Leaglább négy hónap kell a Notre-Dame stabilizáláshoz

Publikálás dátuma
2019.04.26. 19:17

Fotó: Nicolas Liponne / AFP
Jelenleg nyolcvanan dolgoznak a székesegyház biztosításán, éjjel-nappal.
Jelentős biztosításra és megerősítésre szorul a párizsi Notre-Dame székesegyháznak az április 15-i tűzben a parázs és a tűzoltók vízsugarai által megrongálódott épületszerkezete, mielőtt nekilátnának az építmény állapotának felméréséhez - írja Le Figaro. A lap szerint 
az épület biztosítása ugyanolyan kényes, mint időigényes feladat.

El kell távolítani a törmeléket, miközben folyik a nyomozás, ernyőt kell építeni a részben beszakadt tetőzet fölé, le kell szerelni az üvegablakokat, hogy megkönnyítsék a gerendák felszerelését a boltívek alá és fölé. Az állapotfelmérés ezen elengedhetetlen szakasza a nyár előtt nem fejeződik be. "Még mindig a biztosításnál és a javak védelménél tartunk, legalább négy hónap kell" - mondta pénteken egy sajtóértekezleten Frédéric Letoffé, a történelmi műemlékek restaurálásában részt vevő mintegy 200 vállalatot tömörítő szervezet (GMH) elnöke.
A munkák kezdeti fázisában jelenleg 80 ember vesz részt éjjel-nappal.

A Notre-Dame biztosítása keretében először az ernyőt helyezik el, amely a műemléket megóvja az időjárási viszontagságoktól. Ez a közeli napokban fejeződik be. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy gerendák hálózatát szerelik fel a boltívek alá és fölé. Utána kezdődik a hosszú, rendkívül aprólékos munka. Ennek a szerkezetnek kell megakadályoznia az omlásokat, amelyeknek a veszélyétől most is tartanak. Egy ideig fennmarad a gerendázat, mert ennek segítségével érik el a boltíveket is a szükséges munkákhoz - mondta Frédéric Létoffé. 
Az erre szakosodott kézművesek több mint 1000 négyzetméternyi üvegablakot bontanak le.

Már a jövő héten elkezdődik a több tonnányi törmelék eltávolítása, amelyet alaposan átvizsgálnak a tűz okának megállítására indított rendőrségi vizsgálat során. Ezután kezdődik meg a Philippe Villeneuve építész vezette állapotfelmérés. A lap szerint a határidőkkel óvatosan kell bánni.
„Nem tudni, milyen szerkezeti állapotban vannak a boltívek, a tűz és az oltáshoz használt víz miatt”

- mutatott rá Létoffé, aki kissé optimistább, mint a tűz másnapján, amikor 10-15 évre becsülte a helyreállítás idejét. Ma már úgy látja, hogy a határidők rövidebbek is lehetnek, ha megkönnyítik a szükséges közigazgatási eljárásokat, amire mindenképpen szükség van, ha tartani akarják az Emmanuel Macron által kijelölt öt évet.
Szerző
Témák
Notre Dame

Turisták a halál zónájában – Akadnak, akiknek ma már jól jövedelmez a csernobili katasztrófa

Publikálás dátuma
2019.04.26. 19:04

Fotó: SERGEI SUPINSKY / AFP
Még ma is a halál zónájának tartják azt a 30 kilométeres övezetet, amelyet 33 éve, a csernobili nukleáris erőmű katasztrófája után alakítottak ki a reaktor körül.
1986. április 26-án éjszaka egy biztonsági gyakorlat közben következett be a tragédia, egy robbanás nyomán jelentős mennyiségű radioaktív szennyeződés került a levegőbe. Az erőmű közvetlen közelében óriási volt a sugárzás, a hatóságok az első napokban 116 ezer embert szállítottak távolabbi vidékekre. A kilakoltattak száma a következő években 350 ezerre emelkedett. Az övezeten belüli települések kísértetvárosokká váltak. Csak állatok maradtak ott, farkasok, vadkacsák, vadlovak. Ma is jelentős a sugárzás a vidéken. A cézium felezési ideje például 30 év, de a talajból még lassabban „párolog el”. Tudósok egy évtizede jutottak arra a következtetésre, hogy a tervezettnél sokkal többet kell várni arra, amíg benépesíthető a terület. A bomlási folyamat több mint 300 évet vehet igénybe. Azok azonban, akik azon a tájon nőttek fel, vagy éltek éveken, évtizedeken át, ennyit biztosan nem tudnak várni. Ezért inkább vállalják a komoly kockázatot, s visszatérnek a halál zónájába. Közéjük tartozik Ivan Ivanovics, aki tyúkjai társaságában éli mindennapjait a vadregényes, de életveszélyes vidéken. A Parisiv nevű falu a tragédia előtt sem volt népes, a Süddeutsche Zeitung beszámolója szerint mintegy ezren élhettek itt, most azonban Ivan Ivanovics az egyetlen lakó. A 83 éves idős ember hosszasan harcolt a hivataloknál azért, hogy hazatérhessen. A katasztrófa számára teljes vagyonának elvesztését jelentette. Hat nappal a robbanás után vitték el őt és családját, csak a legszükségesebb dolgokat vihették magukkal. Később azonban minden figyelmeztetés ellenére visszatért. Ő az egyik azon 1500 ember közül, akik a zónán belül élnek, s minden nap radioaktív zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztanak. Bármilyen bizarrul hangozzék is, Csernobil mára turistalátványosság lett. Több iroda hirdet ide utakat, az interneten pillanatok alatt találhatunk is néhányat, ha csak egy napig kívánjuk felkeresni a környék „nevezetességeit”, mintegy 90 euróért ezt már megtehetjük, de akár öt napig is maradhatunk. A 2000-es évek második fele óta vált népszerűvé a katasztrófaturizmus. Míg 2008-ban még háromezer külföldi fordult meg Csernobilban, számuk 2013-ra évi 13 ezerre emelkedett. 2018-ban pedig a látogatók (bel és külföldiek) száma a 100 ezret is megközelíthette. Az utak szervezői ígérik: a turistát nem éri jelentős sugárzás, ennyit egy repülőút alkalmával is „összeszedhet”. Ukrajna után Fehéroroszország is felismerte, milyen lehetőségek rejlenek a katasztrófaturizmusban. Április elején jelentették be, hogy külföldiek számára is látogathatóvá teszik az országnak azt az övezetét, amelyet a tragédia miatt zártak le. A hatóságok szerint az itteni sugárzás ma már elenyésző mértékű, nem veszélyes az egészségre. Utakat csak azokra részekre szerveznek, ahol nem leselkedik veszély a látogatóra.

18 hónap börtönre ítélték Marija Butyinát

Publikálás dátuma
2019.04.26. 18:32

Fotó: Maria Butina / Facebook
Büntetése letöltése után azonnali hatállyal kiutasítják az Egyesült Államokból.
Egy washingtoni szövetségi bíróság pénteken 18 hónapos börtönbüntetésre ítélte az orosz Marija Butyinát, aki 2016-ban aktívan részt vett az amerikai választók befolyásolására irányuló orosz kampányban. A 30 éves Butyina tavaly, a letartóztatása után bűnösnek vallotta magát, és elismerte, hogy részese volt annak a szervezett orosz kampánynak, amely Oroszország és befolyásos amerikai republikánus személyiségek közötti kapcsolatok kiépítését célozta. Az ügyészek 
eleinte úgy jellemezték őt, mint aki szexet ajánlva próbált meg beférkőzni befolyásos amerikai konzervatív körökbe

és hálójába vonni republikánus politikusokat és közéleti szereplőket, köztük az Egyesült Államokban igen befolyásos Országos Lőfegyverszövetség (NRA) tagjait. Később maguk az ügyészek is elismerték: Butyina ennél jóval többet tett. A vádirat szerint összeesküvést követett el annak érdekében, hogy idegen ország ügynökeként tevékenykedhessék az USA-ban.  Az igazságügyi minisztérium - arra hivatkozva, hogy Butyina együttműködött a hatóságokkal - csak 18 hónapos börtönbüntetést, majd ennek letöltése után azonnali kitoloncolást kért. A védelem szintén arra hivatkozott, hogy 
a nő teljes mértékben együttműködött az amerikai hatóságokkal, átadott minden dokumentumot és feltárta teljes kapcsolatrendszerét

, és ezért a büntetés enyhítését szorgalmazta.   „Marija cselekedetei nem voltak titkosak" - fogalmazott Alfred Carry, Butyina ügyvédje, aki kiemelte azt is, hogy ügyfele kilenc hónapon keresztül magánzárkában „senyvedett". A bíró nem adott helyet a védelem kérésének. Az ítélethirdetéskor leszögezte, hogy a 18 hónapos börtönbüntetésbe beszámítják az előzetes letartóztatásban töltött 9 hónapot, így Butyinának további 9 hónapig kell börtönben maradnia.
Büntetése letöltése után azonnali hatállyal kiutasítják az Egyesült Államokból.

A pénteki tárgyaláson Marija Butyina könnyes szemmel kért bocsánatot és kegyelmet a bírótól. Mint mondta: nagyon sajnálja a történteket, és soha nem akart kárt okozni az amerikai politikának.  „Az Egyesült Államok mindig nagyon szívélyes volt hozzám” - mondta,
és hozzátette, hogy csak azért nem jegyeztette be magát idegen ország ügynökeként, „mert nem tudott róla, hogy ezt kellett volna tennie”.

Tanya Chutkan bíró hangsúlyozta, hogy  Butyina „kifinomult módszerekkel" tevékenykedett és sikerült „mélyen behatolnia" amerikai politikai szervezetekbe.
Szerző
Témák
kém orosz