Orbán Viktor;Osztrák Szabadságpárt;Heinz-Christian Strache;

2019-04-30 06:45:00

Populista pártvezéreket fogad Orbán Budapesten

Matteo Salvini után Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt elnöke lesz a kormányfő vendége május 6-án – tudta meg a Népszava.

Populista diplomáciai keringő kezdődik a napokban Budapesten. Csütörtökön Magyarországra látogat Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a szélsőjobboldali Liga elnöke: bár hivatalosan Pintér Sándor belügyminiszterrel találkozik, tárgyal majd Orbán Viktor kormányfővel is. Négy nappal Salvini után, jövő hétfőn Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár, az FPÖ elnöke utazik Magyarországra. Úgy tudjuk, Strache hivatalosan miniszteri találkozóra, a diplomáciai protokoll szerint tehát kormányközi látogatásra érkezik, de az már nem teljesen világos, hogy Orbán Viktor kormányfőként, vagy a Fidesz elnökeként fogadja majd. Igaz, ennek már nincs is olyan nagy jelentősége, hiszen a két látogatás üzenete így is egyértelmű: a Fidesz az EP-választások kampányának közepén erősíteni akarja kapcsolatait két populista, az Európai Néppárt riválisának számító politikai erővel.

Mindez világosan mutatja, hogy miután felfüggesztették a Fidesz tagságát az Európai Néppártban (EPP) Orbán több vasat tart a tűzben. Noha néhány nap múlva populistákkal tárgyal, Trócsányi László igazságügyi miniszter azért – mint megírtuk – részt vett az EPP kampánynyitó rendezvényén a múlt héten Athénben, pedig a Fidesz képviselői elvileg nem látogatják a néppárti fórumokat a felfüggesztés óta. Korábban egy fideszes forrásunk beszélt arról, hogy a felfüggesztés ellenére is folyamatos a kommunikáció az EPP vezetésével.

Érdekes ugyanakkor, hogy április elején Orbán Viktor még kitért Salvini meghívása elől, a Liga elnöke akkor Milánóba invitált egy sor populista, szélsőjobboldali európai politikai vezetőt, hogy egy újonnan létrehozandó európai parlamenti frakció megalapításáról tanácskozzanak. Strache pedig még tavaly szeptemberben azt nyilatkozta, hogy ha a Fideszt kizárják az Európai Néppártból, akkor szívesen látják Orbánékat saját európai frakciójukban. Az FPÖ a Nemzet és Szabadság Európája nevű formáció tagja olyan kifejezetten szélsőjobboldali pártokkal együtt, mint a belga Flamand Érdek, a francia Nemzeti Gyűlés, a már említett Liga, és a német AfD. Strache tavaly még a magyar jogállamiságot tárgyaló Sargentini-jelentés elfogadása előtt invitálta Orbán frakciójába. Akkor annak kapcsán nyilatkozott, hogy előzőleg Sebastian Kurz osztrák kancellár azt mondta: ha elindul a hetes cikkely szerinti uniós eljárás Magyarországgal szemben, a Fideszt ki kell tenni az EPP-ből.