Szociáldemokrata tavasz Európában

Publikálás dátuma
2019.05.02. 08:00

Fotó: JOSE JORDAN / AFP
Egyre jobban szerepelnek a tradicionális baloldali pártok az uniós voksolásokon, pedig tavaly ilyenkor még felettébb reménytelennek látszott a helyzetük.
Spanyolország elkerülte a legrosszabb forgatókönyvet. Nem a szélsőjobboldali Vox vált „királycsinálóvá” a múlt vasárnapi parlamenti választáson. A párt ugyan 24 mandátumot szerzett, politikai szerepe azonban nem válik annyira fontossá, amennyire attól politológusok eredetileg tartottak. Az európai politikai klíma emellett sem túl kedvező Európában. A gazdasági, majd a menekültválság után egy sor országban rajzolták át a politikai térképet, a tradicionális pártok befolyása szinte mindenhol csökkent, a jobboldali radikálisoké viszont nőtt. Hollandiában például már két pártjuk is van: a Fórum a Demokráciáért (FvD) mellett Geert Wilders Szabadságpártja már-már mérsékelt politikai erőnek tűnik. A kontinens jobbra tolódását jelzi, hogy több országban elfogadottá vált a populisták kormányzati szerepvállalása. Magyarországon és Lengyelországban a kormányzati politika egyik alapköve az idegenellenesség. Ám más országokban is kormányzati tényezővé váltak a bevándorlásellenes, populista erők. Olaszország a legjobb példa erre, ahol tetőfokára hágott a populizmus, mióta Matteo Salvini belügyminiszter (Liga) és Luigi Di Maio kormányfőhelyettes (Öt Csillag Mozgalom) határozza meg az ország irányvonalát. Rendkívül hangosak ugyan, de eközben sok eredményt nem értek el: az ország gazdasági teljesítménye érezhetően lelassult Giuseppe Conte miniszterelnök kabinetjének beiktatása óta. Ausztriában már mintegy másfél éve a kormányzat része az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), amely mintha kezdene ugyan elmozdulni a centrum felé, de még így is túl sok a vadhajtás, ami koalíciós feszültséghez is vezetett az Osztrák Néppárt és Heinz-Christian Strache pártja között. A politikailag mindeddig stabilnak számító Észtországban a konzervatívok a jobboldali populistákkal kötöttek paktumot. 
Heinz-Christian Strache Orbán Viktorral
Fotó: HANS PUNZ / AFP
Nagy-Britanniában egyre népszerűbb az újonnan alakult Brexit nevű párt, amely több mandátumot szerezhet a toryknál a május végi európai parlamenti választáson. Az eltelt egy évtized alatt jobbra fordult Európa, a baloldali pártok, elsősorban a hagyományos szocialista, szociáldemokrata tömörülések bizonyos országokban mintha zuhanórepülésbe kezdtek volna. Franciaországban a szocialisták szavazati aránya 2017-ben 32,4 százalékponttal esett vissza az öt évvel korábbi eredményhez képest. A német szociáldemokraták 2017-ben 5,2 százalékponttal kaptak kevesebbet, mint négy évvel azelőtt. A holland Munkáspárt (PvdA) népszerűsége szintén 2017-ben 19,1 százalékponttal esett vissza. Olaszországban a Demokrata Párt 2018-ban hét százalékponttal kapott kevesebbet, mint 2013-ban. Ausztriában a 2017-es választáson az osztrák Szabadságpárt ugyan 0,1 százalékponttal javított eredményén, de kiesett a kormányból. Ami különösen aggasztó tendencia volt, hogy ezen országok mindegyikében nőtt a jobboldali populisták befolyása, ez pedig azt jelzi, hogy sok szavazó a szociáldemokratáktól fordult el, és tette a szélsőséges párt neve mellé az ikszet. A tavalyi év elejére a szocialisták egy sor bástyájukat vesztették el. Az inkább baloldali ideológiájú Spanyolországban 2011-ben kerültek ellenzékbe, majd ugyanez történt 2013-ban Cipruson, 2014-ben Bulgáriában, 2015-ben Svédországban, Finnországban és Dániában, 2016-ban Horvátországban, 2017-ben Franciaországban, majd ugyanazon év decemberében Ausztriában - amikor a néppárti Sebastian Kurz alakíthatott kormányt -, a 2018 márciusi választás után pedig Olaszországban    A baloldal számára különösen súlyos csapást jelentett a tavalyi olasz választás, hiszen két évvel korábban a demokraták népszerűsége még megközelítette a negyven százalékot. Bár úgy látszott, a nagy reformernek tartott és igen agilis pártelnök, kormányfő, Matteo Renzi mutatja meg a kiutat az európai szociáldemokraták számára, számos politikai hibát vétett, így elbukott. 
Európában így már csak Romániában, Szlovákiában, Csehországban, a német nagykoalíciós kormányban, Portugáliában, Máltán, Szlovéniában, Luxemburgban és Görögországban maradt hatalmon olyan kabinet, amelyben a baloldal is szóhoz jut. Ugyanakkor a szlovákiai Smer korábban erőteljesen nacionalista színezetű volt, Robert Ficónak a kormányfői székből való távozásával vált mérsékeltebbé, a görög Sziriza pedig „ultrabalos” formációként indult, de miután Alekszisz Ciprasz kormánya a hitelmegállapodást elutasító politikájával kis híján csődbe vitte az országot, a párt is mérsékeltebb lett, igaz, ma is jó kapcsolatokat ápol Oroszországgal és Kínával. Az európai szociáldemokrácia a tavalyi év derekán rendkívül nehéz napjait élte. Az első reménysugarat az jelentette a balközép számára, amikor Spanyolországban hat és fél év után, 2018 júniusában a szocialisták kerültek hatalomra: Pedro Sánchez kisebbségi kormányt alakított. Bár sok esélyt nem adtak a túlélésére, egyre népszerűbbé vált a lakosság körében, mert enyhített a megszorításokon, ezzel növelte a belső fogyasztást, közben csökkent az állástalanok aránya. Sánchez politikájának sikerét jelzi, hogy amikor kormányfővé választották, a jobboldali Néppárt és a szocialisták még fej-fej mellett haladtak a közvélemény-kutatásokban. Fél évvel később már egyértelművé vált a szocialisták fölénye. Sánchez a portugál kormányfő, António Costa politikáját másolta, aki szintén enyhített a megszorításokon, és a belső fogyasztást serkentette.
A szociáldemokraták számára komoly fegyvertény volt az is, hogy a tavaly szeptemberi svéd parlamenti választást Stefan Löfven pártja nyerte meg. Bár a párt mandátumainak száma csökkent az előző választáshoz viszonyítva, a jobboldal még jelentősebb visszaesést könyvelhetett el. Valójában sem a bal-, sem a jobboldal nem szerzett többséget a parlamentben. Idén januárban azonban két, a jobboldali szövetséghez sorolt párt, a Középpárt és a liberálisok is jelezték, nem szavaznak Löfven kormánya ellen a bizalmi szavazásnál, így a szociáldemokrata politikus alakíthatott kormányt. (Svédország a „negatív parlamentarizmus” őshazája. Ez azt jelenti, hogy a parlamentben a miniszterelnöknek nem szükséges többségre szert tennie a Riksdagban, de ha a képviselők többsége ellene szavaz, akkor szednie kell a sátorfáját.) Idén az első fontosabb választást az Európai Unión belül Finnországban tartották. Bár a szociáldemokraták jobb, 20 százalék körüli eredményre számítottak, s csak hajszállal előzték meg a jobboldali populista Finn Pártot, a tény mégiscsak az: szociáldemokrata győzelem született, amire húsz évvel korábban volt példa utoljára az észak-európai országban. A múlt héten a várakozásoknak megfelelően Antti Rinne, a párt vezetője kapott kormányalakítási megbízást - bár neki sem lesz egyszerű összeállítani az új kabinetet, várhatóan hasonló modell jön létre, mint Svédországban. A május végén esedékes európai parlamenti választást követően az EU államai közül elsőként Dániában voksolnak majd. Bár a legutóbbi, 2015-ös voksoláson a szociáldemokraták szerezték meg a legtöbb mandátumot, végül a jobboldal alakíthatott kormányt Lars Lokke Rasmussen, a jobboldali-liberális Venstre elnökének irányításával. Most azonban minden esély megvan arra, hogy a szociáldemokrata Mette Frederiksen ülhessen a kormányfői bársonyszékbe. A szociáldemokraták ugyanis potenciális koalíciós partnereikkel abszolút többséget szerezhetnek a törvényhozásban. A 2015-ös portugál parlamenti választáson ugyan a történetesen szociális demokratának nevezett jobboldalra voksoltak a legtöbben, mégis a szocialista párti António Costa alakíthatott kormányt. Hogy munkáját nem végezte rosszul, jelzi: pártja közvélemény-kutatásoktól függően jelenleg 7-11 százalékponttal előzi meg a szociális demokratákat. A szocialistákra az áprilisi felmérések szerint 36-37 százalék voksolhat.

Besegít a brit Munkáspárt

Az európai szociáldemokraták szempontjából pozitív fejlemény az is, hogy a britek részt vesznek a május végén esedékes EP-választáson. Ugyan a Europe Elects felmérése szerint mintegy harminccal kevesebb mandátumot szereznek, mint 2014-ben, a brit Munkáspárt részvétele nélkül jóval gyengébben szerepeltek volna. Ez azt jelenti, hogy politikai súlyuk, ha nem is lesz a régi az EP-ben, ismét a második legnagyobb frakciót alakíthatják. A brit belpolitikai térképet teljesen átrajzolta az egykori UKIP-vezér, Nigel Farage által irányított Brexit párt megjelenése, így az EP-választáson felmérések szerint a konzervatív toryk - Theresa May miniszterelnök pártja - csak a harmadik helyen végeznek majd a Munkáspárt és a Brexit mögött. Arra mindenesetre rég nem volt példa a brit belpolitikában, hogy a Munkáspárt ekkora - mintegy 15 százalékpontos - fölénnyel álljon az élen.

Közép-Európa helyzete sem reménytelen

A szlovák elnökválasztáson ugyan éppen a baloldali jelölt, Maros Sefcovic maradt alul az elnökválasztás második, március 30-án megrendezett második fordulójában Zuzana Caputovával szemben, ám a volt szlovák uniós biztost indító Smer azért nem nevezhető klasszikus szociáldemokrata pártnak. Népszerűvé azzal vált, hogy Robert Fico erőteljesen nacionalista irányvonalat képviselt, a 2000-es években a meglehetősen rossz hírű Ján Slotával is szövetségre lépett, mígnem 2006-ban az európai szociáldemokraták átmenetileg felfüggesztették a Smer tagságát. Miután Fico kivált a kormányból 2018 márciusában, a Smer is mérsékeltebbé vált, ettől függetlenül elutasítottsága továbbra is nagy a társadalom bizonyos rétegeinél. Ráadásul Caputová programja nagyon is közel áll a szociáldemokratákéhoz, liberális elemekkel vegyítve. Szívén viseli a környezetvédelmet, 2016-ban neki ítélték a Goldman Környezetvédelmi díjat. Síkra szállt azért, hogy a nyilvánosság is beleszólhasson a nagyberuázásokkal kapcsolatos döntéshozatalba. „Eddig is arra törekedtem, hogy segítsek azoknak az embereknek, akik jogtalanság vagy igazságtalanság áldozatai lettek. Azt gondolom, az a fontos, hogy ebben a pozícióban olyan ember legyen, aki kiáll az emberek és az igazságosság mellett” – mondta egy ízben.

Frissítve: 2019.05.02. 12:20

Fegyverrel járhatnak óráikra a floridai tanárok

Publikálás dátuma
2019.05.02. 07:29
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A pedagógus szervezetek és a demokraták ellenzik az ezt jóváhagyó törvényt, de megszavazói szerint nagyobb védelmet jelent az iskolai lövöldözések esetén.
Floridában szerdán törvényt fogadtak el arról, hogy a tanárok fegyvert viselhetnek a tanintézményekben. A floridai képviselőház két napig tartó vita után 65:47 arányban voksolt a törvény mellett, amelyet a szenátus már a múlt héten elfogadott – írja az MTI. Az új jogszabály lehetővé teszi a tankerületeknek, hogy részt vegyenek az úgynevezett „oltalmazó” programban, amely fegyverekkel látja el a tanárokat. A programban történő részvétel önkéntes, és a tanároknak előtte egy 144 órás kiképzésen kell részt venniük, majd sikeres vizsgát is kell tenniük.
A demokrata képviselők többsége nemmel szavazott, azt állítva, hogy a tanintézményekben lévő fegyverek számának növelése fokozott kockázatnak teszi ki a gyerekeket, növelni fogja a téves fegyverhasználat veszélyét, és az előítéletek miatt növelheti az afroamerikai diákok elleni erőszakot. A törvényt – ahhoz, hogy életbe lépjen – még Ron DeSantis kormányzónak is alá kell írnia. De ez már puszta formalitás, mivel a republikánus kormányzó híve a tanárok felfegyverzésének. 

A parklandi mészárlás vezetett idáig

Floridában tavaly február óta erősödött fel a tanárok felfegyverzését követelők mozgalma. A Miamihoz közel eső Parkland városka egyik középiskolájában ugyanis 2018 februárjában az iskola egyik volt diákja, a 19 éves Nikolas Cruz előre kitervelt szándékkal lövöldözni kezdett és 17 embert - köztük diákokat és tanárokat - megölt. Az ámokfutásnak további 17 sebesült áldozata is volt. Donald Trump amerikai elnök akkor azzal érvelt, hogy ha a tanároknak lett volna fegyverük, akkor jobban meg tudták volna védeni magukat és a diákokat. A pedagógus szakszervezetek azonban ellenezték a tanárok felfegyverzését lehetővé tévő törvényt, és néhány népesebb floridai megye iskolaszékei leszavazták iskoláiknak az oltalmazó programban való részvételét, úgy döntve, hogy a biztonsági feladatok ellátását inkább a megfelelően kiképzett rendőrökre hagyják. A parklandi lövöldözés után a floridai törvényhozás már elfogadott egy törvényt, amelynek értelmében minden oktatási intézmény - ha egyetem, akkor minden egyes campusa - köteles legalább egy felfegyverzett munkatársat vagy rendőrt foglalkoztatni. Az a törvény kicsit szigorított a fegyvervásárlás szabályain is. Három nap várakozási időt írt elő egy fegyver megvásárlása előtt, valamint felemelte a korhatárt a fegyvervásárláshoz. Korábban már 18 évesen jogszerűen fegyverhez lehetett jutni, ma már 21 év a korhatár.  A tavaly megszavazott törvény azt ugyan előírta, hogy fegyveres munkatárs vagy rendőr legyen egy-egy iskolában, de azt továbbra is megtiltotta, hogy egy oktató az órán, vagy más foglalkozáson is fegyvert viseljen.
Amerikai sajtójelentések szerint Florida 67 megyéjéből 40-ben már jelentkeztek tanárok és iskolai alkalmazottak, hogy részt vegyenek a fegyverviselésük feltételéül szabott 144 órás kiképzésen.

Szerző

Szabad szemmel – Megüzenték Orbánnak: a Néppárt és Salvini populista szövetsége között nincs átjárás

Publikálás dátuma
2019.05.02. 07:24

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Nemzetközi sajtószemle, 2019. május 2.

Tagesspiegel

A német kereszténydemokraták vezetője nem tartja jó ötletnek, hogy Orbán Viktor ma találkozik Salvinivel, egyben óvja a magyar vezetőt a további jobbratolódástól. Kramp-Karrenbauer azt mondta, ha a magyar kormány még jobban eltávolodik az Európai Néppárttól, akkor nem térhet vissza a pártcsaládba, miután felfüggesztették a tagságát. Az előzmény az volt, hogy a magyar miniszterelnök felszólította a konzervatívokat: az EP-választás után közeledjenek a jobboldali populistákhoz, akiket éppen Salvini igyekszik egy táborba terelni. Az újság emlékeztet arra, hogy az EPP bizottsági elnökjelöltje, Weber kizárta az együttműködést a demagógokkal és inkább a politikai közép, vagyis a szociáldemokraták és a liberálisok segítségével szeretné átvenni Juncker posztját. Ez utóbbiról Orbán úgy vélekedett a már említett La Stampa-interjúban, hogy a Néppárt öngyilkosságra készül, mert a véget jelenti, ha összeáll a baloldallal.

Kurier

Budapesti útja előtt Salvini is méltatta barátságát Orbán Viktorral. A Liga elnöke egy választási rendezvényen elárulta, hogy ők ketten új Európát igyekeznek felépíteni, amely ellenőrzi a határokat és védi a saját kultúráját.

Le Figaro

Trócsányi László szerint Európának és Magyarországnak kölcsönösen szüksége van egymásra, ám jelenleg helyre kell állítani a bizalmat, mert az bizony megrendült, miután általában véve is túl sok a törésvonal a földrészen. Az újságnak adott interjúban a miniszter azt mondta, hogy el kell kerülni a mély árkot a Kelet és Nyugat között, de erős EU csak akkor lehetséges, ha erősek a nemzetállamok. Ehhez ésszerű tárgyalásokat tart szükségesnek. És mondhatja most Weber azt, hogy nem szeretne a Fidesz szavazataival a Bizottság elnöke lenni, a választás után majd új lapot nyitnak. A politikus, aki a tervek szerint a következő magyar biztos lesz, ezúttal is cáfolta, hogy a felállítandó közigazgatási bíróságok a hatalom irányítása alá kerülnének. Szerinte itt civil szervezetek tévinformációkat táplálnak be a nyugati újságírókba, akik azután elsietve alkotnak véleményt. Vonatkozik ez a független sajtó helyzetére, valamint a Tudományos Akadémia körüli vitára is. Mint mondta, utóbbi esetében arról van szó, hogy ha az állam pénzt ad az intézménynek, akkor cserében elvárja, hogy érvényesüljenek az érdekei, természetesen tiszteletben tartva a kutatás önállóságát. Trócsányi arra is kitért, hogy a Bizottság nem veheti át az Európai Tanács szerepkörét, pl. az ügyben, hogy kötelező kvótákat ír elő. Azon kívül a nemzeti parlamenteknek nagyobb beleszólást kell kapniuk az európai ügyekbe. Ideértve annak meghatározását, hogy milyen legyen az ország lakosságának etnikai összetétele. Az igazságügyi tárca vezetője beszélt arról, hogy még nem dőlt el, mi lesz akkor, ha a Néppárt kizárja a Fideszt. A maga részéről nem szereti a politikai címkézést és nem tartja jó ötletnek, hogy az országot egy kalap alá vegyék a szélsőjobbal. Ez a megbélyegzés és stratégia nem szolgálja az európai haladást. Mindkét félnek az volna a jó, ha a magyar párt maradna az EPP-ben. Mert figyelembe kell venni a Visegrádi Csoport véleményét, noha azok különböző pártcsaládokhoz tartoznak.

Deutsche Welle

Ha Orbánon múlik, ő szívesebben maradna a Néppártban, de van B-terve, ha a választások lezárultával kiraknák a szűrét. Pont ezért tárgyal ma a Liga vezérével. De már a tavaly augusztusi találkozójuk is látványos figyelmeztetés akart lenni mindazoknak, akik az EPP-n belül bírálják a magyar vezetőt. A magyar kormányszóvivő nem kívánta elárulni, mi lesz a mostani megbeszélések témája, illetve menete, ám a Magyar Nemzet már két hete nyilvánosságra hozta, hogy arról egyeztetnek: együttműködhetnek-e Strasbourgban. Politikáját tekintve Orbán sokkal közelebb áll az európai szélsőjobbhoz, semmint a kereszténydemokratákhoz. Pl. összeesküvés elmélet terjeszt, olyasmiket, amik a norvég és az új-zélandi tömeggyilkos kiáltványában is megtalálhatóak. Így azt, hogy a Bizottság lakosságcserét akar. Pontosan az ilyen kijelentések miatt lett tele a Néppárt hócipője. És bár Orbán tudatosan provokálta a viszályt, mégis kinyilvánította, hogy szíve szerint nem távozna, hanem belülről alakítaná át a pártcsaládot. Hiszen akkor sokkal nagyobb befolyást tudna gyakorolni az EU-ra, mint ha a szélsőségesekkel lépne szövetségre. Az AfD-vel pl. a Fidesz nem kíván együtt dolgozni, legalábbis idáig ezt mondta. Ám ha mégis a szakításig jut a viszony az EPP-vel, arra az esetre a magyar miniszterelnök egyrészt szoros kapcsolatokat épített ki Kaczynskival, de egy követ fúj vele a román szociáldemokraták elnöke is. Azonban leginkább Salvinira kíván támaszkodni. Annál is inkább, mert gondosan fényezi magát az európai szélsőjobb csillagaként és hőseként. Olyanokkal szűrte össze a levet, mint Wilders, Steve Bannon, de nem riadt vissza attól sem, hogy Tusványoson belga neonácikkal találkozzon.

Yahoo/Reuters

A lengyel kormányfő azt fejtegette a volt szocialista államok uniós felvételének évfordulóján rendezett varsói ünnepségen, hogy Brüsszelnek vissza kell adnia a tagok részére a jogkörök egy részét. Az eseményen, amelyen a 2004 óta bekerült 13 ország legfelső szintű vezetői voltak jelen, Morawiecki elutasította a többsebességes Európa gondolatát. Közép-Európa nevében hangoztatott véleménye mutatja, milyen súlyos ellentétek vannak a Bizottság és a klub régebbi országai, illetve az újak között, miután utóbbiak közül sokan másodrendű tagoknak érzik magukat. A Varsóban elhangzott mondandót nyilatkozatba foglalták és megvitatják a jövő keddi uniós csúcson. Ugyanakkor a Bizottság egyik alelnöke a fórumon arra figyelmeztette Lengyelországot, hogy az ne tekintse pénzkiadó automatának az EU-t. Továbbá, hogy a jogállam ügyében zajló vita gyengítette Varsó pozícióit a szervezeten belül. A rendezvénnyel párhuzamosan több száz szélsőjobbos tüntető vonult fel Varsóban, ami rávilágít, mennyire megerősödött a bevándorlás-ellenes, nacionalista hangulat az unión belül. Idetartozik, hogy Morawiecki szerint az unió alaposan melléfog, amikor erőlteti az integráció elmélyítését, sőt ezzel azt kockáztatja, hogy nagy károkat okoz a demokráciának. A miniszterelnök a Politico hírportálon jelentetett meg cikket és azt emelte ki, hogy az EU-nak erősítenie kell az egységes piacot, szembe kell szállnia az illegális migrációval, és el kell kerülnie, hogy másmilyen legyen az áruk és szolgáltatások szintje a kontinens két felén. De egyébként is óvott a kettős mércétől. Merthogy Brüsszel egyes országokban szóvá tesz olyasmit, amit másutt simán elnéz – mutatott rá.

Reuters

Katainen a tanácskozás után úgy nyilatkozott, hogy a jogállami eljárás beindítása idáig semmi változást nem eredményezett Varsó hozzáállásában. Ez pedig nem jó – tette hozzá -, mert hiába folyik párbeszéd a két fél között, ott pl. egyáltalán nem került szóba a lengyel igazságszolgáltatás tervezett reformja. Ez azután gondokhoz vezetett más tagállamokban.

New York Times/Reuters

A népirtás megakadályozásáért felelős ENSZ-szakértő úgy látja, hogy amit az európai szélsőjobb csinál, az nagyon emlékeztet a nácik felemelkedésére. Adama Dieng szerint a nacionalista, szélsőséges új osztály azt idézi, amikor a múlt század 30-as éveiben hatalomra kerültek a fasiszták. Ezért sürgette a középbalt, hogy szálljon szembe az idegengyűlölet felerősödésével. Úgy fogalmazott: nem szabad megengedni, hogy emberekkel úgy bánjanak, ahogy az jelenleg történik. És hacsak nem vagyunk vakok, vagy rosszhiszeműek, akkor látni kell, hogy itt az idő megmozdulni, megszólalni. Név szerint is idézte Magyarországot és Olaszországot, mint olyan jelentős hatalmakat, amelyek nagy károkat okoztak, miután kihátráltak idevágó nemzetközi egyezményekből. De bírálta a baloldalt is, mert mint mondta, ott jó páran cinikus politikai játszmát folytatnak, ahelyett, hogy erőteljesen szembeszállnának a szélsőjobbal. Ugyanakkor kifejezetten méltatta, hogy a német kancellár politikai kockázatot vállal, hiszen kiáll a migránsokért és az etnikai kisebbségekért.  

New York Times

Iván Krasztev úgy látja, hogy a hónap végén esedékes európai választás nem a nacionalisták és a haladó erők közti harcot jelenti, hanem az maga a zűrzavar. A neves bolgár politológus, aki jelenleg Bécsben dolgozik, emlékeztet arra, hogy a szélsőjobb reményei szerint az erőpróba egyfajta népszavazás lesz a migrációról. A másik oldal ezzel szemben azért tekinti sorsdöntőnek, mert úgy látja, hogy a tét az EU jövője. A két felfogásban az a közös, hogy törzsi háborúról van szó a populista-nacionalisták, illetve az elkötelezett Európa-hívek között. Azonban egy közelmúltban napvilágot látott közvélemény kutatás szerint hatalmas eltérés van a sajtó által közvetített közhangulat és a valóság között. Az tény, hogy Lengyelországban óriási a megosztottság a két oldal között, ám a többi országban sokkal inkább az a gond, hogy az emberek nem tudják, kire voksoljanak. A legtöbben ugyan változást akarnak, ám ez a vágy sokféle módon nyilvánulhat meg. A hollandoknál pl. a minap egy bevándorlás-ellenes párt győzött a helyi választásokon, míg a szlovákoknál egy liberális asszony lett az államfő, pedig az ország éveken át bevehetetlen populista erődnek számított. Mindkét esetben a status quo-val elégedetlen erők kerekedtek fölül. Vagyis a szavazók mozognak minden lehetséges irányban, átlépve az ideológiai határokon. Ebből következően szinte teljes a bizonytalanság. A jogosultak fele nem is akar az urnákhoz járulni. Legalább 15 % bizonytalan, tehát még csaknem 100 millió szavazat sorsa függ a levegőben. Európában paradox módon általános a vélemény, hogy tegnap jobb volt a világ, csak abban nincs egyezség, hogy pontosan mikor is volt ez az aranykor. A bevándorlás-ellenes pártok etnikailag homogén államról álmodnak, mintha azok valaha is léteztek volna. Ugyanakkor a baloldal azt a haladó felfogást hiányolja, amely az EU meghatározó jellemzője volt. Az emberek a változás iránti vágy és a múlt iránti nosztalgia között ingadoznak. A következő hetek kritikusak lesznek a tekintetben, hogy hová állnak. mert jelenleg nincs gondosabban őrzött határ, mint az, ami az Európa-barát fő áramlat és a lázadó, euroszkeptikus pártok között húzódik.

The Times

Az újság úgy látja, hogy az európai választás súlyosbíthatja a populista fertőzést. A nacionalista pártok egész Európában teret nyernek a liberális ortodoxiát megtestesítő EU-val szemben. Friss példa rá a spanyol szélsőjobbos Vox sikere, és ez azt vetíti előre, hogy ezúttal igencsak romboló és radikális erők kerülhetnek be az Európai Parlamentbe. Magyarországon és Lengyelországban már most is olyan pártok vannak a kormányrúdnál, amelyek összecsaptak az unióval az alapvető értékek kapcsán, akárcsak az AfD. És előbb-utóbb ugyanez bekövetkezhet Írországban is. A háttér természetesen a Brexit és Trump megválasztása, ami beleilleszkedik a populista, „politika-ellenes” kihívásba.  

Süddeutsche Zeitung

A kommentár abszolút helyesnek tartja, hogy éppen 15 éve felvették a kelet-európai tagokat az unióba, ám egyben arra figyelmeztet, hogy a magyar és lengyel bajoknak reformokra és arra kell ösztönözniük: járjunk alaposan a dolgok végére a térségben. Napjainkban Nyugaton a keleti nyitás kapcsán inkább kijózanodás tapasztalható, semmint büszkeség. A németek 46 %-a hibának tartja, hogy a magyarok, szlovének, vagy szlovákok bekerülhettek a szervezetbe. Ám ez téves és egyben veszélyes vélemény, mert csatlakozás ritka szerencsés pillanat volt a az EU életében. Már nem igaz, hogy csakis a Kelet tanulhat a Nyugattól. Senki sem vitatja, hogy nehezebb lett konszenzust kialakítani, hiszen sokkal több a tagállam, nem beszélve a súlyos európai gondokról. Természetesen hiba volt, hogy annak idején nem gondoskodtak a jogállam alaposabb ellenőrzéséről vagy a korrupció elleni hatékonyabb eszközökről. De annak idején még elképzelhetetlen volt, hogy a demokráciát úgy átalakítják, ahogyan az Lengyelországban és Magyarországon végbement, illetve mind inkább zajlik Romániában is. Ám ajánlatos a régióról differenciáltabb képet alkotni, mert ezeket az országokat nem lehet egy kategóriába sorolni. Eltérőek az érdekeik és a törekvéseik, legyen szó az euróról, a Moszkvához fűződő viszonyhoz, vagy éppen a migrációról. Nem mindenki olyan keményvonalas, mint Orbán. És ami különösen fontos: a régi tagállamokban rá kellene jönni, hogy Magyarországon nem mindenki van oda az illiberális demokráciáért, a lengyeleknél pedig sokaknak elegük van a PiS-ből. Az uniós tagság segít a bírálóknak. A közös szabályok éppen a fiatal, világra nyitott nemzedéknek adnak reményt, hogy le lehet győzni a korrupciót. Ennélfogva május 1., vagyis a belépés évfordulója ünnepnap Európa számára. Mivel hogy elsősorban a polgárok segítettek az uniónak előbbre lépni. Egyes politikusokkal és kormánypártokkal szembeni ellenérzések e tekintetben egyáltalán nem visznek a jövő felé.

Der Standard

A jobboldali-populista Orbán vezette Magyarországnak ma semmi esélye sem lenne, hogy bekerüljön az unióba – írja a lap a keleti bővítés 15. évfordulóján. Hiszen a kormányfő leépítette a demokráciát, javarészt ellenőrzése alá vetette a sajtót. Részben uszító antiszemita kampányokkal rohan ki a „brüsszeli elit” ellen. A lakosság mégis sokra becsüli a tagságot. 80 % egyetért azzal. Az ország 12 év alatt nettó 37 milliárd eurót kapott az EU-tól, azaz évente a GDP 3-4 %-nak megfelelő összeget. Az ország a nemzetközi munkamegosztás szerves része, pár egyesek óvnak attól, hogy a gazdaság túlságosan függjön a német autógyártástól, hiszen annak jövője nem éppen biztos, ezért veszélyes a „monokultúra”. Ugyanakkor az ország a csatlakozás után nagyot lépett előre társadalompolitikai értelemben, ám ezt a korszerűsítést Orbán folyamatosan visszacsinálja, egy völkisch-tradicionalista politika nevében.

FAZ

Olaszország befogadott 147 menekültet. Valamennyiüket repülőgéppel vitték Líbiából – egyelőre egy Róma közeli légitámaszpontra. Eritreából, Szomáliából, Szíriából, Etiópiából és Szudánból indultak el. Közülük 68 gyerek, illetve fiatalkorú, 46-an elszakadtak a családjuktól. Az ENSZ menekültügyi főbiztosa más országokat is sürgetett, hogy kövessék az olasz példát, mert fellángolt líbiai harcok miatt tragédia fenyegeti az ott lévő migránsokat. Olyannyira, hogy 3300 ember közvetlen életveszélyben van. Salvini kijelentette, hogy országa továbbra is kész menedéket adni gyerekeknek, asszonyoknak és fiataloknak, akik valóban a háború ellen menekülnek. Ám szó sem lehet embercsempészekről, akik gazdasági migránsokat próbálnak Európába hozni.  

New York Times/AP

A holokauszt emléknapján az izraeli államfő arra figyelmeztette a Netanjahu-kormányt, hogy hiba volna szívélyes kapcsolatot kialakítani az európai szélsőjobbos pártokkal. Rivlin, akinek leginkább protokolláris feladatai vannak, úgy fogalmazott, hogy az antiszemitizmus ismét felüti fejét az öreg földrészen, a bevándorlásnak, a gazdasági válságnak és annak köszönhetően, hogy az emberek kiábrándultak a politikai elitből. Ám óvta országa vezetését, hogy az nacionalista pártokkal lépjen szövetségre Európában. Mint kifejtette, nem minden párt antiszemita vagy idegengyűlölő, ha úgy gondolja, hogy ellenőrizni kell a bevándorlást, illetve meg kell védeni a nemzet különleges jellegét. De nem lehet azokkal összeállni, akik nyelvének, örökségének, vagy ideológiájának szerves része a zsidóellenesség, illetve a rasszizmus. És semmiféle érdek, vagy reálpolitikai megfontolás nem igazolja, ha bárki méltatlan módon összeszűri a levet olyanokkal, akik rasszisták, illetve nem ismerik el a saját múltjukat, felelősségüket a holokauszt bűneiért. Egyetlen államot sem említett név szerint, de a jelentés felidézi, hogy pl. Magyarország és Lengyelország igyekszik kisebbíteni a népirtásban játszott szerepét.  

Washington Post

A magyar kormányszóvivő ugyan azt tette közzé blogjában, hogy Magyarországon csökken az antiszemitizmus szintje, ám Orbán Viktor maga gerjeszti a zsidóellenes érzelmeket, pl. azzal, hogy gyakran tünteti fel mumusként Soros Györgyöt. Ezt erősíti meg a Tel Avivi Egyetem által végzett felmérés is, amely megállapítja: a nacionalista megközelítés, miszerint meg kell őrizni a bevándorlókkal szemben a nemzeti kultúrát, keveredik azzal, hogy megszabják, ki része a nemzetnek és ki nem az. A zsidókat hagyományosan úgy tekintik, mert örök idegeneket. Ők az antiszemiták szemében nem képesek beilleszkedni a társadalomba.

Die Presse

Az Európai Újságíró Szövetség elnöke szerint sajnálatos módon mára teljesen mindennapossá váltak a sajtószabadság elleni támadások, ráadásul ezeket büntetlenül lehet elkövetni. Az osztrák Otmar Lahodinsky idézi az EBESZ médiaszabadság felelősét, aki a napokban azt mondta, hogy amikor újságírókat vesznek célba, akkor minden egyes polgár szabadságát fenyegetik. Ugyanakkor mind több ember számára válik elfogadhatóvá, hogy az üzenet közvetítőjének rontanak neki, mert nem tetszik, amit hírül adnak. Továbbá sajtómunkásokat hallgattatnak el, mert azok túl kritikusak, vagy egyszerűen csak az igazságot közlik. A cikk nem sok okok talál az örömre a Sajtószabadság Nemzetközi Napján. A szerkesztőségek igencsak nehezményezik, hogy munkatársaikat egyre gyakrabban érik támadások, ám a tettesek rendre megússzák. Az oknyomozó szlovák újságíró meggyilkolásának értelmi szerzőit még mindig nem vonták felelősségre. Mint több politikus számára egyre kellemetlenebb a média, mint 4. hatalmi ág. Magyarországon nemrégiben több mint 400 sajtóorgánum került Orbán Viktor vonzáskörébe. Világszerte próbálják korlátozni az újságírás függetlenségét, messze nem csupán háborús övezetekben vagy diktatórikus-tekintélyuralmi rendszerekben. Pedig itt alapjogról van szó. Azok a politikusok, akik fenyegetéssel vagy pénzzel befolyásolják az objektív tájékoztatást, nem akarnak független sajtót és sokszínű médiát.

Die Zeit

„Menekülőben” címmel a lap azt írja, hogy a Közép-Európai Egyetem a tudomány szabadságának jelképe lett. Ám most kénytelen elhagyni Budapestet és Bécsbe költözni. Ami egyúttal jelképezi, hogy mi a tét a földrészen, hiszen Törökországban, Oroszországban, Lengyelországban és másutt is próbálják a kormányok korlátok közé szorítani a kutatást, nyomás alá helyezik a tudósokat. E folyamatnak a legkiemelkedőbb áldozata a CEU. A vonatkozó magyar jogszabályt úgy alkották meg, hogy pontosan az egyetemet találja telibe. A „Soros-egyetemet”, ahogy Orbán szokta mondani becsmérlően. De a tanszabadság elleni támadás vonatkozik a felsőfokú állami tanintézményekre, de még gender-tanulmányokra is. Fojtófogás célpontja az MTA is. A CEU rektora azt mondja, két éve küzdenek, ami fárasztó, de elkerülhetetlen. Olyanokat képeznek, akiket sehol másutt: menekülteket, romákat. A végzett diákokat gyorsan elkapkodják a munkaerő piacon. Ezért Ignatieff teljesen képtelenségnek tartja, ami történik, hogy ti. Orbán Viktor ésszerűtlen, ideológiai küzdelmet vív a saját ország ellenében. A politikus még nem reagált arra a javaslatra, hogy az oktatásba bevonnák a müncheni Műegyetemet. A Fidesz csak akkor maradhat a Néppártban, ha nem űzik el az egyetemet. Ám az igazgató szerint most mégis egyfajta végponthoz érkeztek el. Merthogy Orbán nyakon öntötte őket politikával, olyan harcot kényszerít rájuk, ami teljesen eltorzítja, hogy mi a tudósok szerepe. Noha nem politikai mozgalomról, pártról és nem is ellenzékről van szó – hangsúlyozza a rektor. Hozzáteszi, hogy meg kellett tanulnia politikamentesen politizálnia. A szabadságukért harcol. És a tanszabadság egy egész ország, de tán egy egész földrész szabadságának próbaköve. Ezért a CEU-n szerinte Európa jövője múlik. Orbán sorra nyitja a frontot különféle ellenségképek: Soros, a menekültek, a liberálisok és a romák ellen. Egyik sem tartozhat az országához. lly módon biztosítja be uralmát. Ugyanakkor a bécsi polgármester arról beszél, hogy már csak gazdasági okokból is megéri egy új egyetemet létrehozni. A CEU megjelenése rengeteg előnnyel jár. Valóságos istenáldása. Ludwig szintén úgy gondolja, hogy Európa jövőjére utal, mi lesz az egyetemmel.
Szerző