Előfizetés

A Handó Tündét bíráló bírák pert nyertek a néhai Magyar Idők (immár Nemzet) ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.03. 17:58

Fotó: VAJDA JÓZSEF / Népszava
És jár nekik némi sérelmi díj is.
Első fokon pert nyert az azóta átkeresztelt Magyar  Idők ellen az Országos Bírói Tanács két bírája, Vasvári Csaba és Vadász Viktor. Akik azután indítottak személyiségjogi procedúrát, hogy a lap "Káosz az Országos Bírói Tanácsban" című cikkében Vasvári Csabáról megalapozatlanul híresztelte, miszerint ítélkezési tevékenysége mellett csak névleg látja el igazgatási feladatait, és az ezért járó jövedelmet jogtalanul veszi fel. szintén valótlanul állította a lap, Vadász Viktorról, hogy egy folyamatban lévő büntetőeljárásban érintett akár lehetséges elkövetőként, akár annak segítőjeként. Mindkét felperesnek sérelmi díjat ítélt meg a bíróság - írja a képviseletüket ellátó Rajmon Ügyvédi Iroda Facebook-posztjában. 
A Magyar Idők cikk kapcsán annyit mindenképp érdemes felidézni, hogy mindkét bíró annak az Országos Bírói Tanácsnak (OBT) a tagja, amelyik erősen bírálja az Országos Bírói Hivatalt (OBH), és Handó Tündét. Sőt Vasvári ennél "messzebbre ment: pert indított az OBH elnöke ellen, mondván: Handó Tünde szabálytalanul bírált el pályázatokat.

Az ENSZ kibukott azon, hogy Magyarország éhezteti a menekülteket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.03. 16:33

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI
Akadt, aki öt napig nem kapott ételt, és a kormány hiába ígérte, hogy változtatni fog ezen a gyakorlaton, nem tette.
Az ENSZ emberi jogi főbiztossága közleményt adott ki, melyben szóvá tette, hogy Magyarország éhezteti az embereket a tranzitzónában, írja a hvg.hu. A szervezet szerint az ételmegvonással a kormány felrúgja a nemzetközi jogi előírásokat és szabályokat. Az ENSZ az egész tranzitzónás megoldást elítéli, mondván nem alkalmas az esetek egyedi megítélésére, egyedül az indokolná a szabadságmegvonást, ha ezzel biztosítani tudná az állam a kérelmek egyedi elbírálását. Most viszont ha elutasítással indít az elbíráló Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH), és ez kiutasítást von maga után, akkor megvonják az ételt a kérelmezőtől, kivéve, ha terhes vagy szoptatós anya. Ez embertelen és ártalmas az egészségre. 2018 augusztusa óta legalább 21 ilyen eset történt, állítja az ENSZ, volt, hogy valaki 5 napig nem kapott ételt. Bár a kormány az Ember Jogok Európai Bíróságának közbelépése után változást ígért a gyakorlatban, a mai napig folytatódtak ezek az incidensek. Azt az érvelését sem fogadja el a világszervezet a kormánynak, hogy a menedékkérők szabadon távozhatnak Szerbia felé, így nem tekinthetőek fogvatartottnak, mert ez kényszerítés, amit az ENSZ nem tud elfogadni.

Hiába van május, mindjárt hull a hó, tényleg

nepszava.hu MTI
Publikálás dátuma
2019.05.03. 15:59

Fotó: Shutterstock
Napokig hideg lesz, de rendesen.
Markáns lehűlés várható vasárnaptól az országban, néhol kis eséllyel havas eső, hó is eshet hétfőre virradóra, miközben pár napja még 30 Celsius-fokot is mértek, figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. Napok óta látszik, hogy a hétvégén egy hullámzó frontálzóna alakítja a térség időjárását, ami csak lassan vonul át az ország felett, s mögötte hideg, sarkvidéki eredetű levegő érkezik a térségbe. A markáns lehűlés vasárnap kezdődik meg a Dunántúlon, hétfőre tovább hűl a levegő a magasabb légrétegekben is. A jelenlegi kilátások szerint a csapadék halmazállapot-váltására vasárnap estétől, késő estétől hétfő hajnalig van inkább némi (10 százalék feletti) esély az Alpokalja magasabban fekvő területein és a Bakonyban, de ez is csak időszakos lehet. Az M1 aktuális csatornán kora délután Fejős Ádám meteorológus azt mondta, veszélyes időjárási helyzet nem alakul ki. Kifejtette, északnyugat felől egyre nagyobb területen megvastagszik a felhőzet. Komolyabb csapadék hajnalban a Dunántúlon és a főváros térségében várható. Vasárnap keletre tolódik a csapadékzóna, hétfőtől csökken a felhőzet, mérséklődik a légmozgás. Addig viszont többfelé a maximumok is 10 fok alatt alakulnak majd, és viharos széllökésekre is számítani kell.