Előfizetés

18-ból csak 1 párt jelezte: nem használ biodíszletnek gyerekeket a kampányban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.29. 15:11
Szentgyörgyvölgyi Péter almát oszt
Fotó: Szentgyörgyvölgyi Péter Facebook oldala
Tizennyolcból eddig csak egy párt jelzett vissza a felhívásra: nem használja kampánycélra a gyerekeket az EP-választásokon.
A gyerekek könnyen a politikai játszma eszközévé válhatnak, de a választások esélyt is adnak a gyermekjogok támogatására. A politikai választások mindig tükröt adnak arról, hogy mennyire tartják fontosnak a képviselőjelöltek a gyerekek jogait. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány  felhívást intézett a magyarországi pártokhoz, tartsák tiszteletben a gyermekek jogait a kampány során, ne használják fel a gyerekeket saját politikai céljaikra, és felhívta a figyelmet azokra a lehetőségekre,  amelyekkel a képviselők kiállhatnak a gyerekek ügye mellett az EU-ban. Az április elején kiküldött felhívásra egy párt reagált a megkeresett 18-ból. Arról, hogy hányan vállalják, hogy tiszteletben tartják a gyermekjogi alapelveket a kampány során, a szervezetnek nincs információja - derül ki a közleményükből. 
A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány a tavalyi országgyűlési választásokra elkészítette a politikusoknak szánt gyermekjogi 1x1 felhívását, amelyet újra elküldött minden pártnak és kampányszervezőnek. A tavalyi választásokhoz képest pozitív változás, hogy az alapvető jogok biztosa ombudsmani állásfoglalást adott ki a gyerekek szerepeltetése ellen, és nyomatékosan felhívta a pártok figyelmét: 
ne használják biodíszletként a gyerekeket a kampányaik során.

Az öt legfontosabb gyerekjogi alapelv a politikai kampányok során:

  • A gyerekeket védeni kell a manipulációtól. A választási kampányoknak ők nem célcsoportjai.
  • A gyereknek joguk van a megfelelő tájékoztatásra a politikáról. Segíteni kell őket, hogy megértsék a politika és pártpolitika szerepét a közélet alakításában.
  • A gyerekek nem használhatók politikai célokra.
  • A gyerekek nem közszereplők: személyes adataik, képmásuk felhasználása sértheti jogaikat és  érdeküket.
  • A gyerekeknek vannak polgári jogaik, és részt vehetnek az őket érintő közéleti kérdésekben.
Az európai parlamenti választások lehetőséget adnak arra, hogy minél több politikus elkötelezze magát a gyerekek támogatása mellett. Nemzetközi kampány indult azért, hogy a képviselőjelöltek kiálljanak az EP-ben a gyerekek ügye mellett. A #VoteforChildren kiáltvány aláírásával a képviselők elkötelezik magukat amellett, hogy a gyermekjogokat az EU munkájának középpontjába helyezik. 
Az Eurochild által kezdeményezett kampány legfőbb célja, hogy minél több európai parlamenti jelölt álljon ki a gyerekjogok érvényesítése mellett. Európa-szerte eddig 45 politikus csatlakozott ehhez a frakciófüggetlen kezdeményezéshez, ez a magyarországi képviselőknek is kiváló alkalmat biztosít a gyerekjogok támogatására. A képviselők egy kiáltvány aláírásával vállalják, hogy a gyermekjogok védelmezőjeként segítik a gyerekek ügyét az EU-ban.  

A bérek növekedéséhez kötött nyugdíjról szerződött az országos Nyugdíjas Parlament az MSZP-vel

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.29. 14:38

Fotó: Népszava
Továbbá a civil szervezet fontosnak tartja az európai minimálnyugdíj bevezetését.
Az MSZP megállapodást kötött az Országos Nyugdíjas Parlament Egyesülettel, hogy öt témában képviseli az idősek érdekeiket a hazai Országgyűlésben és az Európai Parlamentben. Tóth Bertalan az indexált nyugdíjak visszaállítását emelte ki: a nyugdíjemelésnél ne csak az inflációt, a bérkiáramlást is vegyék figyelembe. Az MSZP elnöke elmondta: körülbelül 1 millió nyugdíjas él szegénységben, kevés nyugdíjából alapvető életfeltételeit sem tudja biztosítani. Így az MSZP Európai Parlamenti választási programjának fontos eleme az európai minimális nyugdíj bevezetése. Karácsony Mihály, az Országos Nyugdíjas Parlament Egyesület elnöke arról beszélt, hogy valamennyi ellátottal együtt összesen 2,8 millió embert igyekeznek képviselni. Országosan 29 megoldandó ügyet jeleztek szervezeteik, ezek közül kettőre fókuszálnak, amelynek képviseletére kerestek partnereket. Az egyik, az MSZP elnöke által is támogatott vegyes indexálású nyugdíjemelés visszaállítása. 2019-ben a kormány 2,7 százalékos nyugdíjemelést ad, miközben a bérkiáramlás 13,7 százalékos lesz, márpedig a fogyasztás ez utóbbihoz igazodik. Ennek látható is a következménye, az év első hónapjaiban a KSH 3 százalék feletti inflációt rögzített. A másik céljuk egy olyan egyeztetési fórum alapítása, amely a nyugdíjas parlamentekben felvetett problémákat kezeli. Legyen a nyugdíjasok és a döntéshozók közötti kiszámítható, tervezhető, követhető egyeztetési mechanizmus. Ezeken kívül még három, az Európai Unió nyugdíjasokról készített felmérésben szereplő kérdéséhez kerestek támogatót. Ezek: az európai minimális nyugdíj, a tagországok nagyobb harmonizációja nyugdíj ügyben, tisztességes megélhetés biztosítása. Hangsúlyozta, MSZP partner lesz abban, hogy európai szinten is képviselje mind az öt ügyet.

Ismét zárt ülésen tárgyalná a főváros a patkányirtási szerződést, de amúgy is nagy a titkolózás patkányügyben

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2019.04.29. 14:36
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock
Egyik illetékes sem hajlandó kiadni Budapest patkányfertőzöttségének adatait.
Újra zárt ülésen döntene a főváros arról, hogy plusz 300 millió forintot adna a patkányirtással tavaly nyáron megbízott konzorciumnak – tudta meg lapunk. (Eredetileg a cég évente 260 millió forintért vállalta a patkányirtást Budapesten.) A múlt héten már a főváros közbeszerzési bizottsága elé került a Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes által jegyzett javaslat, ám akkor a fideszesek egy része nem ment el a szavazásra, míg az így többségbe került ellenzéki tagok nem engedték napirendre venni a javaslatot. Trippon Norbert a testület szocialista elnöke ezután bejelentette, hogy keddre rendkívüli ülést hív össze az ügyben. Egyúttal azt is közölte, hogy ő nyílt ülést akar, Szeneczey azonban zárt ülésen foglalkozna a témával. A főváros tavaly úgy döntött, hogy 47 év után lecseréli az addig Budapest világszínvonalon kimagasló, patkánymentes állapotát fenntartó Bábolna Bio Zrt.-t. A közbeszerzés nyertese, a négy vidéki cég által alkotott RNBH konzorcium akkor úgy nyerte meg a közbeszerzést, hogy aláígért a Bábolna Bio árainak. Nyár végétől azonban egyre több hír érkezett arról, hogy növekedőben van a fővárosi patkánypopuláció. December elején a Fővárosi Közgyűlés kormánypárti többsége megszavazta, hogy az eddigi patkányirtási szolgáltatási szerződési összegen felül egy plusz 650 millióval növeljék meg a főváros patkányirtásra fordítható költségkeretét. Ebből a pluszkeretből próbált a múlt héten a főváros lehívni mintegy 300 milliót a korábban az olcsó áraival győzött konzorciumnak.
Úgy, hogy közben hivatalosan most sem lehet tudni, hogy ténylegesen mekkora a főváros rágcsálófertőzöttsége.

Korábban a Fővárosi Kormányhivatal ismerte, illetve elvileg április végétől a Nemzeti Népegészségügyi Központ monitorozza havonta, hogy kerületenként hány épületben – objektumban – érzékelhető a patkányok jelenléte. Bár ezek az adatok teljesen nyilvánosak kellenének, hogy legyenek, sem a főváros, sem az RNBH konzorcium sem pedig a NNK nem reagált arra a kérésünkre, hogy beletekinthessünk ezekbe a jegyzőkönyvekbe. Szakértők szerint „patkányinvázióról” egyelőre nem lehet beszélni, tény, hogy némileg nőtt a fővárosi rágcsálók száma. Miközben az ügyből politikai kérdés lett - Karácsony Gergely, Tarlós István kihívója is kiállt amellett, hogy a főváros hozza nyilvánosságra a patkányfertőzöttségi adatokat. Tarlós István legújabb riposztjában arra hivatkozik, hogy szerinte a hivatalos bejelentések - "panaszok" - száma a rágcsálók észlelésében 2018 augusztusában érte el csúcsértékét, ma annak az egyharmada. A főpolgármesteri nyilatkozat azonban konkrétumokat nem közöl, az összehasonlítás pedig sántít: a patkányok szaporodási ciklusa éppenséggel nyáron-kora ősszel tetőzik, így az nem túl meglepő, hogy télre leesett a lakossági észlelések száma.