Csányi: Mészáros Lőrinc is szeret dolgozni

Publikálás dátuma
2019.05.02. 13:43
Csányi Sándor
Fotó: Népszava
„Nincs közöttünk feszültség, még ha sokan próbálnak is ilyet szítani” – hangsúlyozta az MLSZ elnöke.
„Mindenki válságot vár. Viszont a többség azt gondolja, hogy ha lesz is válság, az nem lesz olyan súlyos, mint a 2008-as” – mondta Csányi Sándor az Indexnek adott interjújábanAz OTP-vezér szerint a magyar makrogazdaság most sokkal jobb állapotban van és a devizahitelek megszűnése, valamint a konzervatívabb hitelezési szabályok miatt a bankszektor növekedése is egészségesebb.

Jó a viszonyuk

Csányi kérdésre válaszolva arról is beszélt: jó a személyes viszonya Mészáros Lőrinccel, és az OTP viszonya is jó a Mészáros-cégekkel, amelyek közül néhányat valóban finanszíroznak.
„Abban vagyunk érdekeltek, hogy ezek a cégek stabil ügyfeleink legyenek és szerencsére azok is. A felcsúti foci, és most nem az elsőosztályú csapatra, hanem az utánpótlás-piramisra gondolok, jól van felépítve. Bízom benne, hogy onnét még jönnek ki nemzetközileg elismert játékosok is”

– jelentette ki.

Mint mondta, nem érdekli, hogy melyikük az első a listán, és a mostani vagyonánál kevesebbel is boldog lenne.
„Mészáros Lőrinc is szeret dolgozni, én is szeretek dolgozni, nincs közöttünk feszültség, még ha sokan próbálnak is ilyet szítani”

– mondta Csányi.

„Csak kerékpárról fogok nyilatkozni”

Arra a felvetésre, hogy nagy visszhangot váltott ki, amikor arról beszélt az RTL Klubnak, Orbán Viktor mindig személyesen fizeti a repülőjét, Csányi közölte:
„elhatároztam, hogy mostantól csak kerékpárról fogok nyilatkozni, nem szeretnék ezzel foglalkozni.”

Majd hozzátette:
„nyilván nem arra gondoltam, hogy jön a kasszához, sorszámot húz és fizet.”

Hangsúlyozta, hogy az OTP tulajdonában álló Air Invest Kft. birtokol egy repülőt, amit hasznosít a piacon. A korábbi magyar kormányok is rendszeresen igénybe vették a repülőt és a használati díjat kifizették. Amikor azt mondta, hogy „személyesen”, fel sem merült benne, hogy „a magyar újságírók krémje ezt úgy értelmezi, hogy a miniszterelnök bejön és személyesen fizet”.
„Rosszul fogalmaztam, de a lényeg az, hogy a közös utazásokból ráeső részt mindig kiszámláztuk és átutalták. Az idézett beszélgetésben pedig szó sem esett azokról az esetekről, amikor a Kormány hivatalos célra vette igénybe a repülőt, ilyenkor – természetesen – a Miniszterelnökség utazásszervezője az Air Invest Kft. megrendelője”

– tette hozzá.

Csányi mindemellett arról is beszélt, hogy
  • a stadionkérdés nem az MLSZ kompetenciája, de „a miniszterelnök személye és futballszeretete miatt a foci megközelítése mindig kap egy politikai színezetet, és emiatt nem korrekten, hanem gyakran egyoldalúan mutatják be a felmerülő kiadásokat, azok társadalmi hasznosságát”,
  • még egy szlovén bankvásárlást tervez mostanában a sokat akviráló OTP, utána egy időre megáll,
  • az OTP vezetésére olyan ember jöhet csak szóba, aki megfelelő képzettséggel, szakmai – lehetőleg részben nemzetközi – tapasztalattal, nyelvtudással és a szükséges személyes tulajdonságokkal is rendelkezik.
Szerző
Frissítve: 2019.05.02. 18:09

Már hatmilliárdnál is többe kerül a moszkvai magyar követség új székháza

Publikálás dátuma
2019.05.02. 12:30

Kellett negyedmilliárd a műszaki ellenőri feladatokra is: átépítik a Balassi intézet és az Eximbank moszkvai épületét, hogy jusson hely a nagykövetségnek.
Tovább drágult a moszkvai magyar kulturális intézet Povarszkaja utcai épületének átalakítása. Az újabb költségekre az uniós közbeszerzési értesítő mutatott rá: a külügy közbeszerzést írt ki a korábban nyélbe ütött beruházás műszaki ellenőri feladataira is, a munkát pedig 244,89 millió forintért, tandemben vállalta el az 3E International Beruházás-szervező Kft. és az ÓBUDA-ÚJLAK Beruházásszervező és Fővállalkozó Zrt. 
Korábban a Napi.hu írta meg, hogy a tényleges felújítási munkát a külügyi tendereken amúgy jól futó Mega-Logistic Beruházási és Üzemeltetési Zrt.-t nyerte el, ami egy közbeszerzés egyedüli ajánlattevőjeként, 5,746 milliárd forintért vállalta a feladatot.  
A műszaki ellenőri megbízatással együtt így már nettó 6 006 890 000 forintba kerül a projekt, a munkát pedig összesen 2415 négyzetméteren végzik majd.

Ide költözik a követség

Az ingatlan egyébként nem csak Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központnak (vagyis a Balassi Intézet helyi fiókszervezetének) ad otthont, de ide jegyezték be az Eximbank moszkvai székházát is. Az épület homlokzata egy tavaly nyáron készített Google-fotó alapján nem szorulna felújításra, de a beruházás  nem csak kozmetikai célokat szolgál. A 24.hu információi szerin ide költözik át majd a moszkvai nagykövet rezidenciája, mert jelenlegi a követség jelenlegi székháza szintén felújításra szorul. 

Volt egy kis per, de kit zavar

 Az Átlátszó 2013-ban arról írt, hogy a Mega-Logistic annak az eredetileg terménykereskedelemmel foglalkozó Galla Invest Kft.-nek az átalakulásával jött létre, amely felbukkant a volt kisgazda államtitkár, Szabadi Béla büntetőügyében is. A Galla Invest Kft. az első Orbán-kormány idején Szabadi utasítására áron alul vásárolhatott a földművelési minisztérium tulajdonában lévő Tartalékgazdálkodási Kht. stratégiai élelmiszerkészletéből több tízezer tonna lisztet és cukrot. Az akkori tulajdonos-ügyvezetőt, Lóki Gézát a perben a bíróság okirat-hamisításért elítélte. Ez azonban egyáltalán nem akadályozza meg az állami intézményeket abban, hogy később is további megbízásokkal lássák el a Lóki család érdekeltségeit.  

Szerző
Frissítve: 2019.05.02. 16:24

Csökken a nyugati hátterű hazai cégek száma

Publikálás dátuma
2019.05.01. 14:07

Fotó: Népszava
A nagy cégek között egyre nő a hazai hátterűek aránya, anyagi helyzetük ugyanakkor változatlanul gyengébb a külföldieknél. Utóbbiak körében egyre szorulnak vissza a kifejezetten nyugati hátterűek - állapítja meg az Opten.
Már közel 6 ezer tisztán hazai érdekeltségű cég árbevétele haladja meg az évi egymilliárd forintot, a külföldiek aránya pedig csökken – közölte a céginformációval foglalkozó Opten. A legnagyobb vállalatok között ugyanakkor még mindig sok a külföldi – idézik Pertics Richárd céginformációs igazgatót. Jelenleg 5811 tisztán hazai és 2967 külföldi érdekeltségű cég éves árbevétele haladja meg az évi egymilliárdot. Az összesített szám nő. Egymilliárd felett a külföldi hátterűek aránya 40 százalékról 33 százalékra mérséklődött. A nemzetközi háttér valószínűsége a társaság nagyságával együtt nő. A kis- és középvállatok ugyanakkor többnyire tisztán hazai tulajdonosúak. A hazai érdekeltségű cégek pénzügyi és tőkeereje változatlanul gyengébb és eladósodottságuk is magasabb. A külföldi cégek visszaszorulásával így gyengül az általános pénzügyi helyzet – jegyzi meg az Opten szakértője. Habár az aránycsökkenés ellenére a nagyobb külföldi irányítású társaságok mennyisége kissé változatlanul bővül, ezen belül a kifejezetten nyugat-európai hátterű cégek számszerűleg is visszaszorulnak. Ezt szintén kedvezőtlen fejleményként értékelik. A Magyarországon legtöbbet befektető 20 állam közül a hagyományosnak számító Németország még mindig a lista élén áll, de a hozzájuk köthető hazai cégek száma folyamatosan csökken. Hasonló cpőben jár Ausztria, Hollandia és Franciaország. A külföldi tulajdonosok között viszont egyre élénkebb Ukrajna, Szlovákia, Szerbia jelenléte. Ez nem feltétlen jó. Az ezekhez az államokhoz köthető társaságok közül ugyanis az átlagnál több kerül felszámolás alá. Még mindig létező gyakorlat ugyanis, hogy hazai tulajdonosok cégüket utolérhetetlen külföldieknek eladva igyekeznek a felhalmozott tartozásaiktól megszabadulni. Az adatok alapján a Ciprushoz, Seychelles-hez és Luxemburghoz közvetlenül köthető cégek száma is csökkenő. Ez az Opten számára az offshore-ügyeskedők visszaszorulására, de legalábbis módszereik finomodására utal.
Szerző