Taps, bekiabálások, pénzügyek a Magyar Tenisz Szövetség megismételt közgyűlésén

Publikálás dátuma
2019.05.02. 20:07

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
A napirendi pontokat elfogadták, ám nem biztos, hogy szabályosan.
Csütörtökön 13 órakor a viharsarki városban tartotta rendkívüli közgyűlését a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ). Az eredetileg kiírt időpontig kevesebb, mint 100-an regisztrálták magukat, ám a fél órával később kezdődő megismételt közgyűlés kezdetére már 192 fő vette fel a kék szavazócéduláját. Alig egy órán keresztül tartott a tanácskozás, amelyen végül elfogadták a két napirendi pontot: a 2018-as pénzügyi jelentést, az egyszerűsített beszámolót, a közhasznúsági jelentést, valamint a 2019. évi pénzügyi tervezetet. 
A viszonylag rövid tanácskozás ugyanakkor nem zajlott zökkenőmentesen, 57 nem szavat mellett választották meg Szűcs Lajost levezető elnöknek, aki nagy tapsot kapott támogatóitól. Az elnök gyorsan kiemelte, hogy csak az április 16-áról hátramaradt két napirendi kérdésben határozatképes a közgyűlés, ugyanakkor többen is kérdéseket tettek fel az elnökség felé. Elsőként Sávolt Attila szólalt fel, aki egy olyan javaslattal állt elő, hogy állítsanak fel egy bizottságot, amelybe az MTSZ és a Tiszta Tenisz is delegálna tagokat. Fucsovics Márton korábbi edzője Pintér Attila – aki a Magyar Veterán Teniszezőkért szövetség elnöke – szavait idézte, aki állítása szerint két hete beszélgetett erről Szűccsel.
„Lófaszt, mert ezek csak mind lopni akarnak” – hangzott Sávoltól. Szűcs annyit reagált, hogy mindez nem így volt.
Sávolt továbbá rákérdezett arra, hogy miből tevődik össze az MTSZ 707 millió forint tartozása, kiknek tartozik, s mikor és milyen bevételekből tervezi mindezt kifizetni, a 2019-es költségvetést ez mennyiben érinti, illetve készült-e könyvvizsgálói jelentés. Később Kapros Anikó ugyanezeket a kérdéseket tette fel, mire az a Horváth Csaba kért szót, aki a szövetségben dolgozik, s cége (Open Times Consulting) végzi az MTSZ versenyeivel kapcsolatos marketingtevékenységet. 2016-ban és 2017-ben mintegy 1,1 milliárd forintra tett szert. Több tagszervezet az ügyben az ügyészséghez fordult bűncselekmény gyanúja miatt.
Horváth felvetése az volt, hogy haladjanak tovább a napirendi pontokkal, erről szavazzanak, mindezt bekiabálások és taps kíséretében tette. Később további felszólalásokat hallhattunk, köztük Sági Istvántól is, aki szerint korrekt pénzügyi beszámolót hallhattak, majd a Tiszta Tenisz csoport tagjait bírálta.
Richter Attila elismerte, hogy 2018. december 31-én 707 millió forint volt az MTSZ tartozása, ám mindez szerinte napról napra változik. Reagált arra a kérdésre is, hogy fordulhat elő, hogy a Siófoki Kézilabda és Tenisz Klub 2014-ben 250 millió forintot támogatást kapott, miközben napjainkban csak látszólag, valójában nem működnek a teniszpályák. Richter tudomása szerint van tenisz Siófokon, ugyanakkor Fodor János tulajdonos – aki a két héttel korábbi közgyűlésen Szűcsék mellett szólalt fel – az Emberi Erőforrások Minisztériumától kapta a pénzt, így az MTSZ-nek nincs tudomása arról, mekkora összegről van szó.
Hamar Gábor azt sérelmezte, miként fordulhatott elő két hete, hogy Fodor úgy szavazhatott, hogy nem is működteti teniszklubját, miközben Fucsovics nyíregyházi nevelőklubját azért zárták ki, mert néhány tízezer forintot nem fizetett be. 
Többen is pénzek felosztásával kapcsolatban szólaltak fel, köztük Csordás Attila is, aki utánpótlásjátékosok nevelésével foglalkozik. Mint mondta, évről-évre három-négy fiatal játékost „ad” a válogatottnak, ám mindössze évi 2-300 ezer Ft támogatást kap, s mindezt megalázónak tartja. Szűcs később úgy reagált, néhány napon belül levelet küld a legnagyobb nevelő egyesületeknek, beszéljenek erről.
Markovits László szerint nem kaptak valós válaszokat, csak féligazságokat, mint ahogyan az előző közgyűlésen sem, így nem tudják elfogadni a beszámolót, ezért később – csakúgy, mint két hete – a Tiszta Tenisz támogatói Markovitsot és Sávoltot kivéve kivonultak a teremből.
„Nagyon komoly aránytalanságok vannak a rendszerben – kezdte a lapunknak nyilatkozó Markovits. – A több mint 4 milliárd forintos költségvetésből nagyon kevés jut az utánpótlásképzésre és a nevelőklubok támogatására. Nem tartjuk korrektnek, hogy bizonyos kérdések megválaszolásában, mint például az infrastrukturális források elosztása, a minisztériumra mutogatnak. Furcsa úgy békét kérni, hogy nem vesznek minket partnernek. Mi nem háborúzni szeretnénk, de amíg nem kapunk valós válaszokat addig jelen leszünk és kérdezni fogunk.”
Végül 125, illetve 131 igen szavazattal elfogadta a közgyűlés a két napirendi pontot. Érdemben tehát nem közeledtek az álláspontok, a tenisz világában továbbra is széthúzás uralkodik.

Jogi útra terelik az ügyet

 „Negyven éve benne vagyok a sport mozgalmakban, több szövetség képviselője is vagyok, ez idő alatt nem tapasztaltam ilyen fajta jogsértést. Az én véleményem szerint ez minden szempontból szabályellenes volt. A szövetség megengedte magának, hogy a szavazóbázisát idehívta, de nem regisztráltatta, hanem az utcán várakoztatta, majd amikor elkövetkezett a 13 órás időpont, s megállapították, hogy nem határozatképes a közgyűlés, akkor kiintettek és besétált a szavazóbázis a megismételt közgyűlésre. Innentől kezdve azt gondolták, hogy létszámtól függetlenül határozatképes a közgyűlés. Végül 192 főt regisztráltak és a 308 képviselőhöz képest a 155 főnél van a határozatképességi határ. Álláspontom szerint a határozatképes közgyűlésre vonatkozó szabályt kellett volna alkalmazni, azaz ha menet közben határozatképtelenné válik, akkor a döntések nem lehetnek érvényesek. A pénzügyi beszámolónál 155-nél jelentősen kevesebb volt az igenek száma, így határozatképtelenül szavaztak, így meglátásom szerint mindez érvénytelen. A megbízóim keresetet kívánnak indítani a bíróságon, ezeket bele fogjuk venni a keresetbe” – mondta el lapunknak Sándor Elek ügyvéd, sportjogász.

Szerző
Témák
tenisz
Frissítve: 2019.05.02. 21:14

Messi: Nem vagyunk hozzászokva, hogy így letámadjanak minket

Publikálás dátuma
2019.05.02. 20:01

Fotó: Mikel Trigueros / AFP/NurPhoto
A világklasszis teljesítményt nyújtó argentin vezérletével a Barcelona 3-0-ra nyert a Liverpool ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének első felvonásán, így nagyon kedvező helyzetből várja a jövő keddi visszavágót.
Jürgen Klopp, a Liverpool szakvezetője a szerdai lapzártánk után befejeződő mérkőzés előtt azt mondta, csapata nem áll be védekezni, mert nem ez a játékstílusa, ráadásul a Barcelona ellen nem lehet folyamatos védekezéssel jó eredményt elérni, inkább igyekezni kell távol tartani a támadókat a kaputól. A német szakember nem a levegőbe beszélt, együttese nagyon agresszív letámadással kezdett, amellyel meg is lepte ellenfelét. Ez azzal is járt, hogy amikor a hazaiak átjátszották az angolok középpályáját, akkor könnyen jutottak el a kapuig. Luis Suárez a házigazdának szerzett vezetést, de az első 45 percben az angolok játszottak veszélyesebben. 
A második félidő első negyed órája még az angoloké volt, utána fokozta a tempót a Barcelona és egyre nagyobb fölénybe került, Lionel Messi pedig két góllal (75. és 82. perc) megnyugtató előnyhöz juttatta csapatát. Másodszorra védhetetlenül bombázta a jobb felső sarokba szabadrúgásból a labdát. A második találata volt a 600. gólja, amit a Barcelona mezében szerzett. A vendégek csökkenthették volna a különbséget, de Mohammed Szalah csak a kapufát találta el a hajrában. 
"A Liverpool eltékozolta a lehetőségeit - írta a Daily Telegraph. - A különbség lehetett volna nagyobb is, ha a hajrában Dembele két helyzetnél is jobban koncentrál. Olyan lehetőségeket szalasztott el, melyeket Messi biztos kihasznált volna." 
"Mit mondjak? - kezdte értékelését Jürgen Klopp. - Kézben tartottuk a mérkőzést, a félidei eredmény rendben volt, az 1-0 nem probléma. A szünetben megnyugtattuk a srácokat, hogy nincs semmi baj, nem vagyunk rosszabbak a Barcelonánál. Páran ettől túlságosan megnyugodtak. Messit nem lehet teljesen kikapcsolni a játékból, a mérkőzés nagy részében megoldottuk ezt a feladatot. Álomgólt szerzett szabadrúgásból, amihez csak gratulálni lehet. Mi is szépen játszottunk, időnként jól is, csak ez nem látszik az eredményen, mert nem szereztünk gólt. Nehéz lesz a visszavágó, de hiszek a srácokban." 
"A Liverpool nagyon megnehezítette a dolgunkat - jelentette ki Messi. - Nem vagyunk hozzászokva, hogy így letámadjanak minket. Bár sejtettük, hogy erre készül a Liverpool, mégis nehéz volt így játszani. A helyzeteinket könyörtelenül kihasználtuk. Jó lett volna még egy vagy két gólt szerezni, akkor nyugodtabbak lehetnénk. A szabadrúgásnál elterveztem, hogy megpróbálom a felső sarokba csavarni a labdát. Örülök, hogy ilyen jól sikerült." 
A második mérkőzés tehát jelen állás szerint formalitásnak tűnik május 7-én. A kedden lejátszott, 1-0-s vendégsikerrel végződő Tottenham-Ajax összecsapás visszavágóját egy nappal később rendezik.

Harmadjára magabiztos győzelem: Magyarország-Litvánia 4-1

Publikálás dátuma
2019.05.02. 11:09

Fotó: Mudra László / MJSZ
A magyar válogatott így szinte bizonyosan bennmaradt a divízió-1-ben.
A harmadik mérkőzésén megszerezte első győzelmét a magyar jégkorong-válogatott a kazahsztáni, nur-szultáni divízió-1-es világbajnokságon: a mieink imponáló, végre hatékony támadójátékkal 4-1-re verték Litvániát. A siker egyúttal azt is jelenti, ha csak nem alakulnak szinte elképzelhetetlenül furcsán a hátralévő eredmények, bizonyosan bent marad a csapat, melynek még az A-csoportos feljutásról sem kellett így lemondania – igaz, ehhez nem elég megverni a hátralévő mérkőzéseken a szlovénokat és a kazahokat, de szerencsés körbeverésre is szükség lenne. Régen fordult elő a magyar válogatottal világbajnokságon, hogy a harmadik fordulóban úgy kellett jégre lépnie, ha nem nyer, igencsak közel sodródik a kieséshez, azaz a divízió-1 B-hez. Matematikailag persze szerdán sem ez volt a helyzet, ám az ellenfelek ismeretében egyértelműnek tűnt, ha a Dél-Korea és a Fehéroroszország elleni vereségeket követően a mezőny leggyengébb alakulatát, a litvánokat sem sikerül legyűrni, meglehetősen közel kerülnek legjobbjaink a harmadik vonalhoz. Ahol utoljára 2000-ben járt a magyar hoki, az ezredfordulós kínai feljutást követően már csak felfelé, az A-csoport irányába kellett nézni. Persze a litvánok elleni esetleges zakó sem jelentett egyértelmű alászállást, ám a vb-n hátralévő ellenfelek, azaz a szlovénok és a házigazda kazahok ismeretében a baltiak elleni összecsapás tűnt a legkönnyebben hozhatónak. Egyfelől ők érkeztek frissen a harmadik vonalból, másrészt, míg a mieink szerdán pihentek, addig a baltiak a kazahokkal meccseltek, s az utolsó pillanatig partiban voltak a házigazdával, ami viszont vélhetően meglehetősen kifárasztotta őket. Ráadásul az eddigi 13 meccsen mindössze egyszer, 12 éve győztek le minket, akkor is egy felkészülési tornán, az azóta lejátszott négy találkozó mindegyikét sikerrel, s 20-3-as gólkülönbséggel abszolválták legjobbjaink, köztük az utolsó vb-meccset 6-0-ra – még 2008-ban, a végül A-csoportos feljutást hozó szapporói tornán… Szerdán ennél jóval szerényebb különbséggel is beérte volna bárki a magyar csapatból, melynek sorait alaposan felforgatta a betegség miatt a vb-t kényszerből kihagyó finn kapitányt helyettesítő Majoross Gergely és stábja. A túloldalon a szakvezetés viszont hitt a némi meglepetésre a fehéroroszok és a kazahok ellen is csak egy-egy góllal alulmaradó csapatban, így komolyabb változtatás nélkül, a kapuban a Skellefteával a svéd bajnokságban negyeddöntőző Mantas Armalisszal, első sorában pedig az egy híján 1400 NHL-meccsig, s ezeken 628 pontig jutó, 41. életévéhez közeledő Dainius Zubrusszal – aki egyben a litván szövetség elnöke is… 
A prezident három éve vonult vissza a San Jose Sharksból, azóta évi egy-két bajnokit játszott odahaza, a tavalyi vébén hat assziszttal, az idein eddig egy góllal segítette társait, s természetesen ellenünk is ott volt az első korongbedobásnál. Melyet azonnal komoly magyar attak követett, legjobbjaink másfél perc alatt vagy ötször tesztelték Armalist, aki azonban állta a sarat. A lövésmennyiséggel tehát ezúttal sem volt gond, a hatékonyság azonban egyelőre nem javult: az első két meccsen katasztrofálisnak bizonyult e téren a magyar válogatott, hiszen 67 lövésből mindössze kétszer talált be, ami 2,98 százalék – a közepes nagyjából tíz percent -, a litvánok ugyanakkor 26-ból négynél jártak… És egy korai emberelőnyüknek köszönhetően esélyt kaptak, hogy tartsák ezt a nívót, ám Andrew Sarauer büntetését átvészelték a mieink. Egyenlő létszámból pedig betaláltak, egy gyors ellencsapás végén Nagy Krisztián centerezését Bartalis István verte be kegyetlenül. A vezetést újabb emberhátrány követte, ezúttal is Sarauer ült ki a büntetőpadra, ám Erdély Csanád két ziccerénél nem látszott, hogy eggyel kevesebben voltak a jégen a mieink. Ami hátrányból nem jött össze, egyenlő létszámnál már stimmelt: Bartalis elképesztő cselsorozat végén, két védőt és a kapust is befűzve helyezett finoman a jobb alsóba, megduplázva ezzel a különbséget. Ami a harmad végére megfeleződött: Sofront kissé nevetséges módon egy bulinál állították ki, a fórból pedig Kumeliauskas talált be azután, hogy Varga Arnold a kapu előtti kavarodásban kétszer is elütött a korong felett felszabadítás helyett. Nagyon pörgősen kezdte a középső harmadot a magyar válogatott, melyet néhány szép akció és egy emberelőny jelzett. Utóbbit röviddel a lejárta előtt sikerült gólra váltani: Erdély találatával visszaállt a megnyugtatóbb, kétgólos differencia. Melyet rutinosan őrzött a csapat, rengeteg korcsolyázással, remek visszazárásokkal akadályozták meg a mieink, hogy valódi litván helyzet alakulhasson ki Vay Ádám kapuja előtt. A túloldalon Armalisnak jóval több dolga akadt, de a litván hálóőr bizonyította, miért védhet a svéd elitligában, s miért kapott lehetőséget korábban az orosz bajnokságban, a KHL-ben is. A negyedik gól előtt mégis hibázott, indítását Bartalis lefülelte, s kapu elé lőtt korongjába Sofron István ért bele védhetetlenül. Komoly fölényben játszottak legjobbjaink, amit a lövésszám is mutatott: 33-15-re vezettek két harmad után ebben a mutatóban – főleg a második húsz perc 18-6-os aránya mutatta a magyar dominanciát –, s szerencsére végre a lelkesedéssel hatékonyság is párosult, a 12 százalékos mutató miatt már nem kellett szégyenkezni. Ahogyan a harmadik harmad miatt sem, pedig az előny birtokában visszavehetett volna a tempóból a nemzeti csapat, ám továbbra is komoly elánnal rohamozták a litván kaput. A megvariált sorok remekül dolgoztak – különösen a Sofron, Bartalis, Nagy Krisztián-féle második –, a védelem is jól állt a lábán, a litvánok pedig szimpatikusan nem adták fel, így bár eldőlt a mérkőzés, nem fulladt unalomba. A végén még Hári János meglehetősen sportszerűtlen szúrása borzolta a kedélyeket, melyért az első sor centere öt perces nagybüntetést és végleges kiállítást kapott – remélhetőleg eltiltást majd nem… –, a többiek viszont kibekkelték a hátralévő időt, így az eredmény már nem változott. Győzelmével a magyar válogatott szint bizonyosan bennmaradt a divízió-1-ben, hogy a dobogóért, vagy az esetleges még szebb végeredményért elsőként a szlovénokat kell legyőzni pénteken délután.

Magyarország-Litvánia 4-1 (2-1, 2-0,0-0)

Gól: Bartalis (Nagy K., Stipsicz, 9.), Bartalis (Szirányi, Wehrs, 16.), Erdély (Hári, Vas, 27., emberelőny), Sofron (Bartalis, 37.), illetve Kumeliauskas (Bosas, 19., ee.) Kiállítások: 11 perc + 20 perc végleges kiállítás (Hári), illetve 4 perc.

Szerző