Előfizetés

Életveszélyesen beázott egy kaposvári iskola, rendkívüli szünetet rendeltek el

Vas András
Publikálás dátuma
2019.05.06. 10:59

Fotó: Gárdonyi Géza Tagiskola Kaposvár
Az álmennyezet annyira megszívta magát, hogy bármikor leszakadhat. Egyelőre két napos szünetet rendeltek el, de kizárt, hogy szerdán megkezdődhessen az oktatás.
Kedves gárdonyis kollégák! Holnap mindenki gumicsizmában és meleg ruhában jöjjön dolgozni! – olvasható a kaposvári Gárdonyi iskola Facebook-oldalán vasárnap délután óta. A közösségi oldalon terjedt az az üzenet is, melyben a szülőket kérték meg, ne vigyék iskolába a gyerekeiket, mert
az épület annyira szétázott, hogy Jakó Zoltán igazgató és Stickel Péter, a tankerület vezetője kétnapos rendkívüli szünetet rendelt el.

- Mindenki tudta, hogy jön a nagy eső és viharos szél, csak a vállalkozó nem – jegyezte meg pikírten egy gumicsizmás, esőköpenyes férfi, aki nagy bőszen próbálta a bejárati ajtó felé terelni a néhány helyen bokáig érő vizet. – Teljesen le lett szedve a tető, csak lefóliázták, amit a hetven kilométeres szél megbontott, s a tetőn összegyűlt víz bezúdult.
A tantermekben, a folyosókon, a tornateremben gumicsizmás tanárok és iskolai alkalmazottak küzdenek a rengeteg vízzel, hétfőn délelőttig harminc köbmétert sikerült eltakarítaniuk, de egy technikai dolgozó szerint még vagy háromszáz köbméter lehet a tetőn és a falakban.
Az iskola energetikai korszerűsítése februárban kezdődött meg, a vállalkozó Szemeco Kft.-nek a nyílászárók cseréje mellett a fűtési rendszert kellett korszerűsíteni, emellett az épület szigetelését is felújítja. Utóbbihoz tartozik a tető…
- Vasárnap délelőtt kezdett el beömleni a víz – mondja az iskola egyik alkalmazottja. – Azonnal tudtuk, nagy a baj. Áramtalanítottuk az épületet, s fogalmunk sincsen, mikor lehet majd. Azt sem tudjuk, mennyire ártott meg a víz a gépeknek, számítógépeknek.
Csak az biztos, hogy az épület életveszélyessé vált, az álmennyezet annyira megszívta magát, hogy bármikor leszakadhatnak az egyenként húsz kilósra vizesedő lapok. Értelemszerűen tanítani nem lehet az intézményben, ahol egyelőre két napos szünetet rendeltek el, de kizárt, hogy szerdán megkezdődhessen az oktatás.
- Fogalmunk sincs, mi lesz, majd a tankerület eldönti – így az iskola dolgozója. – Több mint kétszáz gyerek jár ide, őket nem lehet csak úgy szétosztani a város többi iskolájába. Elképzelhető, hogy most elrendelnek néhány hét rendkívüli szünetet, amit majd a nyári szünidőben kell pótolni.
Természetesen megkerestük a tankerületi központot is, ám mint kiderült, a felújítási munkákra a kaposvári önkormányzat szerződött a céggel. - Kaposvár város műszak-pályázati igazgatósága felszólította a kivitelezőt, hogy haladéktalanul szüntessék meg a beázást, a tantermeket soron kívül állítsák helyre, és kezdjék meg a kárelhárítást, hogy minél előbb zavartalanul folytatódhasson az oktatás – olvasható a városháza közleményében. Úgy tudjuk, nem csak a Gárdonyi iskolát érintette a probléma, a hétvégén beázott a Toldi iskola is, ahol szintén energetikai felújítás zajlik és ott is megbontotta a tetőt a kivitelező. A helyi független hírportál, a KPSVR.hu információi szerint több emeleti tanterem is használhatatlanná vált, ahogyan a tornaterem is, nem voltáram és fűtés az épületben, s az iskola megkérte a szülőket, hogy kora délután vigyék haza a gyerekeket.

Összeomlott a határátkelők informatikai rendszere, még Ferihegyen is komoly sorokra kell számítani

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.06. 10:36

Fotó: Népszava
Az ország valamennyi határátkelőhelyét érintette a hiba, amit délre sikerült kijavítani.
Informatikai hiba miatt az ország valamennyi határátkelőhelyén megnövekedett a várakozási idő, derült ki a rendőrség hétfő kora reggeli közleményéből. A technikai hiba érintette még a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret is, bár a hvg.hu megkeresésére a Budapest Airport már korábban azt nyilatkozta, megoldották a problémát.
A szakemberek a hibát elhárították, az informatikai rendszer helyreállt, így a határátkelőhelyek átléptetése folyamatos - tudatta a rendőrség negyed 1-kor. A napközben kialakult torlódások miatt azonban még egyes határátkelőhelyeken lehetnek a megszokottnál kicsit hosszabb várakozási idők.

Orbán szerint az európai elitnek az a baja, hogy veszélyesnek tartják az embereket lelkesíteni képes vezető személyiségeket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.06. 09:58

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
Az osztrák Kleine Zeitungnak fejtette ki nézeteit.
A Budapestre látogató európai szélsőjobbos-populisták sorában ma Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár, az FPÖ elnöke következik. Strachét Orbán Viktor is fogadja, ebből az alkalomból készített vele interjút a Kleine Zeitung. A miniszterelnök meg adott, mert a hazai kézivezérelt kormánymédián kívül kizárólag külföldi lapoknak ad néha interjút.
Az interjúban Orbán közölte: Európának át kellene vennie az osztrák modellt, amelyben a jobbközép a jobboldallal működik együtt.   A miniszterelnök a szabadságpárti alkancellárról szólva kijelentette, hogy kitűnik a "dekadens" európai politikai mezőnyből. Ez a dekadencia abban nyilvánul meg, hogy az elit nem hisz a politikai cselekvés erejében, és "egyszerűen tovább akarnak tekerni, mint eddig, és ellenállnak, ha jön valami új" - tette hozzá.
Az európai eliteknek az a problémája, hogy nem hisznek a személy, a vezető személyiség erejében. Veszélyesnek tartják azokat a vezető személyiségeket, akik képesek lelkesíteni az embereket

- mondta Orbán Viktor.

Ezt amúgy arra a közbevetésre válaszolta, hogy nem az újtól fél a "dekadens" európai elit, hiszen Orbán új kedvencei "régi ruhát hordanak".   A miniszterelnök a Fidesz európai néppárti tagságát firtató kérdésre közölte, fennáll a kockázata a végleges szakításnak az európai kereszténydemokratákkal, de ez olyasmi, amit nem akarnak. A kereszténydemokraták Európában, különösen Németországban szerinte balra tolódnak. Ha ez így megy tovább, és folyamatosan a baloldallal, a szocialistákkal kötnek koalíciót, akkor kompromisszumokat kell vállalniuk, és elveszítik identitásukat, értékeiket. A kereszténydemokratáknak mégiscsak kereszténynek kell lenniük, és a család és a nemzeti identitás vonatkozásában is a keresztény felfogást kell képviselniük - közölte. "Azokban az új pártokban, amelyek, ahogy önök mondják, a széleken erősödnek, nagy lehetőségeket látok. Ők ugyanis keresztény értékeket képviselnek, noha nem nevezik magukat kereszténydemokratának" - tette hozzá Orbán Viktor. A miniszterelnök beszélt az egész Európát átszövő liberális hálózatról, a civil szervezetekből, think tankekből, a médiából, baloldali értelmiségiekből, egyetemekből és politikusokból álló hálózatról. Elmondta: ha azok rászállnak egy politikusra, akkor nagyon megnehezítik az életét. "A jobboldali politikusok egy része éppen ezért mindig ügyel arra, hogy ne váltsa ki ennek a hálózatnak az ellenszenvét. Az ilyen taktikázás miatt tűnt el az európai politikából az a képesség, hogy szívből beszéljenek" - vélekedett. Orbán Viktor az illiberális demokráciát firtató kérdés kapcsán kifejtette: "Három dolog van, ami a liberálisoktól megkülönböztet. Az első az a meggyőződés, hogy a család alapvető. A család alapja pedig egy férfi, egy nő. És ezt védeni is kell. A liberálisok azt mondják, hogy nem. A család számukra egy hol ilyen, hol olyan társasjáték."   Második: a kultúrában azt mondjuk, hogy ugyan minden ország kulturális élete sokszínű, mindenütt van azonban egy vezető kulturális hagyomány. Erre van egy német szó: Leitkultur. Magyarországon ez a keresztény kultúra. A többi kultúrát tiszteljük. De a sajátunknak számunkra kiemelkedő szerepe van, és a mi felelősségünk, hogy ezt megőrizzük. "És a harmadik dolog, ami fontos: a liberális demokraták a bevándorlás mellett vannak. Mi, illiberálisok a bevándorlás ellen vagyunk. 
Az illiberálisokat kereszténydemokratának is lehetne nevezni"

mondta

Az Európa jövőjével kapcsolatos kérdésre a kormányfő arra hívta fel a figyelmet: ha most nem vigyázunk, akkor elválhat egymástól Nyugat- és Közép-Európa sorsa a migráció következményei miatt, hiszen azok a gyerekek - keresztények vagy muzulmánok -, akik most jönnek a világra, 18 év múlva felnőttek lesznek, és a nyugatiak akkorra már nem olyanok lesznek, mint mi. Ezek nem egyszerűen politikai, hanem civilizációs különbségek lesznek - állapította meg a miniszterelnök, aki szerint így nagyon nehéz lesz Európát egyben tartani. Orbán Viktor beszélt arról is, hogy az EU a legnagyobb támogatottságot élvezi Magyarországon, aminek szerinte nem gazdasági, hanem lelki természetű okai vannak. "Amikor beléptünk az Európai Unióba, mindenki azt gondolta, hogy ismét otthon vagyunk, a családban. Magyarországon ez nagyon erős lelki elköteleződés. (...) A magyarok gyógyíthatatlanul Európa-pártiak" - mondta. Hozzátette: a magyarok ugyanakkor különbséget tesznek Európa és a brüsszeli eurokraták között, és nem kedvelik az EU-t vezető politikusokat, mert úgy érzik, Brüsszel nem adja meg a tiszteletet a nemzetállamoknak; látják, hogy a brüsszeli migrációs politika elpusztítja azt az Európát, amelybe beleszerettek. Az illegális bevándorlásról kijelentette: az Európai Bizottság és néhány EU-tagállam, a franciák, a németek, a skandinávok, a Benelux-államok kezelni akarják a migrációt, ellentétben a közép-európaiakkal, akik meg akarják állítani. A mi kérdésünk nem az együttélés, hanem, hogy hogyan akadályozzuk meg azt, hogy ez a kérdés egyáltalán kérdéssé váljon - jelentette ki Orbán Viktor.