Előfizetés

Május végén jön a nagy pedagógussztrájk

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2019.05.01. 15:09

Fotó: Népszava
Általános pedagógus munkabeszüntetést szervez május végére, éppen a kompetenciamérés napjára a PDSZ.
Az egész ágazatra kiterjedő pedagógus sztrájkot hirdetett meg május 29-re Szűcs Tamás a Városligetben rendezett szakszervezeti majális nagyszínpadán. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke hozzátette, nem kerget illúziókat, tudja, akciójuk nem lesz elegendő, hogy a kormányt az oktatás területén dolgozók bérének és munkakörülményeinek javítására kényszerítse, de jelezni akarják, hogy nincs vége a tavaly év végén, idén év elején még látványos aktivitásnak.
A kormánynak szóló erős figyelmeztetésnek szánják a tanév vége előtt tartandó újabb megmozdulást, de az időpont kiválasztása valójában egy fricska. Az oktatási portálokon, köztük az általunk kiválasztott eduline.hu oldalon elérhető a 2018-2019-es tanév rendje, amiben az országos kompetenciamérés időpontjaként tavaly június óta éppen ez a dátum: május 29. szerepel. 
A rendezvény után a Népszavának azt is elmondta Szűcs Tamás, hogy a sztrájkról ma levélben is tájékoztatják a miniszterelnököt és utána minden munkáltatót, tankerületi központot is levélben keresnek meg a még elégséges szolgáltatásról szóló javaslatukkal. Ennek mintája a márciusi szolidaritási sztrájk előtt Pécsett kidolgozott szöveg lesz, ahogy a sztrájkköveteléseik is változatlanok. Az elnök hangsúlyozta, hogy megállapodásra törekszenek a tartalmi kérdésekről és a még elégséges szolgáltatásokról is, de nem kergetnek illúziókat. Egyezség nélkül pedig nem tarthatják meg az akciót, ezt is bekalkulálták, amikor meghirdették az egynapos munkabeszüntetést.      
A szakszervezetek felhívására ugyan nem állt le az ország, de ma sokkal előrébb vagyunk, mint egy éve – tette hozzá. Egy nagyon erős és manipulatív kormánnyal szemben Szűcs szerint csak folyamatos akciókkal lehet eredményt elérni, ezért hív mindenkit a csatlakozásra. A május végi sztrájkról szóló döntést a PDSZ választmánya már korábban jóváhagyta, azt
legalább egynaposra tervezik.

A PDSZ még januárban sztrájkbizottságot hozott létre és sztrájktárgyalást kezdeményezett a kormánnyal, amire hosszú heteken át nem érkezett válasz. Végül az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi) jelölte ki a miniszterelnök a tárgyalásokra, de hiába egyeztettek a március 14-re meghirdetett köztisztviselői sztrájkhoz kapcsolódó kétórásra tervezett szolidaritási akció idején még elégséges szolgáltatásokról, 
az állam végül a Klebelsberg Központ tankerületein keresztül megakadályozta a munkabeszüntetés megtartását.

A vita jelenleg a bíróságon folytatódik. Ilyen háttérrel készül a PDSZ a kormánnyal megkezdett tárgyalások folytatására. Ezek közt
az egyik legfontosabb a béremeléseknek a mindenkori minimálbérhez igazítása lenne.

Thürmer Gyula elárulta, mitől különleges a Munkáspárt

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.01. 14:32

Fotó: Mohai Balázs / MTI
Mert ez az egyetlen nemzeti baloldali párt. Még jó, hogy nem nemzeti szocialista.
A Munkáspárt ma az egyetlen baloldali és egyben nemzeti ellenzéki párt - jelentette ki Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke pártja szerdai budapesti ünnepségén. Vagyis aki baloldali, nemzeti és ellenzéki pártot kíván támogatni, annak a Munkáspártra kell szavaznia az európai parlamenti választáson - mondta a politikus, aki szerint el kell gondolkodni egy igazi baloldali, vagyis munkáspárti főpolgármester-jelöltről is. Kifejtette: a Munkáspárt azért baloldali, mert a dolgozóknak akar jobb életet teremteni. Nemzeti, mert nem támogatja a magyar nemzet felhígulását. Ugyanakkor ellenzéki, mert bírálja a kormányt, amikor a tőke javára dönt a dolgozók ellenében - sorolta. Szerinte nem baloldali az, aki a Jobbikkal szövetkezik, aki patkánynak nevezi azokat, akik nem rá szavaznak, aki nem meri leírni a hazaszeretet szót és helyette azt írja "haza, szeretet, Európa". Az sem baloldali, aki az Európai Ügyészségtől várja, hogy harcoljon a hazai korrupció ellen, és az sem, aki az európai egyesült államok olvasztótégelyébe akarja lökni a magyar népet - vélekedett. Thürmer Gyula hangsúlyozta, hogy a Munkáspártnak elege van a migránsbarát politikából, a nemzeti szuverenitás korlátozásából, az Oroszország elleni szankciókból és abból, hogy milliókat kereső hivatalnokok döntenek a dolgozók helyett. Ezért aki az európai parlamenti választásokon a Munkáspártra szavaz, az a népek demokratikus Európájára szavaz - mondta Thürmer Gyula.

Dobrev Klára: Ezért gyűlöli Orbán az Európai Egyesült Államok eszméjét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.01. 13:36

Fotó: Mónus Márton / MTI
Mert ez a módja, hogy ne lehessen zsarolni a nyugdíjasokat és a közmunkásokat, és a fiatalok hazajöjjenek.
A munka, a munkások és a munkásjogok mellett Magyarország Európai Uniós tagságát is ünnepeljük május 1-jén, tizenöt éve lettünk az EU tagjai – emlékeztetett Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője a párt majálisán mondott beszédében. Tizenöt éve tele voltunk reménnyel, hittük, hogy a csatlakozással végre hazatértünk, oda tartoztunk, ahova ezer éve akartunk: a nyugathoz. De Orbán Viktor a saját hatalmi érdekei miatt ezt a reményt és lelkesedést tönkretette, 10 évet elherdált az életünkből, deklarálta Dobrev Klára, aki úgy látja: az Unióból érkező fejlesztési pénzek lenyúlásával a magyarok helyett Orbán és strómanjainak köre gazdagodott, miközben Magyarország a legfontosabb európai döntések középpontjából a kispadra került, a fejlesztésre fordítható pénz összege csökken. De nem keseregni kell, hanem felháborodni és cselekedni – figyelmeztette a hallgatóságot Dobrev Klára. Mert nem igaz, hogy egy hatalommániás, velejéig korrupt gazember fogva tarthatja az országot. Nem igaz, hogy csak orbáni út van, hiszen mindenki elhúzott mellettünk. Gyűlölködésből, uszításból nem lehet országot felépíteni – mondta. Nem igaz, hogy ha gyűlöljük Brüsszelt, akkor jobb lesz az egészségügy, ha a nem létező migránsoktól félünk, akkor magasabb lesz a nyugdíj. Az orbáni Magyarországgal szemben az Európai Egyesült Államok mutat utat, és megvédi a polgárokat akár saját korrupt, diktátor miniszterelnökéltől is – közölte. Nem véletlenül gyűlöli és féli Orbán az Európai Egyesült Államok eszméjét. Az egységes európai minimálbérrel ugyanis nem lehetne zsarolni a közmunkásokat, hazatérnének a kivándorolt fiatalok – akik szerinte a fülkében is Orbán ellen szavaznának –, egységes minimálnyugdíj esetén nem lehetne megvásárolni a nyugdíjasok szavazatát némi Erzsébet-utalvánnyal és egy zsák krumplival – kecsegtette a jórészt nyugdíjaskorú közönséget. Orbán nem valami birodalomtól fél, amikor „Brüsszel” és az Európai Egyesült Államok ellen uszít, hanem saját birodalmát félti – vonta le a következtetést. Nincs más út, mint egy erős európai közösség egyenrangú polgárának lenni. Nekünk az európai népek nagy közös családjában a helyünk, legyünk az Európai Egyesült Államok tagjai – szólította fel voksolásra a hallgatóságot.