Betiltották az arcot eltakaró ruházatot Srí Lankán

Publikálás dátuma
2019.04.29. 09:16
Muszlim nő Colombóban
Fotó: LAKRUWAN WANNIARACHCHI /
A tilalom kiterjed az arcot teljesen elfedő kendőre, a burkára, valamint a nikábra is.
Egy héttel a húsvétvasárnapi Srí Lanka-i terrortámadások után betiltották az arcot elfedő összesfajta ruházatot, amely megakadályozza az azonosítást Srí Lankán – írja az MTI. A Srí Lanka-i elnök hivatalának nyilatkozata szerint a tilalom hétfőtől érvényes a rendkívüli állapot alatt bevezetett új rendelkezések hatálya alatt, válaszul a fővárosban, Colombóban történtekre. A tilalom nem utal közvetlenül a muzulmán nők öltözékére, fejkendőjére (nikáb, burka), de arra utaló világos célzásnak tekinthető. A Srí Lanka-i igazságügyi minisztérium már korábban is fontolóra vette hasonló jogszabályok bevezetését, amelyek megtiltották volna a burka és nikáb viselését. Vasárnap a muzulmán vezetők egy csoportja felszólította közössége tagjait, hogy tartózkodjanak az olyan ruházat viselésétől, ami akadályozza az emberek azonosítását.
A vasárnap három templom és négy szálloda ellen elkövetett, 253 emberéletet kioltó és mintegy 500 embert megsebesítő merényletek óta a rendőrség országszerte razziákat tart, hogy több részletet tudjon meg az elkövetőkről és támogatóikról. A támadások elkövetését az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára. A Srí Lanka-i rendőrség 140 ember után nyomoz, akik a gyanú szerint kapcsolatban állnak az Iszlám Állammal. 
Szerző

Juncker Orbánról: Mi nem lábra megyünk, hanem labdára

Publikálás dátuma
2019.04.29. 07:21

Fotó: EMMANUEL DUNAND / AFP
Az Európai Bizottság elnöke a magánbeszélgetésein diktátornak nevezi a magyar miniszterelnököt.
Én mindig tartom magam ahhoz: mi, a bizottság részéről nem lábra, hanem labdára megyünk - mondta a a héten megjelenő HVG-nek adott interjújában Jean-Claude Juncker annak kapcsán, hogy az Európai Bizottság A bizottság elkészített egy kiadványt, amellyel a leginkább Magyarországon terjesztett álhírekre reagál.
Ami az álhírgyár legfőbb megrendelőjét, Orbán Viktort illeti, róla Juncker annyit mondott  nem tartja őt zsarnoknak, bár  magánbeszélgetéseikben a mai napig  diktátornak nevezi a magyar kormányfőt. "Egy politikus pusztán attól nem lesz demokrata, mert a szavazópolgárok többsége megválasztotta" - szögezte le Juncker.
Szerző
Frissítve: 2019.04.29. 09:18

Sztrájkolnak a pilóták, csaknem 600 járatot törölt a skandináv légitársaság

Publikálás dátuma
2019.04.29. 06:42

Fotó: OLE BERG-RUSTEN / AFP
A hét végén mintegy 170 ezer utas nem tudott útra kelni.
Újabb csaknem 600 járatot volt kénytelen törölni a skandináv légitársaság (Scandinavian Airlines – SAS) vasárnap a harmadik napja zajló pilótasztrájk miatt, a járattörlések következtében a hét végén a SAS összesen mintegy 170 ezer utasa nem tudott útra kelni. Dánia, Norvégia és Svédország vezető légitársasága vasárnap további járattörléseket jelentett be, miután nem sikerült felújítani a felek egy új kollektív szerződés megkötésére irányuló tárgyalásait. A tervek szerint hétfőn és kedden újabb 1213 járat esik ki, ami mintegy 110 ezer utast érint majd. A bud.hu portál szerint egyelőre nem érinti a Budapestre érkező és innen induló járatokat a sztrájk.

Eredménytelen bértárgyalások

A munkabeszüntetés pénteken kezdődött, azt követően, hogy kudarcot vallottak a bértárgyalások a három ország pilótáinak 95 százalékát képviselő szakszervezettel (SAS Pilot Group). Vasárnapi közleményében a SAS „mélységes sajnálatát” fejezte ki a hazai, európai és interkontinentális járatainak utasait egyaránt sújtó kellemetlenségek miatt. Egyúttal hangsúlyozták, hogy készek a tárgyalások folytatására, a pilóták követeléseit ugyanakkor túlzónak minősítették, hangsúlyozva, hogy ezek teljesítése nagyon kedvezőtlen következményekkel járna a légitársaság számára.
Szerző
Frissítve: 2019.04.29. 11:32