Előfizetés

Juncker: nagy árat fognak fizetni azok a politikusok, akik az ostoba nacionalizmust hirdetik

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.28. 21:09

Fotó: Dursun Aydemir / AFP
Európai Bizottság elnöke a magyar kormányfőt régóta diktátornak hívja, Sorossal pedig éppen Orbán Viktor kérésére találkozott először. Négy visegrádi újságnak adott interjújában lerántja a leplet a migránskvóták ügyében hozott döntés hátteréről is.
Az Európai Bizottság elnöke abból az alkalomból beszélgetett a Visegrádi Négyek újságíróival, hogy tíz állam, köztük nyolc közép- és kelet-európai, 15 éve csatlakozott az EU-hoz. Cikkünkben a lengyel Rzeczpospolita című napilap írásából idézünk, amely először közölte a beszélgetést.
A beszélgetés során az újságírók felidézték, hogy a 2015-ös rigai csúcstalálkozón a bizottsági elnök “kis diktátornak” nevezte Orbán Viktort, amivel megsérthette a közép-európaiak büszkeségét. “Soha nem mondtam, hogy Közép-Európát diktátorok irányítják” — válaszolta Jean-Claude Juncker a felvetésre. “Orbánt a magánbeszélgetéseinkben éveken át diktátornak hívtam, és ő jót nevetett ezen. A 2015-ös rigai csúcstalálkozón is így, viccelődve üdvözöltem. De a mikrofon be volt kapcsolva. Mindez különféle belemagyarázásokra adott módot.
A kérdésre, hogy a magyar kormányfőt demokratának tartja-e, Juncker kifejtette: nem csak az a demokrata, aki az ország többségének a szavazatával jut hatalomra. A megválasztott politikus nem hagyhatja figyelmen kívül azokat sem, akik nem őt támogatják. “Minden demokratikus politikai rendszernek a fékek és ellensúlyok rendszerére kell támaszkodnia” — hangsúlyozta. A bizottsági elnök kapott kérdést az ominózus magyarországi plakátkampányról, amelyen együtt ábrázolták Soros Györggyel. “Nem tartom a kapcsolatot Sorossal. Kétszer találkoztam vele, először éppen Orbán kérésére, akinek a tanulmányait Soros finanszírozta. Másodszor három vagy négy éve. Nem szeretem az ilyen és ehhez hasonló összeesküvés elméleteket. Még hat hónapig az Európai Bizottság elnöke leszek. November 1-jén távozom. Két éve döntöttem így, nem akartam azoktól a vezetőktől függeni, akiknek újra kellene jelölniük a posztra. Az Európai Bizottság elnöke legyen szabad ember. De ez nem könnyű”.

“A bővítés történelmi lehetőség volt”

“A jogállam az Európai Unió sarokköve. Néhány tagállam időről-időre megengedi magának, hogy kibújjon a felelősség alól, attól függően, hogy éppen ki van hatalmon és hol tart a választási ciklus. De biztos vagyok benne, hogy néhány éven belül ezek a problémák már nem fognak zavarni bennünket. Időbe telik, míg az országok, amelyek hosszú időn át kénytelenek voltak alávetni magukat idegen és ellenséges hatalmaknak, megtanulják, hogy a jogállam az európai építkezés egyik építőköve. Úgy gondolom, hogy a közép-európai népek, ha szükségét érzik, harcolni fognak ezért” — hangsúlyozta Juncker a kérdésre, hogy a Visegrádi Négyeket ma felvennék-e az integrációs szervezetbe, megkerülve az egyenes választ. Az EU bővítésével kapcsolatos elvárásait firtató kérdésre a bizottsági elnök kifejtette, hogy egy percig sem bánja, hogy a kelet- és közép-európai országok visszakerültek “Európa szívébe”. “Mindig is meg voltam győződve róla, hogy ez egy nagy pillanat és egyedülálló történelmi lehetőség volt a számunkra” — mondta. Juncker szerint a bővítéssel nem vált bonyolultabbá az Európai Unió döntéshozatala, mert az mindig is az volt. A 2004-ben csatlakozott “új” tagállamok alkalmasint úgy viselkednek, mint az alapító tagállamok, míg az utóbbiak közül egyesek úgy tesznek, mintha egyáltalán nem tartoznának a közösséghez — fogalmazott.  

“Mindent úgy csinálnék, mint akkor”

A migránsok áthelyezési kvótájáról született döntésről a bizottsági elnök azt mondta, ma is mindent úgy csinálna, mint akkor. A helyzet ugyanis arra késztette az Európai Bizottságot, hogy szolidaritást vállaljon a tagállamokkal. “Elárulok valamit, amiről még soha nem beszéltem. A menedékkérők áthelyezéséről döntő belügyminiszteri tanácskozás előtti hétvégét a telefon mellett töltöttem, és azokkal a tagállami vezetőkkel beszéltem, akik világosan megmondták, hogy nem akarnak kötelező kvótákat. Egytől egyig mindegyiküket biztosítottam arról, hogy az Európai Bizottság nem fogja erőltetni a kötelező kvótákat, ha másnap az országaik önkéntes alapon befogadnak annyi migránst, amennyit javasoltunk. Tehát ennyit a makacs és szűk látókörű Bizottságról, amely a végsőkig kitartott a kényszerbetelepítés mellett… Önkéntes befogadást javasoltunk! De másnap a tagállamok ezt elutasították. Pedig a menedékkérők általunk javasolt száma egyáltalán nem volt magas. Nagyon csalódott voltam” — mondta Juncker az újságíróknak, akik felrótták neki, hogy a kvótadöntés tüzelte Orbán Viktor Brüsszel-elleni kampányát, miközben Magyarország és Lengyelország egyetlen menedékkérőt sem fogadott be. “Nem tudom elfogadni azt a helyzetet, amikor az EU miniszteri tanácsa, összhangban az EU Szerződések betűjével, minősített többséggel elfogad egy döntést, majd a tagállamok azt nem tartják be!” - válaszolta Jean-Claude Juncker, aki szerint az Európai Bizottságot oktalanul bírálja emiatt Orbán Viktor és mások, hiszen a határozatot a miniszterek hozták. 

“Nagy árat fognak fizetni az ostoba nacionalisták”

Junckertől azt is megkérdezték, hogy véleménye szerint mennyire fog megváltozni az Európai Parlament a választások után. “Biztosan más lesz. Ugyanakkor meg vagyok győződve róla, hogy nagy árat fognak fizetni azok a politikusok, akik az ostoba nacionalizmust hirdetik. Tisztelem a nemzetállamokat. …Az európaiak nem szeretnének egy olvasztótégelyben élni, amelyben mindenki elveszíti a gyökereit. Az Uniót nem lehet a nemzeti akarat ellenére építeni. De az egymás ellen uszító, ostoba nacionalizmussal szemben igenis lehet uniót, egységet teremteni”— fejtegette. 

Kövér László Marokkóba utazott

nepszava.hu MTI
Publikálás dátuma
2019.04.28. 17:41

Fotó: Vajda József
A marokkói miniszterelnökkel, a külügyminiszterrel és az oktatási miniszterrel is találkozik majd.
Hivatalos látogatásra Marokkóba utazott vasárnap Kövér László - tájékoztatta az MTI-t Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke. A házelnök Rabatban megbeszélést folytat vendéglátójával, Habib el-Malkival, a Marokkói Királyság képviselőházának elnökével, illetve Hákim Bencsamacs felsőházi elnökkel, találkozik a marokkói parlament magyar-marokkói baráti tagozatának tagjaival valamint Szaad-Eddin el-Otmáni miniszterelnökkel, Neszer Burita külügyminiszterrel és Szaid Amzazi, oktatásért, szakképzésért és kutatásért felelős miniszterrel. Kövér Marrákesben megbeszélést folytat Karim Kaszi-Laluval, Marrákes régió kormányzójával.

Ellenőrizte már szelvényét? Itt vannak a hatos lottó nyerőszámai

MTI
Publikálás dátuma
2019.04.28. 17:04

Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 17. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 4 (négy) 13 (tizenhárom) 26 (huszonhat) 42 (negyvenkettő) 43 (negyvenhárom) 44 (negyvennégy) Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt; 5 találatos szelvény 32 darab, nyereményük egyenként 506.215 forint; 4 találatos szelvény 2.269 darab, nyereményük egyenként 7.140 forint; 3 találatos szelvény 40.936 darab, nyereményük egyenként 1.540 forint.