Egy ormótlan húsdaráló miatt nem robbant fel a repülő

Publikálás dátuma
2019.05.01. 11:58

Fotó: Shutterstock
Egy ausztrál bíróság bűnösnek találta az 51 éves Khaled Khayatot az Etihad légitársaság Sydney-Abu Dhabi járata elleni sikertelen merényletkísérletben, írja a 444.hu.  Maga a terrortámadás 2017-ben történt. Khayat és testvére, akinek az ügyében még tanácskozik az esküdtszék, postai után rendelték meg Törökországból a robbanószereket, az akció lebonyolításában pedig az Iszlám Államtól is segítséget kaptak. A robbanóanyagot egy nagyméretű fém húsdaráló belsejében rejtették el, a terv az volt, hogy a csomagként feladott bombát aktiválva menet közben robbantják fel a 400 utast szállító járatot. Az akció azon bukott el, hogy a bőrönd annyira nehéz lett, hogy azt nem sikerült feladniuk a sydney-i reptéren.
Szerző

Bubópestis miatt vontak karantén alá egy egész körzetet Mongóliában

Publikálás dátuma
2019.05.01. 11:40

Fotó: WANG ZHAO / AFP
Ketten már belehaltak a betegségbe.
Karantén alá vonták Mongólia Bajan-Ölgij tartományának Ölgij körzetét, mert két emberrel minden valószínűség szerint pestis végzett - jelentette szerdán a gogo.mn című helyi híroldal. "Az előzetes vizsgálatok arra utalnak, hogy a két áldozat halálát bubópestis okozta, ezért Ölgij körzetben határozatlan időre karantént rendelt el a tartomány vezetése" - tudatta a helyi katasztrófavédelem. A pestist bakteriális fertőzés okozza, és a kórokozót főleg rágcsálókon - elsősorban patkányokon - élősködő bolhák terjesztik. A betegség orvosi segítség nélkül 24 órán belül halálos lehet. Évente átlagosan mintegy 600 pestises megbetegedést jelentenek világszerte; a legtöbbet a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Madagaszkáron.
Szerző
Témák
pestis Mongólia

Srí Lanka véres húsvétja azt jelzi: az Iszlám állam immár a kisebb országokra koncentrál

Publikálás dátuma
2019.05.01. 11:39

Fotó: STR / AFP
A hatóságok újabb támadástól tartanak.
A húsvétvasárnapi, Srí Lanka-i terrortámadásokat feltehetően külföldön tervelték ki, és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet stratégiát válthatott, ami azt jelenti, hogy a jövőben kisebb országokat vesznek célba – hangoztatta Maitripala Sziriszena Srí Lanka-i elnök. Egy kormányzati forrás úgy nyilatkozott, hogy a rendőrséget és a többi rendvédelmi szervet is arra utasították, hogy továbbra is maradjanak a legmagasabb fokú készenlétben, mert a szélsőségesek a muszlim böjti hónap, a ramadán jövő heti kezdete előtt újabb támadást kísérelhetnek meg.  Emlékeztetőül: húsvétvasárnap összehangolt terrortámadásokban több mint 250 ember halt meg Srí Lankán, köztük legalább negyven külföldi.  Nagyon sok a roncsolódott holttest, leszakadt testrész, ezért lassan halad az áldozatok azonosítása. Sziriszena tudatta, hogy a hatóságoknak tudomásuk van arról, hogy Srí Lanka-iak egy kis csoportja az elmúlt évtized során külföldre utazott, és az Iszlám Állam szélsőségeseitől kaptak kiképzést. A nyomozók viszont azt már megállapították, hogy a merényleteknél használt pokolgépek Srí Lankán készültek.   A terrortámadásért a helyi hatóságok két, eddig kevésbé ismert, helyi szélsőséges csoportot tettek felelőssé, de az Iszlám Állam jelentkezett elkövetőként.
Szerző