11 milliárdot tüntetett el a számlagyár, 227 helyszínen razziázott a NAV

Publikálás dátuma
2019.05.08. 14:49
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Autóversenyzéshez kapcsolódó színlelt reklámtevékenységgel csalt el több mint 11 milliárd forintot 2012 és 2016 között az a bűnszervezet, amelynek 75 tagja ellen javasol vádemelést a NAV.
Ludézer Zoltán, a NAV Dél-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóságának igazgatóhelyettese elmondta, a gyanúsítottak ellen különösen jelentős vagyoni kárt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, sikkasztás, számvitel rendjének megsértése és hamis magánokirat felhasználása miatt javasolnak vádemelést. Az országos hálózatot kiépítő bűnözők amellett, hogy több száz cégnek "segítettek" milliárdokat sikkasztani, a költségvetésnek is súlyos károkat okoztak a fiktív számlázási láncolat működtetésével - áll az eseményen kiosztott sajtóanyagban. A bűnszervezet tagjai mintegy 200 bűncselekményt követtek el; a sikkasztással 8,7 milliárd forintos, a költségvetési csalással pedig 2,5 milliárdos kárt okoztak - közölte Ludézer Zoltán, megjegyezve, hogy a nyomozati anyag több mint 42 ezer oldal. Beszámolt arról, hogy a hálózat felszámolására szervezett háromnapos akcióban - összesen 227 helyszínen - országosan 270 pénzügyi nyomozó és pénzügyőr vett részt. A bűnszervezet két irányítóját a NAV Merkúr bevetési egysége fogta el, és további 19 gyanúsítottat is előállítottak, közülük heten letartóztatásba kerültek. Az egyik átkutatott családi házban a nyomozók kannabiszültetvényt is találtak. Hozzátette: a költségvetésnek okozott mintegy 2,5 milliárdos kár megtérítésére az akcióban a pénzügyi nyomozók ingatlanokat, ingó vagyont foglaltak le, üzletrészeket és bankszámlákat vettek zár alá. A gyanúsítottak ezen felül csaknem 400 millió forintot önként megtérítettek. Nagy Erzsébet osztályvezető ismertetése szerint a bűnszervezet által irányított cégháló hirdetési szolgáltatást kínált, azonban valós reklámtevékenységet sohasem végzett. A színlelt megállapodások alapján befolyó összegeket a láncolat erre kijelölt szereplői szinte azonnal készpénzben felvették és - bizonyos százalék fejében - visszajuttatták szerződőpartnereiknek - tette hozzá az ügy előadója. A hirdető társaságok képviselői így milliárdos nagyságrendben tudtak sikkasztani saját cégeikből. A bűnszervezet az átutalások összegéről reklámszolgáltatásról szóló, valótlan tartalmú számlákat állított ki, amiket a "hirdetők" költségként elszámoltak és áfatartalmukat visszaigényelték. Az elkövetők által működtetett számlagyár összesen több mint 11 milliárd forintot tüntetett el. A pénzeket papíron több bukócégen keresztül futtatták át. A láncolat végén, szintén csak papíron, a bűnszervezet egyes tagjainak mint magánszemélyeknek fizettek ki megbízási díjakat, így zárva le a kialakított számlázási kört. Ezeket a több százmilliós, esetenként évi többmilliárdos összegeket a megbízottak szja-bevallásaikban feltüntették, de adót nem fizettek utána - olvasható az írásos összegzésben. Kuperczkó Adrienn pénzügyőr főhadnagy, a szervezet sajtóreferense az eseményen jelezte: a NAV a napokban megküldi az ügy iratait a Baranya Megyei Főügyészségnek.
Szerző

Tragédiával végződött egy családi veszekedés Kazincbarcikán

Publikálás dátuma
2019.05.08. 12:42
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A rendőrök pár órán belül azonosították, majd elfogták azt a kazincbarcikai férfit, aki olyan súlyosan bántalmazta élettársát, hogy a nő belehalt a sérüléseibe.
Halált okozó testi sértés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság egy 48 éves kazincbarcikai férfival szemben - számolt be az esetről a rendőrség a honlapján.  A gyanúsított 2019. május 7-én a délutáni órákban egy kazincbarcikai családi házban előzetes szóváltást követően olyan erővel bántalmazta 37 éves élettársát, hogy a nő a helyszínen meghalt. A férfi a bántalmazás után elmenekült a házból. A bejelentést követően a nyomozók rövid idő alatt azonosították, elfogták, majd a rendőrségre előállították a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható férfit. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság az őrizetbe vett elkövetővel szemben előterjesztést tett letartóztatásának ügyészi indítványozására is.  
Szerző
Frissítve: 2019.05.08. 12:44

Halálra vertek egy nőt Makón, fia a gyanúsított

Publikálás dátuma
2019.05.08. 09:34
Vezetőszáron tartották a makói gyilkosság gyanúsítottját
Fotó: police.hu
A brutális bántalmazás vasárnap történt, a rendőrségnek csak két nappal később szóltak.
A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon gyanúsítottként hallgattak ki egy makói férfit, aki a gyanú szerint bántalmazta az édesanyját. A nő később belehalt a sérüléseibe, közölte a police.hu.
Rendőrségi szakértők dolgoznak a makói gyilkosság helyszínén
Fotó: police.hu
Az eddigi adatok szerint a 23 éves férfi 2019. május 5-én a délutáni órákban közös otthonukban bántalmazta az asszonyt, olyan brutálisan, hogy sértett később belehalt sérüléseibe. A rendőrségre azonban csak két nappal később érkezett bejelentés az esetről. A Népszava szerette volna megtudni, hogy az áldozat a helyszínen vagy kórházban vesztette életét, és ki tett bejelentést a történtekről, de a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályán nem akartak további részleteket közölni az ügyben. 
A fiatal gyanúsítottat elfogták, kihallgatása után pedig őrizetbe vették. Jelenleg halált okozó testi sértés miatt zajlik ellene eljárás eljárás.
Szerző