Hitler a példaképe a dél-kaliforniai zsinagógában lövöldöző merénylőnek

Publikálás dátuma
2019.04.28. 09:03
One dead, three injured in US synagogue shooting
Fotó: SANDY HUFFAKER / AFP
A 19 éves férfi a közösségi médiában már többször kifejezte a zsidók iránt érzett gyűlöletét.
Lövöldözés volt a Poway városában, San Diego közelében, Kalifornia államban, magyar idő szerint szombaton, késő este – egy ember meghal és három megsebesült. A lövöldözéskor mintegy száz ember lehetett a zsinagógában, akik a pészah utolsó napját ünnepelték. A hatóságok tájékoztatása szerint 
a halálos áldozat egy nő, a három sebesült között pedig egy gyermek és egy rabbi is van.

A 19 éves elkövető, John Earnest autóval elmenekült, ám a rendőrök hamarosan megállították és letartóztatták. A fiatal férfi ellen már nyomoztak egy kaliforniai mecset felgyújtás miatt. Azt egyelőre még nem tudni, hogy a tettest milyen indíték vezette. A támadás után után Donald Trump azt mondta, hogy „gyűlöletből fakadó bűntettről” van szó. Steve Vaus, Poway polgármestere is azt nyilatkozta, hogy
a férfi cselekedetének hátterében a zsidó közösséggel szembeni gyűlölet áll.

Ezt a feltételezést erősítette meg Rita Katz, a terrorista kommunikációt weblapokon nyomon követő amerikai SITE hírszerzési csoport igazgatója is. A fajgyűlölő férfi a közösségi médiában közzétett néhány levelet, amelyben kinyilvánította a zsidók elleni indulatait. Ezekből kiderül , hogy 
egyik legfőbb „ihletője” Brenton Tarrant, az az ausztrál állampolgárságú férfi, aki március 15-én két christchurch-i mecsetben nyitott tüzet, ötven muszlimot gyilkolt meg.

A támadó több más „példaképét” is megnevezte, köztük Adolf Hitlert.
Szerző
Témák
lövöldözés
Frissítve: 2019.04.28. 09:05

Sztrájkolnak a pilóták - 587 járatát törölte az SAS

Publikálás dátuma
2019.04.27. 20:05

Fotó: OLE BERG-RUSTEN / AFP
A munkabeszüntetés tétje 13 százalékos béremelés, illetve kiszámíthatóbb beosztások kiharcolása.
Közleményben adta hírűl a Scandinavian Airlines (SAS) szombaton, hogy a pilóták második napja tartó sztrájkja miatt 587 járatot kellett törölniük - írja a Reuters. Ez nagyjából 64 ezer utast érint Skandinávia-szerte.
Az SAS pilótái pénteken, a bértárgyalások elakadása miatt léptek sztrájkba. Azóta a járatok közel háromnegyedét törölni kellett, 170 ezer utas balszerencséjére. Számukra ételt oszt a részben a dán, illetve a svéd állam tulajdonában álló légitársaság, és jegyeik átfoglalását is díjmentesen végzi.
A sztrájk tétje részben 13 százalékos béremelés, írja az Euronews, ám ezt sokan indokolatlannak tartják, mondván, havi 8700 eurós keresetükkel így is jobban keresnek az SAS pilótái a többi szakmabelinél. Az SAS Pilot Group szakszervezet viszont hangsúlyozta, a munkabeszüntetés céljai a béremelésen túlmutatnak, a pilóták ugyanis az átlátható és kiszámítható munkaórákért is sztrájkolnak.
Szerző

Újabb ciklon pusztít Mozambikban, 700 ezren lehetnek életveszélyben

Publikálás dátuma
2019.04.27. 19:00

Fotó: EMIDIO JOSINE / AFP
Először fordult elő, hogy az országot két ciklon is elérte egyetlen szezonban, ami komoly aggodalmakra ad okot az éghajlatváltozással kapcsolatban.
Legalább öt ember meghalt Mozambikban, ahol egy újabb ciklon okoz heves esőzéseket, alig egy hónappal az után, hogy a délkelet-afrikai országon végigsöpört a több száz áldozatot követelő Idai nevű trópusi vihar. Helyi illetékesek szerint
mintegy 700 ezer ember lehet veszélyben.

A mozambiki katasztrófavédelem közölte, hogy két ember az északkeleti Cabo Delgado tartományban lelte halálát. Az országhoz tartozó Ibo szigetén is legalább két ember vesztette életét helyi lakosok elmondása szerint. Az ötödik áldozat halálának körülményeiről még nincsenek információk.
Mintegy 3500 ház semmisült meg részben vagy teljesen Cabo Delgadóban, a trópusi vihar utakat zárt el, áramkimaradásokat okozott, és legalább egy híd összeomlott, iskolák és egészségügyi központok rongálódtak meg.
Nicholas Finney, a Save the Children nemzetközi segélyszervezet illetékese a tartományban tett látogatása után az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy a pusztítás mértéke rendkívül intenzív ott, ahol a vihar először lecsapott. Sokkos állapotban lévő embereket, rémült gyerekeket és traumatizált szülőket látott a térségben - tette hozzá.
A Kenneth nevű ciklon csütörtök éjszaka érte el Mozambikot. A délkelet-afrikai országon nem egészen egy hónapja söpört végig az Idai ciklon, 600 emberéletet követelve. A feljegyzések készítése óta
ez volt az első alkalom, hogy az országot két ciklon is elérte egyetlen szezonban, ami klimatológusok szerint ismét felveti az éghajlatváltozással kapcsolatos aggodalmakat.

A hatóságok attól tartanak, hogy áradásokat és földcsuszamlásokat okozhat a következő napokban a heves esőzések következtében megemelkedő vízszint, és felszólították az érintett térségek lakóit, hogy húzódjanak magasabb fekvésű területekre.
Az előrejelzések szerint további esőzések várhatóak, a mozambiki meteorológiai intézet nem tartja kizártnak, hogy a vihar visszahúzódik a tengerre, és ott új erőre kap. Szakértők szerint
a Kenneth akár kétszer annyi esőt is előidézhet, mint amennyit az Idai zúdított az országra a múlt hónapban.

A délkelet-afrikai ország még az Idai ciklon pusztításából sem ocsúdott fel. Az országon március közepén végigsöprő vihar a nagyszámú halálos áldozat mellett mérhetetlen károkat is maga után hagyott, több százezren azóta sem tudtak visszatérni otthonaikba. Az árvizek félmillió gazdaság termőföldjét tették meddővé Mozambikban, de a ciklon a szomszédos Zimbabwét és Malawit sem kímélte.