Megadóztatná a széndioxid-kibocsátást Németország

Publikálás dátuma
2019.04.29. 12:40
Illusztráció
Fotó: JULIAN STRATENSCHULTE/dpa Picture-Alliance / AFP
Megvizsgálja a széndioxid-kibocsátási adó bevezetésének lehetőségét a német kormány. Az intézkedéssel „olcsóbb” lenne a megújítható energiaforrásokkal termelt áram, és elősegítené a szén kivezetését a az energiamixből.
A német kormány a koalíció vezető politikusai között létrejött megállapodás alapján megvizsgálja egy szén-dioxid-kibocsátási adó bevezetésének a lehetőségét a gazdaság széles területein – számolt be vasárnap a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). 
A Svenja Schulze környezetvédelmi miniszter által előterjesztett javaslattal már az elképzelést eredetileg ellenző Peter Altmaier gazdasági miniszter is megbarátkozott. 
„Úgy tűnik, valamilyen formában sor fog kerülni a szén-dioxid-kibocsátás beárazására”

– idézte a lap a gazdasági minisztérium egyik illetékesét.

Angela Merkel kancellár ebben a hónapban korábban már említést tett arról, hogy a kormány a szén-dioxid-kibocsátás költségesebbé tétele lehetőségeinek a vizsgálatát fontolgatja. Ezzel a megoldással tenné „olcsóbbá” a megújítható energiaforrásokkal termelt áramot a széntüzelésű erőművekkel termelt áramnál és így segítené elő a szén kivezetését a németországi energiamixből az elkövetkező három évtizedben.
A széndioxid-kibocsátási adó bevezetésének a gazdasági és környezetvédelmi minisztériumok által egyaránt támogatott javaslata szerint a lakossági és vállalati áramfogyasztók megnövekedett költségeit más területeken bevezetett adócsökkentéssel kompenzálnák. 
A javaslat olyan gazdasági ágazatokra is kiterjesztené a szén-dioxid-kibocsátás költségeinek megemelését, amelyek jelenleg nem tartoznak az emissziós jogosítványok uniós kereskedelmi rendszerébe, mint például a közlekedés vagy az építőipar. A javaslat a lap beszámolója szerint sokkal inkább a beárazható emissziós engedélyek, mint egy formális szén-dioxid-kibocsátási adó bevezetése felé hajlik.
Szerző

Örökbe fogadott négy mókust egy macska (videó)

Publikálás dátuma
2019.04.29. 11:10
Illusztráció
Fotó: RAUL ARBOLEDA / AFP
Kiscicái mellett négy szürkemókust is nevel egy macska a Krím-félszigeten.
Örökbe fogadott és a saját kölykeivel nevel négy elárvult szürkemókust egy macska a Krím-félszigeten – írta az Euronews
A Bakhcsiszeráj Miniatúra Park munkatársai beszámolója szerint a mókusok eleinte féltek és nehezen szokták meg a nevelőanyjukat, de már együtt esznek, játszanak és alszanak az új családjukkal.
Mivel Pusha, az anyamacska teje nem elég az összes „gyerekének” táplálására, a park dolgozói kecsketejjel segítik a népes család etetését.
Szerző

Védett állatokat mérgeztek meg Tolnában

Publikálás dátuma
2019.04.29. 09:55

Fotó: PATRICK PLEUL/Picture-Alliance / AFP
Egy barna rétihéja, két róka, hat szarka, feltehetően megmérgezett holttestét találták meg a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi területén.
Rétisas tetemet találtak kirándulók a Tolna megyei Bölcske határában. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei méregkereső kutyákkal másnap a környező bokros, gyepes területeket átvizsgálva további elhullott állatokat talált – írta Sokszínű Vidék az intézmény honlapján található közlés alapján.
A szakemberek a helyszínelés során egy barna rétihéja, két róka, hat szarka tetemét és hét darab, feltehetően csalinak használt tyúktojás darabjait gyűjtötték össze. Mindegyik állaton mérgezéses tüneteket észleltek: a madaraknál a görcsbe rándult ujjak, a rókáknál az összehúzott testtartás utalt erre.
Az állatok pusztulásának okáról az állatorvosi szakvélemény után lehet biztosat állítani, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság megtette a rendőrségi bejelentést.
A rétisas természetvédelmi értéke 1 millió, míg a barna rétihéjáé 50 ezer forint.
Szerző