Előfizetés

Tölts fel öngyilkosságot – bizarr NAV-os levéllel próbálkoznak az adathalászok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.02. 10:10

Egy külföldi banda is rárepült a magyar adóbevallási határidőkre, hamis levelekben kérnek személyes adatokat az adóhivatal nevében.
„Tölts fel öngyilkosságot!” - ez a mondat is szerepel egy teljesen új formátumú, vélhetően a napokban szétküldött adathalász levélből megnyíló hamis, „2018 évre szóló adóbevallás elkészítése” című adathalász oldalon, amellyel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nevében próbálkoznak személyes adatok megszerzésével kiberbűnözők. Maga az adathalász oldal egy feltört, francia nyelvű szépségápolási weblapra került fel és abban a tekintetben jelent újdonságot a korábbiakhoz képest, hogy a szinte már hagyományos bankkártya adatokon túl egyéb személyes adatokat, például lakcímet is bekérnek. Sőt - és ez teszi különösen veszélyessé – fel kell tölteni a személyazonosító okmányunk, valamint a lakcímkártyánk, és valamilyen közüzemi számlánk képét és a bankkártya egyenlegünket is. Valószínűleg nem magyar elkövetőkről van szó, hiszen a szövegben többek között olyan hanyag megfogalmazások olvashatók, mint: „Tölts fel öngyilkosságot az azonosító dokumentumának megtartása közben”.  
„A csalók tisztában vannak a határidőkkel, hogy Magyarországon az emberek jellemzően az utolsó pillanatban adják fel postára az adóbevallásukat. Ezt a helyzetet próbálja meg kihasználni egy, az eddigiektől eltérő adathalász kampány. Maga az adathalász levél bár magyar nyelven íródott, eléggé zavaros és magyartalan mondatokat tartalmaz. Az is gyanús kell, hogy legyen, hogy a NAV nem a hirlevel.hu webcímről levelezik az adózókkal. Különösen gyanús a levélben az elköszönés, amely a nagyon pongyola „Kösz, ne válaszoljon hírlevelünkre” mondattal végződik” – hívta fel a figyelmet az ügy kapcsán Solymos Ákos, a QUADRON Kibervédelmi Kft. szakértője.
Magyarországon egyre gyakoribbak válnak a viszonylag jó minőségű, nem bankok nevében történő adathalász kísérletek. Tavaly követtek el ilyen bűncselekményt a Magyar Posta, az E.ON, valamint több telekommunikációs szolgáltató, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nevében is, a mostani viszont egy teljesen új formátumú próbálkozás. „A feltöltött okmányokról készült fotókkal és a többi személyes adattal együtt már számos csalást el lehet követni, meg lehet próbálkozni hitelfelvétellel, nagy értékű elektronikai eszközök vásárlásával és természetesen a megadott bankkártya adatokkal internetes vásárlásokkal és online fizetéssel is. Ezért is hívjuk fel az internetezők figyelmét, hogy legyenek nagyon körültekintők személyes adataik kapcsán, és ne dőljenek be az adathalász próbálkozásoknak!” – hangsúlyozta Solymos. 

Megszüntették a 4-es metró ügyében zajló nyomozást

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.02. 09:52

Két év alatt sem talált bűncselekményt a rendőrség, megszüntették az eljárást, akárcsak az Elios-botrány esetében.
Bűncselekmény hiányában megszüntette a 4-es metró-ügyében különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja miatt indított nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) – tudta meg a PestiSrácok.hu.  A lap értesülését kérdésünkre az ORFK kommunikációja is megerősítette.
A kormánypárti portál a rendőrségtől értesült a megszüntető határozatról. Mint írják, a nyomozás célkeresztjében a 4-es metró beruházáshoz kapcsolódó – elsősorban építési és tanácsadói – szerződések, valamint a projektmenedzsmenttel kapcsolatos kérdések, döntések voltak, de, mint kiderült, a két éves eljárás során egyik tényállásban sem állapítottak meg bűncselekményt. Az ügyben 2012-ben az OLAF kezdett vizsgálatot, az Állami Számvevőszék jelzése alapján. Az uniós ellenőrző szerv jelentést tett közzé, vizsgálatuk eredményeit bemutatva:  e szerint a metróépítés projektjével kapcsolatban többszörösen felmerült az Európai Unió pénzügyi érdekei megsértésének, a hűtlen kezelésnek, a csalásnak, a jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének, a közbeszerzési és koncessziós eljárásban történt versenyt korlátozó megállapodásnak, a vesztegetésnek, a sikkasztásnak, az adócsalásnak, a befolyással üzérkedésnek, a számvitel rendjének megsértésének, valamint a köz- és magánokirat hamisításnak a gyanúja. 
Az OLAF szerint a csalással érintett összeg nagysága elérheti a 272 milliárd forintot, ezek pénzügyi összehatása – vagyis az okozott kár pedig közel 167 milliárdra rúghat. A fejlesztéshez 76 milliárd forintot használtak fel a Közlekedési Operatív Program terhére, ebből 59 milliárd forint volt az Európai Unió hozzájárulása.

A visszaélések kapcsán a Miniszterelnökség is feljelentést tett, majd az ügy 2017-ben több vádhatóságon is „átfutott”, míg az NNI-hez került. Hiába volt azonban az uniós és a hazai vészjelzést, rendőrség végül nem talált bűncselekményekre utaló nyomot.

Akadnak még külön akták

Bár a nyomozást most lezárták, a Siemens-akta kivételnek számít. A Siemens a metró áramellátó és vonatvezérlő rendszerét építette ki, 31,7 milliárd forintért dolgozott, az OLAF szerint a szervezet bennfentes információkhoz jutott, ez segítette a tender megnyerésében. A vállalati aktát az alapügytől pár hónapja elkülönítettek, majd április 11-én egy évre felfüggesztették a nyomozást arra hivatkozva, hogy olyan új információk derültek ki, amely szerint külföldön rendelkezésre álló adatok segíthetik a nyomozók munkáját, ezért a magyar hatóság bűnügyi jogsegély keretében a német igazságügyi szervekhez fordult. Azért döntöttek a felfüggesztés mellett, mert a jogsegély megérkezése hosszabb időt vehet igénybe. A Siemens-ügyhöz hasonlóan, ugyancsak külön eljárásban vizsgálták korábban  az Alstom-botrányt, amivel összefüggésben április elején emelt vádat négy személy ellen a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF). Ebben az ügyben azután indult vizsgálat, hogy 2010-ben az Állami Számvevőszék átvilágította a 4-es metró beruházását és a járműbeszerzéseket. A számvevőszék jelentése szerint a beruházással a magyar államot és a fővárosi önkormányzatot jelentős vagyoni hátrány érte. Akkor hűtlen kezelés miatt az új városvezetés és a számvevőszék is feljelentést tett. Azóta az is kiderült, hogy az Egyesült Királyság Jelentős Csalások Elleni Hivatala eddig négy Alstom-vezetőt vádolt meg azzal, hogy 2006 januárja és 2007 októbere között bűnszervezet tagjaként összesen 2,3 millió eurónyi összeget juttattak a BKV tisztviselőinek, illetve az üzlet megkötésében közreműködő ügynököknek, hogy befolyásolják a Budapesti Közlekedési Vállalatot a francia társaság metrószerelvényeinek megvásárlása érdekében – írja a Pesti Srácok.

Már hivatalos: május 13-án lesz a Trump-Orbán találkozó

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.02. 09:32

Szijjártó Péter közlése szerint az energiabiztonság, a védelmi együttműködés, a kétoldalú kapcsolatok és a regionális biztonsági kérdések lesznek napirenden.
Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök május 13-án Washingtonban találkozik – írja az Origo.  Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kormányközeli portálnak elmondta: az amerikai elnök munkalátogatásra hívta meg Orbánt. A szerda délután átadott hivatalos meghívó szerint a találkozóra május 13-án kora délután kerül majd sor. A programjavaslat értelmében a tárgyalás szűk körben zajlik majd. A külügyminiszter arról is tájékoztatott, hogy a napirenden az energiabiztonság, a védelmi együttműködés, a kétoldalú kapcsolatok és a regionális biztonsági kérdések szerepelnek.
Bár már tavaly augusztusban felröppentek a hírek arról, hogy Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor kormányfő találkozója létrejön, pontos dátumról nem esett szó. Washingtoni források már szerdán arról számoltak be, hogy május 13-án megtörténik a találkozó.   A találkozó különös jelentőséggel bír Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolatában, utoljára ugyanis 2005-ben, Gyurcsány Ferenc ment hivatalos elnöki meghívásra a Fehér Házba. A magyar miniszterelnök egyébként nem az egyetlen a régióból, aki találkozik Trumppal ebben az időszakban: a cseh miniszterelnök, Andrej Babis március elején járt Washingtonban, a szlovák kormányfő, Peter Pellegrini pedig május 3-án utazik majd. David B. Cornstein amerikai nagykövet már korábban is célzott arra, hogy a találkozó lehetségessé válhat, amennyiben bizonyos előfeltételek megvalósulnak – ilyen például a védelmi együttműködési megállapodás, amelyet április elején Szijjártó Péter és az amerikai külügyminiszter-helyettes, John Sullivan alá is írtak. Nagykövetség-közeli forrásaink szerint Cornstein és csapata nagy erőkkel dolgozik azon is, hogy az amerikai elnök is ellátogasson majd hazánkba. „Ha úgy látom, hogy mindezen dolgok révbe érnek, boldogan el fogok beszélgetni egy másik régi barátommal a Fehér Házban, és javasolni fogom neki, hogy hozzunk létre egy találkozót” – mondta egy korábbi, rádiós interjúja során.