Óriásplakáton kéri a Fidesz, hogy segítsünk Orbánnak szétlopni az országot

Publikálás dátuma
2019.04.29. 15:36

Fotó: Olvasónk felvétele
Illetve nem a Fidesz kéri, de olyan, mintha...
Szinte teljesen beborította az országot a Fidesz kampányplakátja, amelyen a már megszokott, faék egyszerűségű üzenettel igyekeznek - az előzetes felmérések szerint nem is sikertelenül - rávenni az embereket, hogy rájuk szavazzanak az EP-választáson. Magyarországon azonban mindig akad néhány olyan ember, akiket annyira felbosszant a stupiditásig lebutított propaganda, hogy kész tenni is valamit ellene. Bár egy-egy ilyen akció csak csepp a plakáttengerben, legalább a hivatalos propaganda meghekkelői és a velük egyetértők jól szórakoznak. Legutóbb Székesfehérváron állt neki valaki, hogy kicsit átértelmezzen néhány plakátot.
Szerző

18-ból csak 1 párt jelezte: nem használ biodíszletnek gyerekeket a kampányban

Publikálás dátuma
2019.04.29. 15:11
Szentgyörgyvölgyi Péter almát oszt
Fotó: Szentgyörgyvölgyi Péter Facebook oldala
Tizennyolcból eddig csak egy párt jelzett vissza a felhívásra: nem használja kampánycélra a gyerekeket az EP-választásokon.
A gyerekek könnyen a politikai játszma eszközévé válhatnak, de a választások esélyt is adnak a gyermekjogok támogatására. A politikai választások mindig tükröt adnak arról, hogy mennyire tartják fontosnak a képviselőjelöltek a gyerekek jogait. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány  felhívást intézett a magyarországi pártokhoz, tartsák tiszteletben a gyermekek jogait a kampány során, ne használják fel a gyerekeket saját politikai céljaikra, és felhívta a figyelmet azokra a lehetőségekre,  amelyekkel a képviselők kiállhatnak a gyerekek ügye mellett az EU-ban. Az április elején kiküldött felhívásra egy párt reagált a megkeresett 18-ból. Arról, hogy hányan vállalják, hogy tiszteletben tartják a gyermekjogi alapelveket a kampány során, a szervezetnek nincs információja - derül ki a közleményükből. 
A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány a tavalyi országgyűlési választásokra elkészítette a politikusoknak szánt gyermekjogi 1x1 felhívását, amelyet újra elküldött minden pártnak és kampányszervezőnek. A tavalyi választásokhoz képest pozitív változás, hogy az alapvető jogok biztosa ombudsmani állásfoglalást adott ki a gyerekek szerepeltetése ellen, és nyomatékosan felhívta a pártok figyelmét: 
ne használják biodíszletként a gyerekeket a kampányaik során.

Az öt legfontosabb gyerekjogi alapelv a politikai kampányok során:

  • A gyerekeket védeni kell a manipulációtól. A választási kampányoknak ők nem célcsoportjai.
  • A gyereknek joguk van a megfelelő tájékoztatásra a politikáról. Segíteni kell őket, hogy megértsék a politika és pártpolitika szerepét a közélet alakításában.
  • A gyerekek nem használhatók politikai célokra.
  • A gyerekek nem közszereplők: személyes adataik, képmásuk felhasználása sértheti jogaikat és  érdeküket.
  • A gyerekeknek vannak polgári jogaik, és részt vehetnek az őket érintő közéleti kérdésekben.
Az európai parlamenti választások lehetőséget adnak arra, hogy minél több politikus elkötelezze magát a gyerekek támogatása mellett. Nemzetközi kampány indult azért, hogy a képviselőjelöltek kiálljanak az EP-ben a gyerekek ügye mellett. A #VoteforChildren kiáltvány aláírásával a képviselők elkötelezik magukat amellett, hogy a gyermekjogokat az EU munkájának középpontjába helyezik. 
Az Eurochild által kezdeményezett kampány legfőbb célja, hogy minél több európai parlamenti jelölt álljon ki a gyerekjogok érvényesítése mellett. Európa-szerte eddig 45 politikus csatlakozott ehhez a frakciófüggetlen kezdeményezéshez, ez a magyarországi képviselőknek is kiváló alkalmat biztosít a gyerekjogok támogatására. A képviselők egy kiáltvány aláírásával vállalják, hogy a gyermekjogok védelmezőjeként segítik a gyerekek ügyét az EU-ban.  
Szerző
Frissítve: 2019.04.29. 15:25

A bérek növekedéséhez kötött nyugdíjról szerződött az országos Nyugdíjas Parlament az MSZP-vel

Publikálás dátuma
2019.04.29. 14:38

Fotó: Népszava
Továbbá a civil szervezet fontosnak tartja az európai minimálnyugdíj bevezetését.
Az MSZP megállapodást kötött az Országos Nyugdíjas Parlament Egyesülettel, hogy öt témában képviseli az idősek érdekeiket a hazai Országgyűlésben és az Európai Parlamentben. Tóth Bertalan az indexált nyugdíjak visszaállítását emelte ki: a nyugdíjemelésnél ne csak az inflációt, a bérkiáramlást is vegyék figyelembe. Az MSZP elnöke elmondta: körülbelül 1 millió nyugdíjas él szegénységben, kevés nyugdíjából alapvető életfeltételeit sem tudja biztosítani. Így az MSZP Európai Parlamenti választási programjának fontos eleme az európai minimális nyugdíj bevezetése. Karácsony Mihály, az Országos Nyugdíjas Parlament Egyesület elnöke arról beszélt, hogy valamennyi ellátottal együtt összesen 2,8 millió embert igyekeznek képviselni. Országosan 29 megoldandó ügyet jeleztek szervezeteik, ezek közül kettőre fókuszálnak, amelynek képviseletére kerestek partnereket. Az egyik, az MSZP elnöke által is támogatott vegyes indexálású nyugdíjemelés visszaállítása. 2019-ben a kormány 2,7 százalékos nyugdíjemelést ad, miközben a bérkiáramlás 13,7 százalékos lesz, márpedig a fogyasztás ez utóbbihoz igazodik. Ennek látható is a következménye, az év első hónapjaiban a KSH 3 százalék feletti inflációt rögzített. A másik céljuk egy olyan egyeztetési fórum alapítása, amely a nyugdíjas parlamentekben felvetett problémákat kezeli. Legyen a nyugdíjasok és a döntéshozók közötti kiszámítható, tervezhető, követhető egyeztetési mechanizmus. Ezeken kívül még három, az Európai Unió nyugdíjasokról készített felmérésben szereplő kérdéséhez kerestek támogatót. Ezek: az európai minimális nyugdíj, a tagországok nagyobb harmonizációja nyugdíj ügyben, tisztességes megélhetés biztosítása. Hangsúlyozta, MSZP partner lesz abban, hogy európai szinten is képviselje mind az öt ügyet.
Szerző