Előfizetés

Újabb ciklon pusztít Mozambikban, 700 ezren lehetnek életveszélyben

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.04.27. 19:00

Fotó: EMIDIO JOSINE / AFP
Először fordult elő, hogy az országot két ciklon is elérte egyetlen szezonban, ami komoly aggodalmakra ad okot az éghajlatváltozással kapcsolatban.
Legalább öt ember meghalt Mozambikban, ahol egy újabb ciklon okoz heves esőzéseket, alig egy hónappal az után, hogy a délkelet-afrikai országon végigsöpört a több száz áldozatot követelő Idai nevű trópusi vihar. Helyi illetékesek szerint
mintegy 700 ezer ember lehet veszélyben.

A mozambiki katasztrófavédelem közölte, hogy két ember az északkeleti Cabo Delgado tartományban lelte halálát. Az országhoz tartozó Ibo szigetén is legalább két ember vesztette életét helyi lakosok elmondása szerint. Az ötödik áldozat halálának körülményeiről még nincsenek információk.
Mintegy 3500 ház semmisült meg részben vagy teljesen Cabo Delgadóban, a trópusi vihar utakat zárt el, áramkimaradásokat okozott, és legalább egy híd összeomlott, iskolák és egészségügyi központok rongálódtak meg.
Nicholas Finney, a Save the Children nemzetközi segélyszervezet illetékese a tartományban tett látogatása után az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy a pusztítás mértéke rendkívül intenzív ott, ahol a vihar először lecsapott. Sokkos állapotban lévő embereket, rémült gyerekeket és traumatizált szülőket látott a térségben - tette hozzá.
A Kenneth nevű ciklon csütörtök éjszaka érte el Mozambikot. A délkelet-afrikai országon nem egészen egy hónapja söpört végig az Idai ciklon, 600 emberéletet követelve. A feljegyzések készítése óta
ez volt az első alkalom, hogy az országot két ciklon is elérte egyetlen szezonban, ami klimatológusok szerint ismét felveti az éghajlatváltozással kapcsolatos aggodalmakat.

A hatóságok attól tartanak, hogy áradásokat és földcsuszamlásokat okozhat a következő napokban a heves esőzések következtében megemelkedő vízszint, és felszólították az érintett térségek lakóit, hogy húzódjanak magasabb fekvésű területekre.
Az előrejelzések szerint további esőzések várhatóak, a mozambiki meteorológiai intézet nem tartja kizártnak, hogy a vihar visszahúzódik a tengerre, és ott új erőre kap. Szakértők szerint
a Kenneth akár kétszer annyi esőt is előidézhet, mint amennyit az Idai zúdított az országra a múlt hónapban.

A délkelet-afrikai ország még az Idai ciklon pusztításából sem ocsúdott fel. Az országon március közepén végigsöprő vihar a nagyszámú halálos áldozat mellett mérhetetlen károkat is maga után hagyott, több százezren azóta sem tudtak visszatérni otthonaikba. Az árvizek félmillió gazdaság termőföldjét tették meddővé Mozambikban, de a ciklon a szomszédos Zimbabwét és Malawit sem kímélte.

Az Európai Parlamentnél csaptak össze a rendőrökkel a sárgamellényesek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.27. 18:24

Fotó: Christophe Petit Tesson / MTI
Bár Macron adócsökkentést jelentett be a héten, a tüntetők szerint a beharangozott intézkedés nem megy elég messzire, részletei pedig homályosak.
Könnygázzal tartotta vissza a francia rendőrség az Európai Parlament felé vonuló sárgamellényeseket Strasbourgban, szombaton, írja a Reuters. Egyhuzamban a 25. Macron-ellenes demonstrációt tartották meg a hétvégén a sárgamellényesek.
Emmanuel Macron francia elnök két nappal korábban jelentette be az országos konzultáció nyomán előirányzott 5 milliárd euró értékű adócsökkentést, ezzel azonban nem sikerült otthon tartania a tüntetőket. Az alulról szerveződő mozgalomnak nincsenek vezetői, így hivatalos álláspontja sem, de a tüntetők közül sokan arra panaszkodtak: a Macron által beharangozott intézkedés nem megy elég messzire, részletei pedig homályosak.
A sárgamellényesek nagyjából kétezren gyűltek össze Strasbourgban, ahol az EP épületéhez a mozgalom nemzetköziségét szimbolizálandó akartak eljutni. A hatóságok azonban a megmozdulás lehetséges erőszakosságára hivatkozva betiltották azt, és elbarikádozták az uniós intézmények épületeinek környékét. A Reuters tudósítója szerint ezután nem kevés könnygázzal állították meg a menetet, egy francia televízió pedig köveket dobáló tüntetőkről számolt be.
A francia belügyminisztérium szerint országszerte 5500 tüntető vonulhatott utcára, ami alig több a felénél a múltheti 9600-as számnak. A Macron bejelentését megelőző közvéleménykutatások szerint Franciaországban a többség támogatják még a sárgamellényeseket, de a mozgalom melletti elkötelezettség mértéke jelentősen csökkent. Tavaly novemberben még több százezres tömegek voltak az utcákon.

64 milliárd dollárnyi szerződést kötött Kína a hétvégén

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.04.27. 16:42

Fotó: GREG BAKER / AFP
A 37 ország állam- és kormányfői, akik részt vettek Az új selyemútról szóló fórumon, egyetértettek az esemény rendszeres megtartásának fontosságában.
Az Egy övezet, egy út (BRI) fórum résztvevői több mint 64 milliárd dollár - 18 514 milliárd forint - értékben kötöttek együttműködési megállapodásokat a kezdeményezés Pekingben tartott csúcstalálkozóján - közölte szombati sajtótájékoztatóján Hszi Csin-ping kínai elnök. 
"A fórum előkészületei és a találkozó idején összesen 283 megállapodás, egyebek mellett kormányok közti egyezmény, gyakorlati együttműködésről, illetve együttműködési platform létrehozásáról szóló megállapodás született"

- tette hozzá. A kínai elnök szerint valamennyi együttműködési projektben a piac alapelvei fognak érvényesülni, és a vállalatok lesznek a kulcsszereplők a projektek megvalósításában. Az új selyemút tervről szóló második nemzetközi fórumot méltatva Hszi kiemelte: a mostani esemény a 2017-ben rendezett első alkalomnál nagyobb volt és több ország képviselőit látta vendégül. A 37 ország állam- és kormányfői egyetértettek a nemzetközi fórum rendszeres megtartásának fontosságában.
Hszi Csin-ping bejelentette: a csúcstalálkozón - csakúgy, mint két évvel ezelőtt - közös nyilatkozatot írtak alá a résztvevők. Ebben a kínai elnök által az elmúlt napokban többször is hangoztatott kulcsszavak köszönnek vissza többek közt a fenntartható fejlődésről és a résztvevők közti többoldalú kapcsolatok mélyítéséről. A 38 pontos dokumentum azonban nem tartalmaz konkrét programot.
A háromnapos fórum során az egyik legfontosabb bejelentés a kezdeményezés keretében megvalósuló projektek finanszírozását célzó új irányelvek kidolgozásáról szólt, ezek ugyanis magukban foglalják a hitelek fenntarthatóságról szóló előirányzatokat is. A BRI bírálói szerint ugyanis az Új Selyemút terv Peking eszköze arra, hogy adósságcsapdába csalja a részt vevő országokat, amelyek felett így megszilárdíthatja befolyását. Az eseményen részt vevő Christine Lagarde,
a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója üdvözölte a fenntartható hiteleket irányzó megoldást, amelyet "a jó irányba tartó előrelépésnek" nevezett.

A fórum egy másik kulcskérdése a környezetvédelem volt. Hszi elnök minden nyilvános megszólalásában állította, hogy Kína elkötelezett a zöld megoldások és a fenntartható fejlődés iránt, és a közös nyilatkozatban is szerepel, hogy a BRI hozzá kíván járulni az ENSZ 2030-ra kitűzött klímavédelmi céljainak megvalósításához.
António Guterres ENSZ-főtitkár, aki szintén jelen volt a csúcson, üdvözölte Kína környezetvédelemmel kapcsolatos állásfoglalását.

Guterres úgy fogalmazott: a BRI más országoknak is segítséget nyújthat abban, hogy fenntartható fejlődést érhessenek el. A Hszi Csin-ping által 2013-ben előterjesztett kezdeményezés bírálói azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy a BRI égisze alatt megvalósuló projektek egy része széntüzeléssel működő üzemek kialakítását finanszírozza, vagyis nagy mértékben hozzájárul a környezetszennyezéshez.