Orbán szerint a Néppárt öngyilkosságra készül, de ő tudja, hogy élhet túl mégis

Publikálás dátuma
2019.05.01. 10:18

Fotó: Alberto PIZZOLI / AFP
A magyar miniszterelnök receptje szerint a szélsőjobbos Salvini szükséges ahhoz, hogy a legnagyobb jobboldali pártcsalád újra megerősödjön. Mindezt úgy állítja Orbán, hogy maga sem tudja, milyen erőt képvisel majd az olasz kormánypárt EP-választások után.
Matteo Salvinit, a Liga olasz kormánypárt vezetőjét nevezte Európa jelenlegi legfontosabb emberének a migráció megállítása és az EU átalakítása terén Orbán Viktor miniszterelnök, akivel a La Stampa olasz napilap közölt interjút, Salvini magyarországi látogatása előtt. A Paktum Salvinivel egy új Európáért című interjúban Orbán Viktor azt mondta, hogy az Európai Néppárt (EPP) öngyilkosságra készül, és "elsüllyed", ha ismét az európai baloldalhoz akarja kötni magát. Hangsúlyozta, hogy a EPP egyre sikertelenebb, egyre kevesebb néppárti miniszterelnök van Európában, és az EPP-nek májustól kevesebb mandátuma lesz. Arra a kérdésre, hogy nem a kizárás ítélete vár-e a Fideszre a néppártban, a pártelnök-miniszterelnök megjegyezte, hogy ítélettel az EPP-nek kell szembenéznie, mégpedig a választókéval. "Ne kössük össze magunkat a baloldallal, keressünk egy másik utat, az európai jobboldallal való együttműködés útját! Nem tudjuk, Salvini milyen formációt tud majd létrehozni, de reméljük, hogy erőset. A néppártnak együtt kell működnie az európai jobboldallal" - jelentette ki Orbán Viktor. Hozzátette, hogy a Salvini vezette jobboldal és az EPP közeledésében a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszországnak (FI) van kulcsszerepe. Hogy mennyire lehet sikeres Salvini protezsálása a Néppártnál, arra Manfred Weber egyik interjúja ad választ, a Néppárt a konzervatív pártcsalád csúcsjelöltje ugyanis azt mondta a német Spiegel hetilapnak, hogy "Orbán Viktor rossz úton halad. Különösen a demokratikus rend alapvető kérdéseiben mutat azonosságot Salvinivel és Jaroslaw Kaczynskivel (utóbbi a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság elnöke - a szerk.) Ez nem az én utam, ez nem az EPP útja".   Orbán szerint a migrációra nincs közös európai megoldás: egy, az uniós pénzügyminiszterek tanácsához hasonló testületet javasol, hogy a schengeni országok belügyminiszterei kormányközi megoldásokat találjanak. Ami a migrációt illeti "tehát Brüsszelnek, a bizottságnak és az Európai Parlamentnek félre kell állnia" - jelentette ki.    A nacionalizmus veszélyét firtató kérdésre Orbán Viktor úgy válaszolt, nem osztja a nacionalizmus negatív értékelését, és jelenleg a veszélyt Brüsszelben látja. "A brüsszeli elit azt mondja, hogy mi a nacionalizmust tápláljuk, mi viszont úgy gondoljuk, hogy a brüsszeli elit az, amely nagy veszélyt gerjeszt azzal, hogy birodalmat akar kiépíteni. De rendben, hagyjuk magunk mögött a nacionalizmussal kapcsolatos terminológiai küzdelmet, írja azt, hogy patrióta vagyok" - mondta. Orbán Viktor hozzátette, azt sem osztja, hogy a nyugati multikulturalizmus képviseli a fejlődést. Ezzel szemben Magyarország nem akarja feladni identitását, és a kereszténységet tartja nemzetmegtartó erőnek - hangoztatta.
Frissítve: 2019.05.02. 09:36

Szijjártó Péter megdöbbent és sokkolódott - hát persze, hogy megint Soros

Publikálás dátuma
2019.05.01. 09:47

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A külügyminisztert az ENSZ egyik jelentéstevője billentette ki a béketűrésből azzal, hogy deklarálta: mindenkinek joga van a tisztességes eljáráshoz, még akkor is, ha terrorizmus ellene a vád.
Levélben válaszolt Szijjártó Péter Fionnuala Ní Aoláin-nak, az ENSZemberi jogi biztosának, aki az emberi jogok védelméről a terrorellenes harccal összefüggésben beszámoló jelentéstevőjekét vizsgálatot indít a Magyarországon terrorizmusért elítélt Ahmed H. ügyében, írja a hvg.hu. A biztos kritikával illette a magyar törvényeket és az eljárást, valamint úgy vélte, a férfi nem terrorista és sérültek az emberi jogai.
 "Megdöbbentő és sokkoló, hogy Ön, az ENSZ magas rangú tisztségviselőjeként egy terroristát menteget. Megdöbbentő és sokkoló, hogy Ön egy olyan terrorista védőügyvédjeként jár el, aki támadást vezényelt a Magyarország határát védő magyar rendőrök ellen.", reagált a vizsgálatra  Szijjártó Péter. A külügyminiszter szerint  szégyen, hogy a biztos ilyen vizsgálatokra költi a - többek között a magyar polgároktól származó - befizetéseket. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója kedd este az M1-en fejtette ki nézeteit a kérdésről, szerinte arról van szó, hogy az ENSZ egyik funkcionáriusa semmibe veszi a magyar bíróságot és a magyar jogállamot, amikor az Ahmed H. ügyében hozott ítéletet kritizálja. Bakondi György úgy fogalmazott: ez a biztos "a Soros-birodalom szoros szövetségese". Emlékeztetőül:a szír férfit a 2015 szeptemberi röszkei tömegzavargás résztvevőjeként terrorcselekmény miatt ítélték öt év börtönre. Ahmed H. jelenleg kiadatási őrizetben van, s Ciprusra szeretne eljutni – ahol a férfi felesége és a gyerekei is tartózkodnak –, miután terrorcselekményért kiszabott ötéves szabadságvesztése kétharmadának letöltését követően feltételesen szabadult, és kiutasították Magyarországról. Mivel Ahmed H. nem rendelkezik semmilyen érvényes személyes irattal, nem tudja elhagyni Magyarországot.
Szerző

Már megint vizes vébére pályázik a kormány

Publikálás dátuma
2019.05.01. 09:12
Elfolyó milliárdok - Világbajnokok elhallgatásban - MTI fotó
Lesz mire hivatkozva kiszórni néhány tízmilliárdot.
A keddi Magyar Közlönyben jelent meg a kormányhatározat, amivel a kormány támogatja, hogy a Magyar Úszó Szövetség pályázatot nyújtson be a FINA 2025-ös vagy a 2027-es Úszó-, Vízilabda-, Műugró, Műúszó és Nyíltvízi Világbajnokság és Masters Világbajnokság rendezési jogának elnyerése érdekében - vette észre a 444. Az újabb vizes világbajnokság helyszíne a 2017-eshez hasonlóan Budapesten és Balatonfüreden lenne. A kormányhatározat szerint Fürjes Balázs kiemelt budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztosnak az emberi erőforrások miniszterének bevonásával a rendezési jog elnyerése esetén előterjesztést kell készítenie a világbajnokság rendezési költségeinek bemutatásáról. Ez már az előzőnél sem sikerült, azt 25 milliárd forintra tervezték, végül bőven 100 milliárd felett költöttek rá.    A FINA várhatóan július 11-én dönt az újabb helyszínekről.   
Szerző
Témák
vizes vb