Dollármilliárdos csomagot visz Orbán Washingtonba

Publikálás dátuma
2019.05.03. 06:00

Fotó: Alexey Vitvitsky / AFP/SPUTNIK
Elsősorban gáz- és fegyvervásárlás van a magyar oldalon. Az sem mellékes, hogy eddig miért nem kapott meghívót Orbán a Fehér Házba.
Ságvári Pál a Külgazdasági és Külügyminisztérium nemzetközi energetikai kapcsolatokért felelős miniszteri biztosa március 20-án munkareggelin tárgyalt Christopher Robinsonnal, az USA Oroszországgal foglalkozó külügyi helyettes államtitkárával, és fontos vállalást tett, megerősítette amerikai partnerének: Magyarország akkor is vásárolni szándékozik Ukrajnán keresztül érkező gázt Oroszországból, ha lejár az ukrán-orosz tranzitszerződés 2020 után – értesült a Népszava.
Közvetve ez is szerepet játszhatott abban, hogy – mint azt lapunk is megírta –, májusban találkozik Washingtonban Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor kormányfő. Az Egyesült Államok számára ugyanis cél, hogy ha már orosz gázt vásárol Magyarország, akkor azt továbbra is Ukrajnán keresztül fogadja, ne pedig a később elkészülő Északi Áramlat 2-es vezetéken. Így ugyanis – a NATO-hoz csatlakozni kívánó – Ukrajna továbbra is jelentős tranzitdíjra tehet szert, nem veszítené el szerepét az európai gázellátásban. Mindemellett Washingtonban persze továbbra is stratégiai jelentőségűnek tartják, hogy a térség államai szakadjanak le az egyoldalú orosz gázfüggőségről. Információink pedig szerint a magyar kormány az elmúlt hetekben több fórumon is jelezte, elkötelezett amellett, hogy a Fekete-tengeren – részben amerikai érdekeltségű cégek által – kitermelt román gázt vásároljon. Az energetika mellett a fegyvervásárlás a másik kulcstényező az Orbán-Trump találkozó létrejöttében. Mint korábban megírtuk, jó esély van rá, hogy norvég-amerikai Kongsberg típusú rakétavédelmi rendszert vásároljon Magyarország, de Patriot rakétákat is rendelhet a kabinet. Egy az ügyre rálátó forrásunk egy milliárd dollárosra tette a beszerzés volumenét, ez már amerikai léptékkel mérve is jelentős. Szóba jöhet még a lejáró lízingszerződésű Gripen vadászgépek kiváltása F-22-es vagy F-35-ös amerikai gépekkel. Noha a legfontosabb kérdés az, hogy a kormány mit ígért a találkozóért, az sem mellékes, hogy az elmúlt évtizedben miért nem kapott elnöki meghívót Orbán a Fehér Házba. – A magyar miniszterelnök 2010 óta várta már ezt a meghívást, amely azért váratott eddig magára, mert nem folytatott kellően erős Atlanti-barát politikát – mondta Feledy Botond, politológus, és hozzátette: – Az első Orbán-kormány 2001-ben a svéd vadászgépek mellett döntött végül az amerikaiak helyett, amely meghatározta a 2010-es indulást is. A magyar kormány egyébként 2010 és 2018 között nem hogy amerikai, de más fegyvereket sem vásárolt, így ennek ígérete óriási szerepet játszhatott abban, hogy a meghívást mostanra időzítették. Orbán és Donald Trump közelgő találkozója a tengerentúli sajtóban is nagy visszhangot vert, több patinás lap is kiemelte, hogy a találkozót Orbán később „fegyverként” használhatja.
Témák
USA Donald Trump
Frissítve: 2019.05.03. 06:19

Megint megbüntették a TV2-t, mert túl sok hírt közöltek a Fidesz kampányáról

Publikálás dátuma
2019.05.02. 21:09
Forrás: Tények/Facebook
A csatorna megsértette a választási eljárásról szóló törvényt.
7,45 millió forint bírságot kapott a TV2 a Nemzeti Választási Bizottságtól, mert mert a Tényekben a Fidesz aránytalanul több megjelenési lehetőséget kapott, mint más pártok  – írja a HVG.  A bizottság tíz műsort vizsgált, amelyben az európai parlamenti választási kampánnyal kapcsolatos hírek voltak. A Kúria már korábban elmarasztalta a csatornát, mert csak azt tudósította, hogy a Fidesz összegyűjtötte a szükséges ajánlásokat az EP-választás előtt, de arról nem számolt be, hogy velük együtt a Jobbik és a Momentum is megtette ezt. 
Majd az NVB is bírságolt, mert a TV2 nem tette közzé a büntetés szövegét.

Szerző
Témák
TV2 média

Európa Tanács: Veszélyben van a sajtószabadság Európában

Publikálás dátuma
2019.05.02. 20:51
EP-képviselők 2011-es akciója a magyar sajtószabadságért. Azóta már bezárták a Népszabadságot, amellyel tiltakoztak FOTÓ: EUROPR
Fotó: EUROPR
A hamis hírek veszélyeire hívták fel a figyelmet, ami káros hatással van a minőségi újságírás megítélésére és hitelességére.
Aggodalomra ad okot az újságírókkal szembeni erőszak és a megfélemlítés növekedése, valamint jelentős veszélyben van a média-, és a véleménynyilvánítás szabadsága Európában - jelentette ki az Európa Tanács a sajtószabadság pénteki világnapja alkalmából közzétett jelentésében. A strasbourgi székhelyű, 47 tagországot számláló Európa Tanács jelentéstevőinek a média- és szólásszabadság helyzetét vizsgáló dokumentumban hangoztatott véleménye szerint aggodalomra okot adó 
a szóbeli támadások és a korlátozó jogszabályok növekvő száma, amelyekkel a civil szervezetek szembesülnek egyes államokban.

Emellett a médiában és a különböző online csatornákon keresztül terjedő hamis hírek veszélyeire hívták fel a figyelmet, ami nézetük szerint káros hatással van a minőségi újságírás megítélésére és hitelességére. Ajánlásuk szerint a kormányoknak fokozniuk kell erőfeszítéseiket az internetes platformok felelősségének megállapítását biztosító jogszabályi környezet megteremtésére a véleménynyilvánítás szabadságának védelme és az álhírek terjedésének megakadályozása érdekében. Mint hangsúlyozták, az Európa Tanács égisze alatt működő Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kulcsfontosságú annak biztosítása érdekében, hogy a nemzeti jogszabályok és jogi gyakorlatok összhangban legyenek az Emberi Jogok Európai Egyezményében meghatározott normákkal. A jelentés szerint
túlzott koncentráció, vagy a kormányzattal való együttműködés fokozódása miatt gyakran fennáll a média sokszínűségének hosszú távú fenyegetettsége.

Ezzel kapcsolat megjegyezték: Magyarországon több kormánybarát médiatulajdonos jelentette be 2018 novemberében, hogy vállalataik tulajdonjogát átadják a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványnak (Kesma). Médiajelentések szerint 
az alapítvány által irányított több kiadvány is nagy összegű kormányzati hirdetést kap

- tették hozzá.
Szerző