Uniós összehasonlításban alig költ a tűzoltókra a kormány

Publikálás dátuma
2019.05.04. 16:19
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Lakosonként 28 eurónyi összeget fordított a magyar állam tűzvédelemre.
Az Eurostat jelentése alapján a magyar állam lakosonként körülbelül 28 eurónyi összeget költött tűzvédelmi szolgáltatásokra 2017-ben, az uniós tagországok között ez az egyik legalacsonyabb összeg. Az uniós átlag lakosonként 61 euró: a legtöbbet Luxemburg, Finnország, Hollandia és Svédország költöttek, lakosonként több mint 100 eurót  – írja a HVG.  „Elfogadhatatlan, hogy a KSH által közölt adatok alapján a költségvetési szektorban a közfoglalkoztatottak nélkül számolt nettó átlagkereset 245 ezer forint, ugyanakkor 
egy tapasztalt tűzoltó ennek töredékét, 160 000 forint körüli összeget visz haza”

– nyilatkozta az Egységes Tűzoltó Szakszervezet (ETSZ) január végén. A szakszervezet szerint azonnali béremelésre van szükség, továbbá a vonulós tűzoltókkal szemben támasztott fokozott fizikai és pszichikai követelmények miatt korkedvezményes nyugdíjat kellene bevezetni.
Szerző
Témák
tűzoltó
Frissítve: 2019.05.04. 17:13

Hiába tiltották ki több vásárcsarnokból a politizálást, piacon írt alá Gulyás

Publikálás dátuma
2019.05.04. 16:17

Fotó: Tóth Gergő
A Fény utcai piacon politizált a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton posztolt egy képet Instagramján arról, ahogy aláír a Fidesznek a Fény Utcai Piacon – írja a hvg.hu.  Mindez azért is különös, mert az Index nemrég megtudta: „A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága saját hatáskörben döntött úgy, hogy a hozzá tartozó piacokon/vásárcsarnokokban lévő rendezvényeket az európai parlamenti választások, illetve az önkormányzati választásokig felfüggeszti. A vásárcsarnokainkban/piacainkon nem kívánunk semmilyen politikai megnyilvánulásnak helyet adni, különös tekintettel a kampányidőszakra.” A portál azt követően kereste meg a CsaPit, hogy kiderült, április 24-én határozatlan időre visszavonták a Mindspace Rákóczi téri Vásárcsarnokban futó programjainak engedélyét. A hvg.hu kiemeli, hogy a Fény Utcai Piac nem a fővárosi fenntartású Csapi alá tartozik, hanem a Fény Utcai Piac Kft.-hez, amelynek fenntartója a II. kerületi önkormányzat. Tehát Gulyás végülis nem tett semmi szabálytalant. 

Reagált a Fidesz

A cikk megjelenése után a Fidesz közleményben közölte: a Fény utcai piac fenntartója a II. Kerületi Önkormányzat 100 százalékos tulajdonában álló cég, ezért a Fővárosi Közgyűlés döntése nem vonatkozik rá. „A Fidesz mindig a szabadság pártja volt és ma is a szabadság partján áll, ezért Gulyás Gergely – Láng Zsolt II. kerületi polgármester társaságában – az MSZP és a DK standjai mellett nagy örömmel írta alá Orbán Viktor bevándorlás megállítását célzó programját. Ugyan a 24.hu és a hvg.hu a politikai véleménynyilvánítás szabadságának korlátozását is örömmel üdvözli, ha ez a kormánypártokat sújtja, de a Miniszterelnökséget vezető miniszter örül annak, hogy a Fény utcai piacon ma három parlamenti párt önkéntesei is közvetlen kapcsolatot kerestek a választópolgárokkal”  – tették hozzá. A párt szerint „a balliberális sajtó 48 órán belül bebizonyította, hogy mennyire igaza van Kocsis Máté frakcióvezetőnek”.

Szerző
Frissítve: 2019.05.04. 18:28

Orbánon és Tiborczon röhögtek a német köztévé egyik műsorában

Publikálás dátuma
2019.05.04. 15:19
Forrás: Facebook/Orbán Viktor
Úgy tűnik, nekik még nem szóltak, hogy a miniszterelnök veje nem közszereplő.
A német köztévé népszerű szatirikus műsora legújabb epizódjában Orbán Viktorral és vejével, Tiborcz „Nem Közszereplő” Istvánnal foglalkozott. A rész témája a korrupció volt – írja a HVG. Oliver Welke showjában most több epizód is az EP-választásokkal foglalkozik. A románok és a csehek után Magyarország is terítékre került (2:56-nál): „Természetesen nem szeretnénk elfeledkezni a kedvenc magyarunkról, Orbán Viktorról sem, vagy ahogy a barátai hívják Gulyás Fülekkel” – kezdte a magyar helyzetre vonatkozó részt a műsorvezető. A későbbiekben beszélt arról, 
hogy egymilliárd euró elköltésére vetül árnyék és Felcsút pénzeiről is.

Mindeközben a háttérben Juncker a „kicsi Orbánnak” azt magyarázza eurókkal a kezében: „aztán ne sikkassz el mindent egyszerre”. Végül Tiborcznek is gratulálnak, a jövedelmező házasságához.   
„Pedig a magyar kormánynak azonnal javítania kéne az egészségügyi ellátáson, mert az ország polgárai hat évvel élnek kevesebbet, mint az átlag európai”

– javasolta Welke. „Patrióták, mégis pont a nemzetüknek ártanak” – folytatta. Ezt követően néhány Karel Gott számot írtak át, amelyek az átdolgozásban a pénzek lenyúlásáról szólnak. Majd látható a CD is, amely Kelet-Európa legnagyobb korrupcióit énekli meg: 
„a CD eladásából származó egymillió euró azonnal Orbán vejénél landol.”

Szerző
Témák
Tiborcz Orbán