Fenntartható és menő: megunt ruhák új élete

Publikálás dátuma
2019.05.04. 11:11

Fotó: FacebookSwappis ReFashion - RuhaForgó
A Svédországból importált ruhacsereprogram, mivel újrahasználaton alapul, fenntartható, ennek köszönhetően olcsó kincslelőhely is.
Szinte minden nő érzi, sőt mondja is néha: még akkor sincs egy felvehető rongya, ha tele van a szekrénye ruhákkal. És, bár sokan fogadják meg egy új ruhadarab vásárlásakor, hogy kidobnak egy régit, kevesen teszik is ezt meg. Ezen a kettős problémán segít a Swappis nevű, ruhacserélős program
Aki a megunt, kinőtt, de jó állapotban lévő ruháit, táskáit, ékszereit a RuhaForgóban leadja, tagságot és kedvezményes vásárlásra jogosító pontokat kap. Az újrahasználatra bocsátott holmikért cserébe féláron válogathat a mások által behozott, megkímélt, sokszor márkás termékek közül. A használtruha-bázis jelenleg egy pesthidegkúti raktárban vásár formájában működik, de ruhát leadni a Grundon is lehet. A kitalálója tervezi a bővülést és a webáruház létrehozását is.
A Swappis nem turkáló, létrehozója, Fritzson-Bajdor Tünde fenntartható divatmárkának tartja. Mint a Népszavának elmondta, azt tapasztalta, az emberek, éljenek bárhol, belefáradtak az „eldobhatóság kultúrájába”, már nem érzik megfelelőnek az olcsón, a „hülyének is megéri”-akciókon megszerzett, majd hamar tönkre is menő termékek használatát.
A fenntartható és újrafelhasználható ruhacsereprogramot Svédországban kísérletezte ki és tette minden szempontból sikeressé. Miután Uppsalában fenntartható fejlődésből diplomát szerzett, több svéd divatcéggel is kapcsolatba került. Az árnyoldalakat és a kihívásokat megismerve úgy döntött, a „forradalom” oldalára áll. Önkénteskedett egy környezetvédelmi egyesület ruhacsere rendezvényén, majd maga is elkezdett ilyeneket szervezni. Olyan kreatívan rendezte be a belvárosi üzletét, hogy sokan nem is vették észre, hogy az használtruhás. Amikor aztán a családja élete több ponton is fordulóponthoz ért, úgy érezte, „lejárt a Svédországra rendelt idő,” tíz év után, 2017-ben hazaköltöztek. 
Bár Svédországban komoly kultúrája van az újrahasználatnak, a Swappis Magyarországon is hamar népszerűvé vált. Tünde szerint azért, mert itt kapnak is, akik adnak. A „nyílt lapokkal játék”, a ruhák láthatósága mellett a személyes és a közösségi médiás aktív kapcsolat is sokaknak szimpatikus. A kategóriánként sorakozó ruhák mellett a berendezés: a feliratok, bábuk azt jelzik: itt „foglalkoznak” a behozott holmikkal. Annyira, hogy Tünde szerint minden ruhának egyénisége és története van, a legtöbbet ismeri és gyakran el is meséli az új tulajdonosnak. 

Miért Swappis?

Az angol csere (swap) szó és a svéd kicsinyítőképző ötvözete. A Svédországban már bevezetett márkanevet a kitalálója itthon sem változtatta meg, csak hozzátette a ReFashion magyar megfelelőjét, a RuhaForgót. 

Az újrafelhasználás a környezet védelme szempontjából fontos, de pénztárcabaráttá is teszi a vásárlást. Az árazást Tünde még „próbálgatja”. Régebben minden darabot külön osztályozott, most kategóriánkénti a díjszabás.

Megéri

A blúzok, a nadrágok, a szoknyák, a blézerek, a mellények, a táskák és az ékszerek is 500 forintba kerülnek, a tagoknak. Csak úgy: üres kézzel betérve a dupláját kell fizetni.

Szerző
Frissítve: 2019.05.07. 08:15

Megmutatta újszülött matakókölykét a budapesti Állatkert (videó)

Publikálás dátuma
2019.05.03. 15:42

Fotó: Kovács Attila / MTI
Négy hete született matakó (háromöves tatu) kölyköt mutattak be pénteken Fővárosi Állat- és Növénykertben.
A matakók különlegessége a többi tatufaj között, hogy teljesen, szinte egy szabályos golyóvá össze tudnak gömbölyödni - mondta el Hanga Zoltán az állatkert sajtószóvivője. A legtöbb tatufaj hasa ugyanis összegömbölyödéskor védtelen marad, ezért veszély esetén félig földbe ássák magukat erős karmaikkal. Hozzátette: a Dél-Amerikában őshonos faj a kisebb tatufélék közé tartozik, súlya felnőttkorban sem haladja meg a kettő kilogrammot, élethossza akár 30-35 év is lehet. Az állatkert négy évvel ezelőtt kezdett el a matakók tartásával foglalkozni, tavaly született az első matakókölyök, egy hím, Briós, aki azóta már egy franciaországi állatkertben él - emelte ki Hanga Zoltán. A mostani újszülött matakókölyök nőstény, neve egyelőre még nincs. Ugyanattól az anyától született, mint Briós. A matakókölyköt leginkább a nyitás utáni órákban lehet látni a Pálmaházban, a maradék időt egyelőre fészekben tölti - fűzte hozzá. Kitért arra is: világszerte összesen 21 tatufaj létezik, a legkisebbek súlya kevesebb, mint egy kilogramm, a legnagyobbé eléri az 50 kilogrammot is. Páncéljuk elcsontosodott bőrből áll, nincs összenőve a csontvázzal. Elsősorban rovarokkal táplálkoznak.
Szerző
Frissítve: 2019.05.03. 17:20

Elolvadhat a világörökségi gleccserek fele a klímaváltozás miatt

Publikálás dátuma
2019.05.03. 09:09
Aletsch-gleccser
Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP
2100-ig jégmentessé válhat a területükön gleccserrel rendelkező világörökségi helyszínek csaknem fele, ha a globális károsanyag-kibocsátás a jelenlegi ütemben folytatódik - derült ki a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kutatóinak tanulmányából, amely az Earth's Future című folyóiratban jelent meg.
A szakemberek előrejelzései szerint nagymértékű emisszió esetén a gleccserrel rendelkező 46 természeti világörökségi helyszín közül 21, míg alacsony kibocsátás esetén nyolc válik teljesen jégmentessé a század végére. A tanulmány szerint továbbá a természeti világörökségi helyszíneken 2017-ben mért jégmennyiség 33-60 százaléka fog várhatóan eltűnni 2100-ig a globális kibocsátás mértékének függvényében.
"Ezeknek a gleccsereknek az elvesztése óriási tragédia lenne, amely jelentősen befolyásolná az ivóvízforrások hozzáférhetőségét, a tengerszint-emelkedést és az időjárási mintákat"

- mondta Peter Shadie, az IUCN világörökségi programjának vezetője.

 Hozzátette:  
"ez a példa nélküli hanyatlás továbbá veszélyeztetheti ezeknek a területeknek világörökségi helyszínként való besorolását is. Az érintett országoknak muszáj megerősíteniük a klímaváltozás elleni harcban való elkötelezettségüket és lépéseket kell tenniük annak érdekében, hogy megőrizzék ezeket a gleccsereket a jövő nemzedékei számára".

A kutatók szerint az érintett helyszínek a világ néhány legismertebb gleccserének adnak otthont, úgy mint a svájci Aletsch-gleccser, a Himalájában lévő Khumbu-gleccser és a grönlandi Jakobshavn gleccser.
A tanulmány készítői egyebek között egy globális gleccsernyilvántartás adataira és kifinomult számítógépes modellezésre támaszkodva elemezték a természeti világörökségi helyszíneken lévő gleccserek jelenlegi állapotát, közelmúltbeli és várható változásait, emellett elkészítették a 46 helyszínen lévő nagyjából 19 ezer gleccser első nyilvántartását.
Szerző
Frissítve: 2019.05.03. 09:26