Örökbe fogadott négy mókust egy macska (videó)

Publikálás dátuma
2019.04.29. 11:10
Illusztráció
Fotó: RAUL ARBOLEDA / AFP
Kiscicái mellett négy szürkemókust is nevel egy macska a Krím-félszigeten.
Örökbe fogadott és a saját kölykeivel nevel négy elárvult szürkemókust egy macska a Krím-félszigeten – írta az Euronews
A Bakhcsiszeráj Miniatúra Park munkatársai beszámolója szerint a mókusok eleinte féltek és nehezen szokták meg a nevelőanyjukat, de már együtt esznek, játszanak és alszanak az új családjukkal.
Mivel Pusha, az anyamacska teje nem elég az összes „gyerekének” táplálására, a park dolgozói kecsketejjel segítik a népes család etetését.
Szerző

Védett állatokat mérgeztek meg Tolnában

Publikálás dátuma
2019.04.29. 09:55

Fotó: PATRICK PLEUL/Picture-Alliance / AFP
Egy barna rétihéja, két róka, hat szarka, feltehetően megmérgezett holttestét találták meg a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi területén.
Rétisas tetemet találtak kirándulók a Tolna megyei Bölcske határában. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei méregkereső kutyákkal másnap a környező bokros, gyepes területeket átvizsgálva további elhullott állatokat talált – írta Sokszínű Vidék az intézmény honlapján található közlés alapján.
A szakemberek a helyszínelés során egy barna rétihéja, két róka, hat szarka tetemét és hét darab, feltehetően csalinak használt tyúktojás darabjait gyűjtötték össze. Mindegyik állaton mérgezéses tüneteket észleltek: a madaraknál a görcsbe rándult ujjak, a rókáknál az összehúzott testtartás utalt erre.
Az állatok pusztulásának okáról az állatorvosi szakvélemény után lehet biztosat állítani, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság megtette a rendőrségi bejelentést.
A rétisas természetvédelmi értéke 1 millió, míg a barna rétihéjáé 50 ezer forint.
Szerző

Teljesen műanyagmentesítették a horvátországi Zlarin-szigetet

Publikálás dátuma
2019.04.27. 11:11

Fotó: Zelena-akcija
Minden üzlet, étterem, nem kormányzati szervezet és helyi hatóság vállalta, hogy környezetbarát anyagokkal helyettesíti az eldobható műanyagokat a horvátországi Zlarin-szigeten.
Az európai egyszer használatos műanyagokról szóló irányelv által vezérelve, a horvátországi Zlarin helyi aktivistáinak egy csoportja azzal az ötlettel állt elő, hogy szigetük megszüntetik az egyszer használatos műanyagokat. Megnyerték a legjobb innovatív megoldások versenyét, amelyek segítenek megakadályozni az Adriai-tenger műanyaghulladékok miatti további szennyeződését. Néhány hónappal ezután a vízió kezdett valósággá válni, amikor minden üzlet, étterem, nem kormányzati szervezet és helyi hatóság aláírta a nyilatkozatot, hogy környezetbarát anyagokkal helyettesítik az eldobható műanyagokat - írta a Humusz.
A nemzetközi műanyagmentes mozgalom - Break Free From Plastic - tagjaként a Zero Waste Croatia Network gratulált Zlarin szigetének.
„Sok erőfeszítést tettünk annak érdekében, hogy erős és motiváló uniós jogszabályokat alkossunk a műanyagszennyezés megállításához, és nem sokkal ezután máris konkrét eredmények születtek Horvátországban. Zlarin az első, amelyet remélhetőleg további számos sziget és önkormányzat fog követni”

- mondta Marko Košak, a Zero Waste Croatia Network koordinátora és a nemzetközi műanyagmentes mozgalom - Break Free From Plastic – tagja.

A cél nem az, hogy egyszerűen lecseréljünk minden egyszer használatos műanyagot egy környezetbarátabb anyagból készült, egyszeri felhasználású termékre, hanem, hogy újrafelhasználható tárgyakat – vászonból készült bevásárlótáskákat, műanyagpalackok helyett üveget, palackozott víz helyett csapvizet - alkalmazzunk. A műanyag poharakat és evőeszközöket fenntarthatóbb megoldásokkal kell helyettesíteni, és a szívószálakat teljes mértékben ki kell vonni a forgalomból- mondta Ana Elizabeta Robb Zlarinból, a sikeres projekt egyik kezdeményezője.
Szerző