Jogsértően kampányolt Kocsis mellett az önkormányzati újság

Publikálás dátuma
2019.05.02. 19:42
Kocsis Máté
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A VIII. kerületi önkormányzat ingyenes „Józsefváros” című lapja megsértette a választási eljárásról szóló törvénynek a jelöltek és jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőségre vonatkozó alapelvét – mondta ki csütörtöki határozatában a Fővárosi Választási Bizottság. A grémiumhoz az MSZP nyújtott be kifogást, miután az önkormányzati lapban csak Kocsis Máté és a Fidesz-KDNP álláspontja jelent meg több alkalommal az EP-választásokkal kapcsolatban, s ezzel a párt szerint sérült a választásokon induló szervezetek esélyegyenlősége. A választási bizottság megvizsgálta a panaszt, s egyhangúlag kimondta a jogsértést, egyúttal kötelezte a lapot, hogy következő számában tegye közzé a határozat megállapításait, ugyanakkor bírságot nem állapított meg. A testület indoklásában többek között az Alkotmánybíróság álláspontjára hivatkozott, mely szerint alkotmányjogi szempontból nem kifogásolható, ha választás idején az alapvetően közpénzből működtetett állami médiaszolgáltatón, valamint az önkormányzati nyomtatott sajtón az Nemzeti Választási Bizottság és a Kúria számon kéri a jelöltek és jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőség megsértését. A verdikt három napon belül megfellebbezhető, így egyelőre nem jogerős.
Szerző
Frissítve: 2019.05.02. 19:50

1200 forint a fővárosi diákmunka átlagos órabére

Publikálás dátuma
2019.05.02. 19:15

Fotó: Németh András Péter
Nőttek a nappali tagozatos diákok által megkereshető bérek Budapesten és vidéken is.
Tovább nőttek az órabérek a diákmunka szegmensben 2019 első negyedévében, a nappali tagozatos diákok által megkereshető átlagos órabér Budapesten nettó 1200 forint, vidéken 10-30 százalékkal kevesebb - közölte az iskolaszövetkezeteket tömörítő Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) csütörtökön az MTI-vel. A DiákÉSZ a piac felét lefedő tagjainak összesített adatai alapján kimutatta, hogy a vidéki városok között is jelentős az eltérés, a kisebb településeken, illetve 
a keleti régióban alacsonyabbak a bérek, mint az Észak-Dunántúlon vagy a regionális ipari központokban, például Debrecenben, Kecskeméten vagy a győri régióban.

A képzettséget nem igénylő, gyors betanítással végezhető munkák jellemző nettó órabére 800-1000 forint körül van. Az egyetemi tanulmányokhoz kapcsolódó szakmai gyakornoki munkák esetében IT, mérnöki és pénzügyi területeken nem ritkán 1300-1500 forintos órabérekkel is találkozhatnak a munkát kereső diákok.
A nyelvismeretet, vagy speciális tudást igénylő munkáknál 1000-1300 forint között alakult az órabér.

Szerző
Témák
diákmunka

Puzsér listáz, a baloldal nem tárgyal

Publikálás dátuma
2019.05.02. 18:45

Fotó: Lakos Gábor / Népszava
Továbbra sincs egy hullámhosszon a budapesti ellenzék: ezúttal egy elmaradt találkozó okoz feszültséget az LMP és a Jobbik közös aspiránsa, Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölt stábja és az MSZP, a DK, a Párbeszéd meg a Momentum között. Puzsér ugyanis Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltet, Molnár Zsoltot, az MSZP fővárosi elnökét, a DK-t és a Momentumot hibáztatta csütörtöki sajtótájékoztatóján azért, hogy egy – állítása szerint – korábban leegyeztetett keddi tárgyaláson rajta és a stábján kívül senki nem vett részt. Lapunk birtokába került ugyanakkor egy levél, amelyet a tervezett előválasztás, tervezett szervezőjének, az aHang nevű civil szervezetnek címzett a DK, az MSZP és a Párbeszéd. Ebben nem szerepelt a Puzsérék által említett keddi időpont, csupán annyi: "Kis türelmet kérünk az egyeztetés lezárására, de a héten mindenképp visszajelzünk." Puzsér mindenesetre olyannyira megsértődött, hogy csütörtökön élesen bírálta az MSZP, a Momentum és a DK kerületi polgármester-jelöltjeit. A sajtótájékoztatón osztogatott röplapon három csoportra osztotta azokat a jelölteket, akikkel elméletileg szövetségre lépne. Az első csoportba azok kerültek, akiket Puzsér képtelen elfogadni. Naszályi Mártát, a Párbeszéd I. kerületi favoritját például úgy jellemezte, hogy „gyűlölködő, agresszív, arrogáns és összeférhetetlen bal-liberális rettegő”. Puzsér listáján még a szocialista Tüttő Kata, Horváth Csaba, Szaniszló Sándor, a DK-s Niedermüller Péter, Élő Norbert, valamint Gy. Németh Erzsébet szerepelt. Puzsér azért megengedő, hiszen van olyan csoport is, ahol az emberileg alkalmas, de szakmailag „kétséges” jelölteket listázza, utolsóként azokat vette sorra, akiket „akár támogatni is tudna”. Arra a kérdésünkre, hogy tervez-e hasonló összesítést fideszes aspiránsokról is, egyértelmű nemmel válaszolt: „A NER-lovagok mindegy, hogy alkalmasak-e, vagy nem, nincs velük dolgom.”

Továbbra sem hisz a felméréseknek

Puzsér Róbert – annak apropóján, hogy a Závecz Research Intézet csütörtökön két kutatással is jelentkezett, szokásához híven újra nekiment a közvélemény-kutatóknak. – Az összes közvélemény-kutatóintézet gazdasági vállalkozás, a megrendelőik igényét szolgálják csak. Senki ne tegye a fejét az eredményeikre, mert elveszítené – vázolta véleményét a Népszava kérdésére a független jelölt. A Závecz Research Intézet egyik kutatásából az derült ki, hogy a Puzsért támogató pártok szimpatizánsai nagy többségben az ellenzéki koordináció mellett vannak. A másik felmérés szerint a kormánypárt támogatottsága 57 százalékon áll, az MSZP és a DK erősödött, előbbi 12, utóbbi pedig 11 százalékot kapna május 26-án. A Momentum pedig a jelenlegi 5 százalékával 1 százalékkal megelőzte az LMP-t. Az intézet mindössze 6 százalékra mérte a biztos pártválasztók körében a Jobbikot, és 4 százalékra az LMP-t. A Kétfarkú Kutya Párt 2, a Párbeszéd és a Mi Hazánk Mozgalom 1-1 százalékos.

Szerző