, most már a becsületünkért kell küzdeni a visszavágón”

– értékelt a mérkőzést követően Juan Carlos Pastor, a szegediek vezetőedzője.

Mindeközben Bánhidi Bence, a Szeged válogatott kézilabdázója arról beszélt, hogy az egész idényben nyújtott teljesítményt rombolták le a mérkőzés hajrájában. 
Bánhidiékre egyébként szombaton újabb feladat vár, a Telekom Veszprém előtt öt ponttal vezető Szeged a hazai bajnokságban 22 vereséggel, nulla ponttal álló Vecsés vendége lesz 18 órától.
A BL-ben szintén érdekelt Veszprém háza táján érthetően optimistább a hangulat, a szerda esti, flensburgi negyeddöntőn 28-22-re nyerő bakonyi gárda ugyanis jóval kecsegtetőbb helyzetben van a négyes döntőbe jutást illetően. A veszprémiek naptára üres a második mérkőzésig, David Davis csapatára nem vár bajnoki mérkőzés a következő egy hétben.
Szerző