Apró T. rex-rokont azonosítottak

Publikálás dátuma
2019.05.07. 13:36
Suskityrannus hazelae
Fotó: Andrey Atuchin
Eddig ismeretlen ragadozó dinoszauruszfajt azonosítottak amerikai őslénykutatók.
A kisméretű Suskityrannus hazelae 92 millió évvel ezelőtt élt, a Tyrannosaurus rex egyik korai rokona volt - írták a virginiai műszaki egyetem kutatói a Nature Ecology and Evolution című lapban. A faj két egyedének csontjait több mint húsz éve fedezték fel az egyesült államokbeli Új-Mexikóban lévő Zuni-medencében, a fajt azonban csak most határozták meg - olvasható az egyetem közleményében.
Mintegy 80-66 millió évvel ezelőtt a tyrannosauridák családjába tartozó hatalmas őshüllők éltek a Földön, köztük a Tyrannosaurus rex is. Az elődeikről szóló ismeretek azonban hiányosak voltak. A Sterling Nesbitt paleontológus és kutatócsoportja által leírt faj törzsfejlődéstanilag a legrégebbi, legkisebb tyrannosauridák és a későbbi óriások között helyezkedik el. Az egyik dinoszaurusz maradványait maga Nesbitt találta 1998-ban, amikor 16 éves diákként részt vett az egyik ásatáson. 
A Suskityrannus hazelae koponyájának hossza 25-32 centiméteres, tehát az állat lényegesen kisebb volt, mint a Tyrannosaurus rex - írták a kutatók. Csípőmagassága kevesebb mint egy méter, súlya 20-41 kilogramm közötti lehetett. Egy kifejlett T. rex mintegy kilenc tonnát nyomott. A Suskityrannus hazelae apró termete ellenére különleges futólábbal és erős harapással bírt.
Szerző

Kánikulát is tűrő krumplit fejlesztettek

Publikálás dátuma
2019.05.07. 11:26
Illusztráció
Fotó: ALEX HALADA / AFP
Hőálló burgonyát fejlesztettek ki német kutatók.
Még a nyár közepi, több mint 29 Celsius-fokos napi hőmérsékletek mellett is jó minőségű gumókat termő burgonyát fejlesztett ki az erlangeni-nürnbergi Friedrich Alexander Egyetem (FAU) kutatócsapata.       
A hagyományos burgonyafajták "növekedési programjuk átkapcsolásával" reagáltak a hőre: több zöld hajtást és levelet növesztettek, de kevesebb, vagy akár egyetlen egy gumót sem - mondta Uwe Sonnewald, a biokémiai tanszék vezetője. 
Az egyelőre laborban végzett tesztek során a burgonyafajtákat az üvegházban magas hőmérsékletnek - nappal több mint 29, éjszaka 27 foknak - tették ki. A következő lépésben a kutatók terepkörülmények között fogják tesztelni a burgonyákat.
A biokémikusok azt keresték, miért korlátozza a hő a gumónövekedést, és egy 19 nukleinsav-építőelemből (nukleotidból) álló ribonukleinsavra (RNS) bukkantak. Megállapították, hogy az RNS magas hőmérséklet hatására egy speciális fehérjét termel, amely akadályozza a gumónövekedést. Az erlangeni szakértőknek sikerült kikapcsolni ezt az RNS-t.
Szerző
Témák
burgonya hőség

Öt technikai eszköz, amelyik korábban csak fantasztikus filmben szerepelt

Publikálás dátuma
2019.05.06. 20:26
Elon Musk Teslája nem csak teljesen elektromos, de vezetni is képes magát
Fotó: ROBYN BECK /
Vannak olyan technikai vívmányok, amelyeket korábban a jövő újításaiként a filmvásznon láttunk, ma pedig már a mindennapjaink részeivé váltak.
Ahogy múlik az idő, úgy fejlődik a minket körülvevő technológia. Egészen máshogy néz ki ma egy napunk, mint a 2000-es vagy akár a 50-es években. Vannak az életünkben olyan technikai vívmányok, amelyek korábban már megjelentek a távoli jövő újításaiként a sci-fi filmekben. A Skoda összeszedett öt olyat, amelyet ikonikus filmekben láttunk először, de mára az életünk részét képezik. 

Űrtelefon

Ma már teljesen normális, hogy számos program segítségével akár a világ másik végével is bármikor élő kapcsolatba kerülhetünk. Sokaknak a munka egyik fontos eszköze is lett a videótelefonálás. A 60-as években ez azonban elképzelhetetlennek tűnhetett a Star Trek nézői, amikor Kirk kapitány a virtuális kijelzőn keresztül beszélgetett.  
Kirk kapitány videotelefonál

Okostelefon és tablet

Ugyancsak a 60-as évek ikonikus filmjében, a 2001: Űrodüsszeiában a Discovery fedélzetén a két űrhajós, Dave Bowman és Frank Poole olyan lapos és karcsú “newspod” nevű eszközt használt videónézésre, amely megtévesztésig hasonlít a mai tabletekre. Az 90-es évek végén Pierce Brosnan főszereplésével bemutatott James Bond film pedig az okostelefonok lehetőségeit feszegette, jövőbe mutató kütyüje alkalmas volt ajtók kinyitására, autóvezetésre vagy akár ujjlenyomat leolvasásra is. 
Egy korai tablet

Önparkoló autó

Ma már nem nehéz elképzelni, hogy az autónk jelez, amikor úgy érzi, fáradtak vagyunk, visszafordítja a kormányt, ha nem tartjuk megfelelően a sávot, de akár be is parkol helyettünk, illetve előre jelzi, milyen közlekedési táblára kell odafigyelnünk vezetés közben. Ezeket ugyan tudta a 80-as években népszerűvé vált Knight Rider KITT-je, ahogy ma az új autók virtuális asszisztense is. 

Okosóra

 Az amerikai képregény-szereplő, Dick Tracy ikonikussá vált "csukló rádiójával" 1946 januárjában vette le először a közönséget a lábáról. Órája nemcsak az időt mutatta, hanem kommunikációra is képes volt. Hatvan évvel később megjelent az első valódi okosóra, amely felülmúlta a második világháború utáni képregényírók minden képzeletét. 

Beszélő robot

Talán a mesterséges intelligencia lehetőségei foglalkoztatták leginkább a sci-fi írókat, hiszen számtalan formában láthattuk már, milyen lehet a jövőben robotokkal élni. Sophiát, a világ első robotját, amely még állampolgárságot is kapott mesterséges intelligenciával vértezték fel. Az arccal is rendelkező, emberi gesztusokra és reakciókra képes chatbot folyamatosan tanul.
Szerző
Frissítve: 2019.05.07. 08:14