Előfizetés

Nagyon kevesen voltak a szakszervezetek rendezvényén, ami figyelmeztetés lehet

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2019.05.01. 16:43

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Hangos szakszervezeti felvonulás köszöntötte május 1-ét a Városligetben, de kevés résztvevővel.
Peregtek a dobok, talpukkal is verték az ütemet a szakszervezeti felvonulás résztvevői, mielőtt elindultak a Kodály köröndről a Városligetbe, a Koós Károly sétányon felállított nagyszínpadhoz. Több bért, több jogot a munkavállalóknak – hirdette a nyolc-tíz szervezet vezetője által közösen tartott molinó a menet élén, amit később hasonló szövegek követtek mindenféle alapanyagon. Volt, amelyik a korhatár előtti nyugdíjat követelte vissza, mások új Munka törvénykönyvét, szociális párbeszédet sürgettek, vagy azt hirdették: kevesebb túlórát és több jogot a munkásnak, a szakszervezeteknek! Volt lufi, zászló, egyen-mellény, sok megfáradt arc és kevés fiatal. Na és igen, a lényeg: ijesztően rövid volt ez a menet. A hét elején már lehetett látni, hogy  a vidéki tagság nem akar buszokba ülni és a fővárosba zötykölődni a felvonulásra, de a pesti dolgozókat is inkább a gyerekprogramok érdekelték, mint az érdekvédők menete. Kellő távolságból azért sokan figyelték, ahogy haladt a nagyjából ezer emberből álló csoport, sőt lépten-nyomon olyan megjegyzéseket lehetett hallani, mennyire fontos, amit a szakszervezetek csinálnak. Szimpatizálok velük – jelentette ki határozottan egy középkorú asszony, amikor mellé értem, de a kérdésre, hogy akkor miért nem áll be a sorba, csak egy csodálkozó tekintet volt a válasz. 
Nem hozta lázba aztán a felvonulókat az a tíz beszéd sem, amit végig kellett volna hallgatniuk. Az elején még hangos taps fogadta Thiébaut Webert, az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) szövetségi titkárát és Jan Willem Goudriaant, az Európai Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (EPSU) főtitkárát, amikor magyarul üdvözölték a hallgatóságot, de ahogy telt az idő, úgy zsugorodott a tömeg. Közösen kell megállítani a magyar dolgozók kihasználását, a nemzetközi szakszervezeti szövetségek ebben támogatják magyar társaikat – hangsúlyozták a vendégek, majd Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke sorolta a dolgozók követeléseit a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségétől A munka törvénykönyve és a sztrájktörvény szakszervezetekkel egyeztetett módosításáig. Ezek mellett tett hitet Szilágyi József, a LIGA Szakszervezetekhez tartozó villamosipari szakma érdekképviseletének vezetője is. Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) elnöke az oktatási rendszer hibáira hívta fel a figyelmet. Kuti László szerint a multik érdekeit szolgálja, hogy alacsonyan képzett fiatalok kerülnek ki a munkaerőpiacra, vagy hogy nyelvvizsga nélkül a diplomásoknak is alacsony bért fizethetnek. A jövőre felkészítő, biztos megélhetést nyújtó szakmákra azért is szükség lenne, mert a fiatalok csak ilyen háttérrel mernek gyereket vállalni - tette hozzá Kiss Nikoletta, a MASZSZ Ifjúsági Tagozatának vezetője. Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke arról számolt be, hogy a kormány több hete nem hajlandó együtt leülni a közszféra országos sztrájkbizottságának tagjaival, fel akarja szalámizni őket. Az érdekvédők csütörtökre akarták meghívni a kabinet képviselőit, ám váratlanul több tárca is épp erre a napra javasolt időpontokat az egyes szakterületek képviselőinek. Ha ezt a módszert folytatja a kormány, elkerülhetetlen lesz a sztrájk a közszférában – értékelte a helyzetet Földiák. Az ilyen megmozdulások szervezésében rutinosnak számító Boros Péterné, a köztisztviselők szakszervezetének elnöke ezt a gondolatot folytatva hangsúlyozta, új tagokért indulnak harcba, mert az Orbán-kormány csak az erőből ért, ha tömeggel találja szemben magát, meghátrál. Számtalan jelzést kap lapunk is, hogy az utóbbi hónapok látványos és sikeres akciói nyomán megkezdődött a szakszervezeti taglétszám emelkedése. A csekély érdeklődés azonban arra figyelmeztet, hogy az eredményes bértárgyalási kör után sem engedhetik meg maguknak a lazítást az érdekvédők.

A Fidesz-média kedvenc provokatőre most Ujhelyi István fórumán bukkant fel, de gyorsan elkullogott

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.01. 16:35

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Előtte még durván káromkodva kommunistázott egyet.
Az MSZP majálisán, Ujhelyi István és Jávor Benedek közös fórumán jelent meg Bede Zsolt egykori fociultra, a Vadhajtások nevű portál "újságírója" a kormánymédia kedven provokatőre, aki már többször próbálkozott ellenzéki fórumok, rendezvények megzavarásával. Most nem járt túl nagy sikerrel, mert Ujhelyi István gyorsan leszerelte. Bár a videóben nem lehet rendesen hallani, de úgy tűnt, Bede elismerte, hogy ő akasztott fel egy Ujhelyit ábrázoló bábut, ami miatt eljárás is indult, de a rendőrség gyorsan lezárta az ügyet, mert "a feljelentett cselekmény nem bűncselekmény.  Bede mindenesetre valami olyasmire hivatkozik, hogy  az akasztás előtt rugdosták és püfölték Orbán Viktor bábuját. Itt nem tudni pontosan, mire gondolt, mert volt egy eset, amikor Dopeman rugdosta egy hungarocell Orbán-szobor levált fejét, illetve egy másik, amikor egy DK-s rendezvényen Orbán arcképével díszített hordókon doboltak a résztvevők. De egyik sem MSZP-rendezvény volt. Némi kiabálás után mindenesetre Bede elhagyta a sátrat, de előtte még közölte (Talán Ujhelyivel), hogy kurv@ anyádat te f@szszopó kommunista. A videón a 41. percnél kezdődik Bede fellépése. 

Május végén jön a nagy pedagógussztrájk

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2019.05.01. 15:09

Fotó: Népszava
Általános pedagógus munkabeszüntetést szervez május végére, éppen a kompetenciamérés napjára a PDSZ.
Az egész ágazatra kiterjedő pedagógus sztrájkot hirdetett meg május 29-re Szűcs Tamás a Városligetben rendezett szakszervezeti majális nagyszínpadán. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke hozzátette, nem kerget illúziókat, tudja, akciójuk nem lesz elegendő, hogy a kormányt az oktatás területén dolgozók bérének és munkakörülményeinek javítására kényszerítse, de jelezni akarják, hogy nincs vége a tavaly év végén, idén év elején még látványos aktivitásnak.
A kormánynak szóló erős figyelmeztetésnek szánják a tanév vége előtt tartandó újabb megmozdulást, de az időpont kiválasztása valójában egy fricska. Az oktatási portálokon, köztük az általunk kiválasztott eduline.hu oldalon elérhető a 2018-2019-es tanév rendje, amiben az országos kompetenciamérés időpontjaként tavaly június óta éppen ez a dátum: május 29. szerepel. 
A rendezvény után a Népszavának azt is elmondta Szűcs Tamás, hogy a sztrájkról ma levélben is tájékoztatják a miniszterelnököt és utána minden munkáltatót, tankerületi központot is levélben keresnek meg a még elégséges szolgáltatásról szóló javaslatukkal. Ennek mintája a márciusi szolidaritási sztrájk előtt Pécsett kidolgozott szöveg lesz, ahogy a sztrájkköveteléseik is változatlanok. Az elnök hangsúlyozta, hogy megállapodásra törekszenek a tartalmi kérdésekről és a még elégséges szolgáltatásokról is, de nem kergetnek illúziókat. Egyezség nélkül pedig nem tarthatják meg az akciót, ezt is bekalkulálták, amikor meghirdették az egynapos munkabeszüntetést.      
A szakszervezetek felhívására ugyan nem állt le az ország, de ma sokkal előrébb vagyunk, mint egy éve – tette hozzá. Egy nagyon erős és manipulatív kormánnyal szemben Szűcs szerint csak folyamatos akciókkal lehet eredményt elérni, ezért hív mindenkit a csatlakozásra. A május végi sztrájkról szóló döntést a PDSZ választmánya már korábban jóváhagyta, azt
legalább egynaposra tervezik.

A PDSZ még januárban sztrájkbizottságot hozott létre és sztrájktárgyalást kezdeményezett a kormánnyal, amire hosszú heteken át nem érkezett válasz. Végül az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi) jelölte ki a miniszterelnök a tárgyalásokra, de hiába egyeztettek a március 14-re meghirdetett köztisztviselői sztrájkhoz kapcsolódó kétórásra tervezett szolidaritási akció idején még elégséges szolgáltatásokról, 
az állam végül a Klebelsberg Központ tankerületein keresztül megakadályozta a munkabeszüntetés megtartását.

A vita jelenleg a bíróságon folytatódik. Ilyen háttérrel készül a PDSZ a kormánnyal megkezdett tárgyalások folytatására. Ezek közt
az egyik legfontosabb a béremeléseknek a mindenkori minimálbérhez igazítása lenne.