Palkovics képtelen elfogadni, amit a Magyar Tudományos Akadémia szeretne

Publikálás dátuma
2019.05.06. 15:51

Fotó: Molnár Ádám / Nélpszava
Az Akadémia nem hátrál, a miniszter ezt nem tűri.
Az MTA döntött arról, hogy az Akadémián belül maradjon a kutatóintézeti hálózat, amit egy testület irányít, amelynek elnökéről az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az MTA vezetője dönt, írja a hvg.hu. Az irányító testületekben a kormánynak, az MTA-nak és a kutatóintézeteknek egyharmados arányban legyenek delegáltjaik, és a finanszírozásnak a jelenlegi szinten és kiszámíthatónak kell maradnia. Palkovics László arról beszélt, hogy szerinte kaotikus volt a szavazás, nem tiszta a politikai nyilatkozat sem. Így a miniszter szerint további tárgyalások szükségesek, mert "a kialakult helyzetet nem tudjuk elfogadni". Emlékeztetőül: a kormány elszánta magát, hogy ha nincs megállapodás, törvénymódosítással veszi el az Akadémiától a kutatóhálózatot.
Szerző
Frissítve: 2019.05.06. 17:22

Több mint félmilliárdot költött külföldi irodáira az MNB, és ez az összeg egyre nő

Publikálás dátuma
2019.05.06. 15:10

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Az irodák bezárása még tart, ráadásul Matolcsy nem árulta el, mi az az összeg, amit az alkalmazottak elhelyezésére fordítottak.
Több mint 500 millió forintot költött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a 2015 után sorban megnyitott, majd nemrég bezárásra ítélt négy külföldi irodájának bérlésére tavaly októberig – derült ki Matolcsy György jegybankelnök képviselői kérdésre adott írásbeli válaszából. A dokumentumból - amit az mfor.hu szúrt ki - egészen pontosan az derül ki:
  • a hamburgi iroda bérlése 334 662 eurót, azaz nagyjából 108 millió forintot vitt el;
  • a párizsi iroda bérlete 446 271 euróba került, vagyis nagyjából 144 millió forint közpénzbe;
  • a római irodára 306 344 eurót, vagyis 99 millió forintnyit költöttek;
  • a New York-i iroda ingatlanköltsége pedig 203 905 dollár volt, ami jelenleg 59 millió forintot ér.
Az MNB négy éve vágott bele a külföldi kapcsolattartó irodák létesítésébe, hivatalosan azzal a céllal, hogy az irodák a magyar jegybankot hatékonyan képviseljék a kijelölt relációkban, illetve erősítsék a társ- és partnerintézményekkel fennálló szakmai együttműködést. Eredetileg hat ilyet szerettek volna, végül csak négy lett: 2015-ben Hamburgban és Párizsban, 2016-ban Rómában, 2017-ben New Yorkban jelent meg a jegybank.
A négy irodára tavaly októberéig elköltött félmilliárdból mintegy 400 millió forintot tettek ki az euróban és dollárban kifizetett bérleti díjak és közel 189 milliót a 15 jegybanki foglalkoztatott bére

– olvasható Matolcsy György válaszában. Utalva arra, hogy a végső költség ennél magasabb lesz, miután az irodák bezárása még tart, ráadásul Matolcsy válaszában nem szerepel az az összeg, amit az alkalmazottak elhelyezésére fordítottak. A hivatalos álláspont szerint az irodák elérték a céljukat, ezért június 1-től nincs már szükség a fenntartásukra.
Szerző

Mészáros lehet a magyar marhapogácsa-király (is)

Publikálás dátuma
2019.05.06. 15:07

Fotó: Népszava
A halmajugrai Zöldolaj BB eszközeit felszámolás keretében értékesítik. A volt felcsúti polgármester a Mátrai Erőmű és a Geosol Kft. után erre a vállalkozásra is szemet vetett.
A Mátrában, Heves megyében, Gyöngyös közelében található Visonta, illetve Halmajugra, egy mértékadó ipari centrum. Itt működött a Zöldolaj BB Dízelalapanyag Termelő Zrt, is, amely akár egy remek bioüzemanyag és takarmánycég is lehetett volna – írja az Index. A portál szerint az volt az elképzelés, hogy a változó üzemanyag-szabályok miatt érdemes repcemagból olajat sajtolni, ráadásul a kipréselt repce minél olajmentesebb maradékából nagy energiaértékű pogácsákat lehet termelni, amelyeket az állati takarmánykeverők dolgoznak fel és elsősorban szarvasmarháknak adnak. A NAV szerint azonban a Zöldolaj egy áfacsalási lánc részévé vált (a cég állítja, teljesen ártatlanok, csupán arról van szó, hogy a munkatársak jóhiszeműek voltak) és
az inkasszók, illetve az adómegállapítások révén a cég ellehetetlenült, és tíz hónapja felszámolást rendeltek el ellene.

Nemrégiben már az említett értékesítési pályázat is megjelent, így a gyár eszközeit meg lehet szerezni. A pályázatra az ajánlatokat 47,6 millió forint biztosíték mellett május 3. és 20. között lehet megtenni, a hirdetmény alapján pedig a Mátrai Erőmű (amelynek többségég Mészáros Lőrinc már megvette) területén működő cég eszközeire valakinek elővásárlási lehetősége van. Az Index információi szerint 
minden jel arra mutat, hogy a csupa Mészáros-cégből álló vidéken, erre a társaságra is a Mátrai Erőmű körüli üzleti kör teheti majd rá a kezét.

Szerző
Témák
Mészáros