Venezuela a szakadék szélén

Publikálás dátuma
2019.05.02. 17:39

Fotó: SCHNEYDER MENDOZA / AFP
Nem akarok konfrontációt – mondta a venezuelai parlament elnöke, aki januárban ideiglenes elnökké kiáltotta ki magát, a héten pedig újabb kísérletet tett az államfő eltávolítására. Juan Guaidó úgy értette, nem kívánja, hogy családok, vagy baráti társaságok tagjai álljanak szembe egymással az utcákon. Ám könnyen lehetséges, hogy a hónapok óta húzódó konfliktus immár nemzetközi válságba torkollik. Az amerikai külügyminiszter ugyanis megpendítette, hogy nincs kizárva, országa katonákat küld a latin-amerikai országba, természetesen a mielőbbi rendezés érdekében. 
Nicolas Maduro
Fotó: HO / AFP
A hivatalban lévő államfő, Nicolas Maduro mindenesetre már azzal vádolta Washingtont, hogy részese volt Guaidó eheti államcsíny-kísérletének. Az őt támogató Oroszország – ennek alapján, de ettől függetlenül is – óvta az amerikaiakat, hogy beavatkozzanak a konfliktusba. Szergej Lavrov külügyminiszter ezt nyomatékosította is, amikor telefonon beszélt amerikai kollégájával, Mike Pompeoval. Eközben viszont ismét – és nem először – kifulladni látszik Guaidó próbálkozása a hatalom átvételére. Bár szerdán sok embert sikerült az utcára vinnie, de a tüntetések gyorsan véget is értek. Feltehetően ebben közrejátszott az is, hogy a rendfenntartó erők közbeavatkoztak, az összecsapásokban pedig egy ember meghalt, több mint százan megsebesültek. A konfrontációt tehát nem lehetett elkerülni, ám az utca népének többsége azt is világossá tette, hogy nem hajlandó véráldozatra az ideiglenes elnök kedvéért. 
A helyzet kulcsa a jelek szerint változatlanul a hadsereg kezében van és a katonai vezetőket – legalábbis egyelőre – nem sikerült szembeállítani az elnökkel. Maduro május 1-jei beszédében közölte is, hogy a katonák elutasították a puccskísérletet. Ismét azzal vádolta ellenzékét, hogy polgárháborút akar kirobbantani, és ígéretet tett arra, hogy börtönbe vetik és bíróság elé állítják a John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó által koordinált államcsíny felelőseit. Így végképp patthelyzet alakult ki. Ettől azonban a gazdasági gondok nem oldódnak meg, sem az éhínség, sem az energiaválság. Az újabb konfrontáció tehát elkerülhetetlennek látszik Venezuelában.

Baseballütővel érkezik Trumphoz a szlovák kormányfő

Publikálás dátuma
2019.05.02. 17:21

Fotó: NICHOLAS KAMM / AFP
A sporteszközzel Pellegrini arra szeretné emlékeztetni az amerikai elnököt, hogy első edzője szlovák volt.
Peter Pellegrini egy egészen meglepő ajándékkal készül Donald Trumppal való találkozójára: egy kézzel készített, nemzeti színekkel díszített, dedikált baseballütőt visz ajándékba az elnöknek, hogy első baseballedzőjére, Teodor Dobiášra emlékeztesse. 
Melania Trump sem marad meglepetés nélkül, ő egy csodaszép közép-szlovákiai népviseletet kap majd

– írja a Paraméter. „Olyasvalami ez, aminek története van, és a szokványos ajándékokkal ellentétben konkrét személyhez kapcsolódik. Olyan ajándék, amely érzelmi szempontból is komoly értéket képvisel” – nyilatkozta sajtótájékoztatóján a miniszterelnök. Peter Kmec, Szlovákia egykori washingtoni nagykövete elmondta, Teodor Dobiášról, a szlovák származású edzőről egy Kanadában élő szlováktól értesült a kormányhivatal. 
Dobiáš egy második világháborús veterán volt, Olaszországban harcolt és számos kitüntetést kapott az elnököktől. 2016-ban, 90 éves korában halt meg.

Azt, hogy a baseballütőt Trump használni fogja-e majd a szabadidejében, vagy a Fehér Házban marad, nem tudni, ugyanis az elnököknek adott ajándékokkal kapcsolatban az amerikai protokoll különösen szigorú. Ezeket az ajándéktárgyakat egy archívumban őrzik és a Fehér Ház tulajdonát képezik.
Szerző
Témák
Trump

Nyolcszázezer embert menekítenek ki a Fani ciklon miatt Indiában

Publikálás dátuma
2019.05.02. 11:11

Fotó: AFP
Az államban 14 körzetből evakuálják az embereket. A turistáknak azt tanácsolták, hogy hagyják el a part menti területeket.
Nyolcszázezer embert menekítenek ki buszokon és vonatokon csütörtökön India északkeleti részén, a Bengáli-öböltől nyugatra a közelgő Fani trópusi ciklon útjából. A meteorológiai előrejelzések szerint a rendkívül heves, egyes helyeken óránként 200 kilométeres sebességet elérő széllökések péntekre jutnak el Orisza állam déli partvidékéhez. Az államban 14 körzetből evakuálják az embereket, akiket óvóhelyeken, iskolákban és kollégiumi épületekben helyeznek el – derült ki a helyi kormányzat közleményéből. A turistáknak is azt tanácsolták, hogy hagyják el a part menti területeket. Az időjárási viszonyok ugyancsak nagyon zordak lesznek a tengeren Nyugat-Bengália, Tamil Nadu és Ándhra Pradesh szövetségi államok partvidékén – mondták kormányzati tisztviselők. Indiában a ciklonok időszaka áprilistól decemberig tart, ekkor csapnak le heves viharok a területre hatalmas emberi és anyagi károkat okozva, és átnyúlva a szomszédos Bangladesbe is. Két évtizede Orisza államban 30 óra alatt tízezer ember halt meg egy ciklonban. Hat évvel ezelőtt, 2013-ban pedig mintegy egymillió embert kellett kimenekíteni egy másik ciklon útjából, ezrek életét megmentve ezzel.
Szerző
Témák
India ciklon