Semmis lehet a paksi szerződés, ügyészségi feljelentést tett Jávor

Publikálás dátuma
2019.05.02. 13:37

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A nemzeti vagyonról szóló törvénybe ütközik, és akár semmis is lehet a paksi bővítésről szóló szerződés az ügyészséghez forduló Jávor Benedek szerint.
Az Orbán-kormány a nemzeti vagyont érintő legdrágább beruházást a törvényi tiltás ellenére kivonta a magyar bíróság joghatósága alól – ezzel indokolta csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Jávor Benedek, hogy miért tett ügyészségi feljelentést a tervezett paksi bővítésről szóló szerződés ügyében. Mint emlékezetes, a 2014 decemberében a Paks2 Zrt. és a Roszatom leányvállalata között megkötött kontraktust a magyar kormány 30 évre titkosította – a Jávor által indított eljárások nyomán először az Európai Bizottság minősítette a megállapodás bizonyos részleteit (például az orosz félnek 20 évre biztosított fűtőanyag-beszállítási monopóliumot, illetve a minden részletre kiterjedő titkosságot) jogsértőnek, majd egy adatigénylési perben a Fővárosi Törvényszék februárban úgy döntött, hogy a szűken értelmezett üzleti titkokon túl a szerződés szövegének nagy részét nyilvánosságra kell hozni. Ezután végeztethette el az EP-képviselő a továbbra is lényeges elemeket – az árat, a fizetési ütemezést, a felelősségi kérdéseket, a felmondás módozatait – titokban tartó szöveg jogi elemzését.
A létesítési engedélyek kiadása előtt megépülhetnek a felvonulási épületek a kormány szerint
Fotó: PAKS2.HU
Mint lapunknak elmondta, az első problémát az okozta, hogy a szerződés nem magyar nyelven íródott, csak orosz és angol változatai vannak (ami azt valószínűsíti, hogy döntően Moszkvában íródott). Önmagában ez is törvénysértő, mivel a nemzeti vagyonról szóló törvény az országhatárokon belül lévő vagyonelemekre vonatkozóan kizárólag a magyar nyelv használatát engedélyezte az aláírás időpontjában – amit azóta egy utólagos törvénymódosítással igyekeztek legitimizálni. De van súlyosabb probléma is: ugyanaz a törvényhely a magyar jog alkalmazását, illetve a magyar bíróság kizárólagos joghatóságát írja elő a nemzeti vagyonnal kapcsolatos jogvitákban, ennek ellenére azonban a szerződés a svájci jogot nevezi meg irányadóként. -Vagyis a kormány önként lemondott a szuverenitás egy lényeges eleméről: a magyar állam legdrágább beruházását kiengedte a magyar jog és a magyar igazságszolgáltatás hatálya alól – fogalmazott Jávor, azt is hozzátéve, hogy a jogellenes kitétel minimálisan a szerződés módosítását teszi szükségessé, de akár annak érvénytelenségét is okozhatja. A Polgári Törvénykönyv (Ptk) vonatkozó előírása szerint „Semmis az a szerződés, amely jogszabályba ütközik”, és szintén a Ptk tartalmazza, hogy „az ügyész keresetet indíthat a szerződés semmisségének megállapítása vagy a semmisség jogkövetkezményeinek alkalmazása iránt” - ezért fordult a politikus a feljelentéssel a Legfőbb Ügyészséghez, illetve személyesen Polt Péter legfőbb ügyészhez.
Jávorék ugyanakkor más visszásságot is találtak a szövegben. Az ún. preambulum B bekezdése odaígéri a jelenleg is működő paksi atomerőmű bezárásának, leszerelésének és ártalmatlanításának munkálatait a Roszatomnak, méghozzá (ugyanúgy, ahogy Paks II. esetében) mindenféle versenyeztetés illetve közbeszerzés nélkül. Az EP-képviselő ezzel kapcsolatban kiemelte: a különböző becslések szerint 730-1600 milliárd forintos, azaz a paksi bővítés árának közel felére rúgó óriásprojektről van szó, amelynek a költségeit egy nemzetközi közbeszerzés jelentősen leszoríthatná. Megalapozott a gyanú, hogy a verseny nélküli megbízás komoly kárt okoz a beruházás költségeit viselő magyar államnak. Jávor Benedek ebben az ügyben az Európai Bizottságtól kér jogorvoslatot, az említett passzus ugyanis az EU belső piaci és versenyjogi rendelkezéseit is sérti. Ahogyan a politikus kérdésünkre kifejtette, ismeretei szerint a Bizottság a paksi szerződés ezen aspektusával korábban nem foglalkozott, így van rá remény, hogy az Orbán-kormányt a hátrányos rendelkezések megváltoztatására fogja utasítani.
Frissítve: 2019.05.02. 15:48

Salvini örül, hogy újra találkozott Orbánnal

Publikálás dátuma
2019.05.02. 13:34

Fotó: Matteo Salvini Facebook oldala
Az olasz belügyminisztert Pintér Sándor fogadta Budapesten, majd Röszkén találkozott a magyar miniszterelnökkel.
Megérkezett a magyar fővárosba Matteo Salvini – az olasz belügyminiszter Facebook-oldalán közzétett bejegyzéséből kiderül, hogy Pintér Sándor belügyminiszter fogadta Ferihegyen. 
A közösségi oldalon egy videót is megosztott, bejegyzéséből pedig kiderül, hogy a landolás után helikopterbe szálltak, és elindultak Röszkére, hogy megnézzék a határkerítést. Itt pedig találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel – erről fotókat is megosztott, és hangsúlyozta, hogy nagyon örül a találkozásnak.
Az olasz bevándorlásellenes politikus már a Budapestre tartó repülőről is bejelentkezett: mint azt a hvg.hu elsőként megírta, a Facebook-oldalán közzétett videóban arról beszélt, azért érkezik Magyarországra, hogy új Európát építsen. 
Az olasz politikus és Orbán Viktor a tervek szerint 17 órakor tart majd közös sajtótájékoztatót.   Salvini tavaly augusztus 28-án Milánóban fogadta Orbán Viktort. Akkor az olasz politikus európai politikai paktumot hirdetett a mandátuma végéhez érkező Európai Parlament és Európai Bizottság leváltására.      
Szerző

Hónapokra bezár a Várban a Széchényi Könyvtár, és nem biztos, hogy ott nyit majd ki

Publikálás dátuma
2019.05.02. 12:52
Az Országos Széchényi Könyvtár jelenlegi épülete
Fotó: Népszava
Állítólag május hatodikán fogják bejelenteni, hogy legkevesebb négy hónapra teljesen bezár a könyvtár.
Az Országos Széchényi Könyvtár szokásos nyári zárva tartási ideje az épületben folyó átépítések miatt várhatóan meghosszabbodik. A közbeszerzések lezárultak, a területátadásra vonatkozó egyeztetések folyamatban vannak. A zárva tartás pontos körülményeiről olvasóinkat és látogatóinkat megfelelően tájékoztatni fogjuk” – tudta meg az Átlátszó az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) főigazgatójától, Tüske Lászlótól. A portál azért kereste meg kérdéseivel az OSZK-t, mert a könyvtár dolgaira rálátó olvasójuk szerint május hatodikán fogják bejelenteni, hogy legkevesebb négy hónapra teljesen bezár a könyvtár. Az Átlátszó cikke szerint sok dolgozó attól tart, hogy ezek után ki sem nyitnak többé, a Várban legalábbis biztosan nem, legfeljebb csökkentett üzemmódban. Mint írják, a bezárás egyik oka a régóta húzódó azbesztmentesítés megkezdése, és olvasójuk tudomása szerint közre játszik az intézmény által felhalmozott tetemes adósság is, továbbá az, hogy az OSZK és a budai Várnegyed átalakításáért felelős Nemzeti Hauszmann Terv irányítói között egyre élesebb ellentét feszül. A portál azt írja, a könyvtárnak alighanem el kell hagynia a Várpalotát, és ha igaz, abba a nagykörúti Kilián-laktanyába kell cuccolnia, ami a szakértők szerint alkalmatlan a közgyűjtemény elhelyezésére. 
Kilián laktanya a Corvinnál
Fotó: Google Street View
Szerző
Témák
OSZK könyvtár