Előfizetés

Illés Béla akár egy forintért is eladja focicsapatát, amit a közpénzből épített ajándékstadion fojt meg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.01. 11:14

Fotó: Szombathely.hu
Szombathelynek kellett lépnie, hogy életben maradjon a Haladás.
A Szombathelyi haladás NB1-es foci csapatát működtető kft. többségi tulajdonosa, a Halmill Kft. azzal a kéréssel fordult az önkormányzathoz a közgyűlésen, hogy az előirányzott támogatás mellett plusz 150 milliót adjon a város, ennyi kell a csapat az életben maradáshoz - írja az ugytudjuk.hu. (Ezzel az összeggel együtt Szombathely éves szinten 275 millió forintot költene focira.) A kisebbségi tulajdonos a szombathelyi önkormányzat, a jogok gyakorlója pedig a kormánypárti polgármester Puskás Tivadar. Nemény András az Éljen Szombathely frakcióvezetője azt mondta: elfogadhatatlan, hogy valaki több száz millió forintot kér az önkormányzattól, ráadásul úgy, hogy két nappal a licencehez (ami ahhoz szükséges, hogy a Haladás az NB1-ben játszhasson) szükséges dokumentumok pótlási határideje előtt kell erről a summáról, és a focicsapat jövőjéről dönteni.
Illés Béla a többségi tulajdonos Halmill Kft. képviseletében többek között azt mondta: az utóbbi 12 évben stabil hátterű csapatot hoztak létre, a többségi tulajdonos 2015-ben 1,1 milliárd forintot tettek bele a klubba. A közgyűlésen Illés némiképp kiakadt, mondván: kapott ő már hideget-meleget azóta, hogy a Haladás többségi tulajdonosa lett - ezért ha valakit érdekel, akkor 1 forintért átadja a többségi tulajdont.  A város minden esetre kinyitotta a pénztárcát és adott pénzt, ezt azonban szigorú feltételekhez szabta. Teljes átvilágítás lesz a klubnál, hogy meg tudják nevezni, az összes felelőst, akik a kialakult helyzetért tettek. A tulajdonosoknak készfizető kezességet kell vállalniuk, ami azt jelenti, hogy ha nem kapják meg a licencet, akkor azonnal vissza kell fizetniük a kapott pénzt. A most adott pénzt előrehozott támogatásként számolják el. Vagyis 3 évig nem kap több önkormányzati támogatást a klub. Volt még egy nagyon érdekes hozadéka a tegnapi közgyűlésnek, ahol a Haladás Sportkomplexum üzleti tervét is meghallgatták. A tervet egyébként nem fogadta el a közgyűlés, de az kiderült, hogy nincs a jövő szezonra bérleti szerződése a Haladás focicsapatnak a sportlétesítménnyel. Ez pedig elengedhetetlen feltétele licencenek. Hiszen meg kell nevezni a pályát, ahol a csapat játszani fog. A szerződés azért macerás, mert a csapat és a létesítmény között elszámolási vita van. Amíg azt nem rendezték, nem tudnak szerződni a következő szezonra. És itt van a kutya elásva: a Haladás elsősorban az államtól kapott futballstadion miatt van bajban. A kormány december 23-i ülésén a Haladás VSE részére sportszakmai többletfeladatainak támogatására 180 millió forintot biztosított. Az idén közel 350 milliót adott a város a két egyesületnek, de ez is kevés, a tapasztalatokon alapuló számítások szerint évente mintegy 500 millióba kerül a sportkomplexum működtetése.

Orbán szerint a Néppárt öngyilkosságra készül, de ő tudja, hogy élhet túl mégis

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2019.05.01. 10:18

Fotó: Alberto PIZZOLI / AFP
A magyar miniszterelnök receptje szerint a szélsőjobbos Salvini szükséges ahhoz, hogy a legnagyobb jobboldali pártcsalád újra megerősödjön. Mindezt úgy állítja Orbán, hogy maga sem tudja, milyen erőt képvisel majd az olasz kormánypárt EP-választások után.
Matteo Salvinit, a Liga olasz kormánypárt vezetőjét nevezte Európa jelenlegi legfontosabb emberének a migráció megállítása és az EU átalakítása terén Orbán Viktor miniszterelnök, akivel a La Stampa olasz napilap közölt interjút, Salvini magyarországi látogatása előtt. A Paktum Salvinivel egy új Európáért című interjúban Orbán Viktor azt mondta, hogy az Európai Néppárt (EPP) öngyilkosságra készül, és "elsüllyed", ha ismét az európai baloldalhoz akarja kötni magát. Hangsúlyozta, hogy a EPP egyre sikertelenebb, egyre kevesebb néppárti miniszterelnök van Európában, és az EPP-nek májustól kevesebb mandátuma lesz. Arra a kérdésre, hogy nem a kizárás ítélete vár-e a Fideszre a néppártban, a pártelnök-miniszterelnök megjegyezte, hogy ítélettel az EPP-nek kell szembenéznie, mégpedig a választókéval. "Ne kössük össze magunkat a baloldallal, keressünk egy másik utat, az európai jobboldallal való együttműködés útját! Nem tudjuk, Salvini milyen formációt tud majd létrehozni, de reméljük, hogy erőset. A néppártnak együtt kell működnie az európai jobboldallal" - jelentette ki Orbán Viktor. Hozzátette, hogy a Salvini vezette jobboldal és az EPP közeledésében a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszországnak (FI) van kulcsszerepe. Hogy mennyire lehet sikeres Salvini protezsálása a Néppártnál, arra Manfred Weber egyik interjúja ad választ, a Néppárt a konzervatív pártcsalád csúcsjelöltje ugyanis azt mondta a német Spiegel hetilapnak, hogy "Orbán Viktor rossz úton halad. Különösen a demokratikus rend alapvető kérdéseiben mutat azonosságot Salvinivel és Jaroslaw Kaczynskivel (utóbbi a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság elnöke - a szerk.) Ez nem az én utam, ez nem az EPP útja".   Orbán szerint a migrációra nincs közös európai megoldás: egy, az uniós pénzügyminiszterek tanácsához hasonló testületet javasol, hogy a schengeni országok belügyminiszterei kormányközi megoldásokat találjanak. Ami a migrációt illeti "tehát Brüsszelnek, a bizottságnak és az Európai Parlamentnek félre kell állnia" - jelentette ki.    A nacionalizmus veszélyét firtató kérdésre Orbán Viktor úgy válaszolt, nem osztja a nacionalizmus negatív értékelését, és jelenleg a veszélyt Brüsszelben látja. "A brüsszeli elit azt mondja, hogy mi a nacionalizmust tápláljuk, mi viszont úgy gondoljuk, hogy a brüsszeli elit az, amely nagy veszélyt gerjeszt azzal, hogy birodalmat akar kiépíteni. De rendben, hagyjuk magunk mögött a nacionalizmussal kapcsolatos terminológiai küzdelmet, írja azt, hogy patrióta vagyok" - mondta. Orbán Viktor hozzátette, azt sem osztja, hogy a nyugati multikulturalizmus képviseli a fejlődést. Ezzel szemben Magyarország nem akarja feladni identitását, és a kereszténységet tartja nemzetmegtartó erőnek - hangoztatta.

Szijjártó Péter megdöbbent és sokkolódott - hát persze, hogy megint Soros

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.01. 09:47

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A külügyminisztert az ENSZ egyik jelentéstevője billentette ki a béketűrésből azzal, hogy deklarálta: mindenkinek joga van a tisztességes eljáráshoz, még akkor is, ha terrorizmus ellene a vád.
Levélben válaszolt Szijjártó Péter Fionnuala Ní Aoláin-nak, az ENSZemberi jogi biztosának, aki az emberi jogok védelméről a terrorellenes harccal összefüggésben beszámoló jelentéstevőjekét vizsgálatot indít a Magyarországon terrorizmusért elítélt Ahmed H. ügyében, írja a hvg.hu. A biztos kritikával illette a magyar törvényeket és az eljárást, valamint úgy vélte, a férfi nem terrorista és sérültek az emberi jogai.
 "Megdöbbentő és sokkoló, hogy Ön, az ENSZ magas rangú tisztségviselőjeként egy terroristát menteget. Megdöbbentő és sokkoló, hogy Ön egy olyan terrorista védőügyvédjeként jár el, aki támadást vezényelt a Magyarország határát védő magyar rendőrök ellen.", reagált a vizsgálatra  Szijjártó Péter. A külügyminiszter szerint  szégyen, hogy a biztos ilyen vizsgálatokra költi a - többek között a magyar polgároktól származó - befizetéseket. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója kedd este az M1-en fejtette ki nézeteit a kérdésről, szerinte arról van szó, hogy az ENSZ egyik funkcionáriusa semmibe veszi a magyar bíróságot és a magyar jogállamot, amikor az Ahmed H. ügyében hozott ítéletet kritizálja. Bakondi György úgy fogalmazott: ez a biztos "a Soros-birodalom szoros szövetségese". Emlékeztetőül:a szír férfit a 2015 szeptemberi röszkei tömegzavargás résztvevőjeként terrorcselekmény miatt ítélték öt év börtönre. Ahmed H. jelenleg kiadatási őrizetben van, s Ciprusra szeretne eljutni – ahol a férfi felesége és a gyerekei is tartózkodnak –, miután terrorcselekményért kiszabott ötéves szabadságvesztése kétharmadának letöltését követően feltételesen szabadult, és kiutasították Magyarországról. Mivel Ahmed H. nem rendelkezik semmilyen érvényes személyes irattal, nem tudja elhagyni Magyarországot.