Hosszú idő után a szakszervezetek felvonulásával kezdődik a majális

Publikálás dátuma
2019.04.30. 10:00

Fotó: Molnár Ádám
A menet 11-kor indul az Andrássy úton a Városligetbe.
Hosszú idő óta először ismét felvonulással kezdődik négy szakszervezeti szövetség tagjainak részvételével az idei május elseje. A Kodály köröndön gyülekezik negyed 11-től az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) szervezeteinek tagsága. A menet 11-kor indul az Andrássy úton a Városligetbe. A Koós Károly sétányon felállított nagyszínpadon a magyar szakszervezeti vezetők mellett beszédet mond Thiébaut Weber, az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) szövetségi titkára és Jan Willem Goudriaan az Európai Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (EPSU) főtitkára is. Ezt a szakszervezetek közös sátrában több közéleti beszélgetés is követi.  15 órától nyílt ifjúsági fórumot tart a MASZSZ és a SZEF ifjúsági szervezete a Hallgatói Szakszervezettel (HaSZ), közben pedig a sátorban Mikor fogunk már összefogni címmel kezdődik beszélgetés Petschnig Mária Zita közgazdásszal, Tétényi Éva "független politikussal", Galló Istvánné SZEF alelnökkel, Dávid Ferenc közgazdásszal, Tarnay Kristóffal, a Szegedi Civil Háló alapítójával és Földiák András SZEF elnökkel.
Az ellenzéki pártok közül a Momentum Mozgalom Európamenet! Címmel szervez felvonulást délután 15 órától a Szabadság tér - Andrássy út - Kodály körönd útvonalon, amelynek végén 17 órától beszédet mond Margrethe Vestager, az EU versenyjogi biztosa, Szél Bernadett, független országgyűlési képviselő, Balázs Péter, volt külügyminiszter a V21-csoport képviseletében és Fekete-Győr András, a Momentum elnöke.
A Szolidaritás egész napos majálist tart a Petőfi híd budai hídfőjénél. A Munkás Büszkeség Napjaként meghirdetett rendezvényen 15 órakor kezdődik közéleti fórum Németh Angéla XV. kerületi polgármester, Czeglédy Csaba ügyvéd, baloldali politikus, Székely Tamás MASZSZ alelnök, Megyeri Ferenc punkzenész és Székely Sándor, független országgyűlési képviselő részvételével.
A Demokratikus Koalíció a Városligeti Napozórétre várja híveit, ahol déli 12 órakor mondanak beszédet a párt politikusai, köztük Dobrev Klára EP listavezető. Az MSZP is megszokott helyén, a városligeti Nagyréten tartja a majálisát a Párbeszéddel együtt - Karácsony Gergely és Tóth Bertalan dél tájban beszél.
Frissítve: 2019.04.30. 15:44

Három gyerek is leesett, pelenkázóasztalt hív vissza az IKEA

Publikálás dátuma
2019.04.30. 09:59

Fotó: IKEA
Sokan nem előírásszerűen használják a biztonsági rögzítő alkatrészt.
Leesés veszélye miatt visszahívja az IKEA a SUNDVIK pelenkázóasztalt/fiókos szekrényt.    Az áruházlánc három olyan esetről értesült, amikor a termék lehajtható része meglazult és gyerekek leestek a pelenkázóasztalról. „A termékbiztonság minden esetben elsődlegesen az IKEA számára, ezért sajnálattal értesültünk a fenti esetekről, de nagyon örülünk, hogy a gyerekek tudomásunk szerint jól vannak. Az IKEA ennek ellenére, elővigyázatosság céljából, további tájékoztatást tesz közzé a termékkommunikációra vonatkozóan” – idézik közleményükben Emelie Knoestert, a gyerekbútor üzletág vezetőjét. A jelentésekből az IKEA számára az derült ki, hogy a vásárlók sok esetben napi rendszerességgel lehajtható pelenkázóként alkalmazzák a terméket, azonban nem előírásszerűen használják a biztonsági rögzítő alkatrészt. „Az IKEA arra kér mindenkit, aki SUNDVIK pelenkázóasztalt/fiókos szekrényt vásárolt, hogy rögzítse a lehajtható részt a mellékelt biztonsági rögzítő alkatrésszel. Amennyiben az alkatrész elveszett vagy nem a megfelelő helyre került, kérjük, lépjen kapcsolatba az IKEA-val, és ingyen adunk új alkatrészeket” – közölte az áruházlánc, hozzátéve: meggyőződésük, hogy rendeltetésszerű használat esetén a termék biztonságos. A használathoz mellékelt útmutató itt található.
Szerző

Több mint négyezer lánynak segít intimbetétekkel a Vöröskereszt

Publikálás dátuma
2019.04.30. 08:47
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Még mindig több ezer magyar nőnek jelent gondot a menstruációs szegénység.
A Magyar Vöröskereszt idén 4350 fiatal nőhöz juttat el ingyen intimhigiéniás termékeket, segítve ezzel a menstruációs szegénység problémáját, amely hazánkban sokaknak még mindig óriási problémát jelent – írja a HVG. A cikk szerint a jelenség 
már nem csak a szegényebb országrészekben fordul elő, Budapestről is érkeztek jelzések a szakemberektől.

Magyarországon 2019-ben is sok olyan lány van, aki havonta kimarad az iskolából, mert nem jut hozzá se betéthez, se tamponhoz. Ezzel meglepő módon nemcsak a világon, de Európában sem vagyunk egyedül: hivatalos adatok szerint az Egyesült Királyságban minden tizedik lány érintett, és 137 700 kamaszlány hiányzott már iskolából, mert nem volt pénze betétre. Arról pedig
68 százalék beszélt, hogy a menstruációja miatt nem tudott rendesen figyelni az órákon.

A Vöröskereszt tavaly indított egy Lányból Nővé című programot, ahol nem csak betéteket osztottak, hanem védőnőkkel felvilágosító programokat is szerveztek, Emellett a szeptemberi iskolakezdéskor 36 ezer csomag intimbetétet osztott szét a Vöröskereszt abból a készletből, amit még a 2015-ös menekültválság alatt vásároltak– írja a lap.
Szerző
Témák
higiénia
Frissítve: 2019.04.30. 08:55