Távozik Kásler fejlesztésért felelős helyettes államtitkára

Publikálás dátuma
2019.05.08. 14:19

Fotó: okkfehervar.hu
Ismét hullanak a fejek Kásler Miklós körül, a Népszava információi szerint június elsejével felmentik Fábián Károly helyettes államtitkárt. Úgy tudjuk, a miniszter addig is kényszer szabadságra küldte a mostanáig bizalmi embereként számon tartott munkatársát. A magánszférában dolgozó urológus-onkológus szakembert tavaly októberben bízta meg a miniszterelnök Kásler Miklós javaslatára az egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkári feladattal. Az addig javarészt a magánszférában dolgozó orvos, közigazgatási tapasztalatok nélkül, Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár távozása idején került a tárcához. Ám, hogy pontosan mit csinált azóta, arról egyik forrásunk sem tudott konkrétumokat mondani. Fábián Károly a közfeladatai mellett is orvosként maradt a magánszférában is, honlapján továbbra is hirdette a magánrendelését. Fábián Károly távozása meglepetést okozott az ágazatban, hiszen, a miniszter egyik bizalmas, közeli munkatársának számított. Kásler Miklós alig egy éves minisztersége alatt tucatnyi embert menesztett. Hivatalba lépésével az egészségpolitikát szinte azonnal lefejezte: távoznia kellett Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkárnak s vele a helyettes államtitkárainak is. Továbbá az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatójának, Pozsgay Csillának, valamint az Országos Vérellátó Szolgálat vezetőjének, Dexler Donátnak, az Országos Tisztifőorvosnak, Szentes Tamásnak is. Ez utóbbi posztról azóta már menesztette az általa kinevezett Kovács Attilát is. Az egészségügyért felelős államtitkári poszton is volt már csere, a politikába Káslerrel együtt érkező Nagy Anikónak is távoznia kellett, valamint a vele együtt munkába álló helyettes-államtitkárainak is. Így Nagy Szilárd, fül-orr-gégésznek, és Fábián Attilának is, aki a Soproni Egyetem dékáni székét cserélte annak idején a kormányzati feladatra. Április elején a miniszter azonnali hatállyal, indoklás nélkül felmondta Dávid Gyula, a veszprémi Csolnoky Ferenc kórház főigazgatójának jogviszonyát is. Az elmúlt napokban pedig Kásler Miklós már nem hosszabbította meg Cserháti Péter, az Egészséges Budapest Programért (EBP) felelős miniszteri biztos április 30-án lejárt megbízatását sem. Azóta lényegében szakmai vezető nélkül maradt ez a terület is.  
Szerző
Frissítve: 2019.05.08. 15:30

Az Alkotmánybíróság védte meg a Fidesz trükkös aláírásgyűjtését

Publikálás dátuma
2019.05.08. 13:51
Aláírják az íveket a Fidesz országos aláírásgyűjtő akciójának kezdetén tartott sajtótájékoztatón
Fotó: Soós Lajos / MTI
A Kúria „önkényesnek tartott” döntését felülírva nevezte jogszerűnek az Ab, hogy a Fidesz aktivistái az EP-választást emlegetve gyűjtöttek aláírásokat Orbán programjához. A magyarázat egyszerűen parádés.
Megsemmisítette az Ab Kúria döntését, amiben elmarasztalták a Fidesz-KDNP-t egy trükkös aláírás-gyűjtés miatt. Az eset hátteréről lapunk is beszámolt, és azt az MTI is hasonlóan mutatta be: a Momentum egy videófelvétellel tudta bizonyítani, hogy a Fidesz aktivistái április 8-án délután a járókelőket megtévesztve gyűjtöttek aláírásokat. Pultjukon ugyanis a "Nekünk Brüsszelben is Magyarország az első! Május 26." felirat szerepelt, a pulton elhelyezett aláírásgyűjtő lapok fejrészén a viszont a "Támogatom Orbán Viktor programját, állítsuk meg a bevándorlást!" felirat volt olvasható, az aktivisták pedig többször is azt állították, hogy az európai parlamenti választásra gyűjtenek aláírásokat. A felvételről az is kiderült, hogy a pulton használt gyűjtőlapok nem a választási iroda által hitelesített ajánlóívek voltak, az aktivisták pedig külön kérésre sem tudták bemutatni a támogató aláírások gyűjtéséhez szükséges adatkezelési tájékoztatót. 
A Momentum panasza előbb a Fővárosi Választási Bizottságról, majd a Nemzeti Választási Bizottságról is lepattant. Az ügy végül eljutott a Kúriához, ami kimondta, hogy „ a választópolgárok megtévesztése önmagában sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás Ve. 2. § (1) bekezdése e) pontja szerinti alapelvét.”
Vagyis, a Fidesz jogsértést szerintük követett el, igaz, ezért csak elmarasztalták a kormánypártot.

Egy nézőponton

Nem így látta az esetet azonban az Alkotmánybíróság, amihez a Fidesz fordult jogorvoslatért: a párt nehezményezte, hogy a Kúria meg sem kérdezte őket az ügyben, és azt is kifogásolták, hogy a Kúria döntése „nem vette figyelembe a jelölő szervezeteket is megillető véleménynyilvánítási szabadságot, és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét önkényesen értelmezte és korlátozta”. Láss csodát, az Ab szinte szóról szóra ugyanezeket hangoztatta döntésének indoklásában.
  • Alaptörvény-ellenesnek nevezték, hogy a Kúria nem vette figyelembe: a véleménynyilvánítási szabadság védi a politikai szervezet és támogatói vagy választói közötti kommunkikációt.
  • Hangsúlyozták, hogy a választási eljárásról szóló törvény nem tiltja meg a jelölő szervezeteknek, hogy választási kampányban a jelöltállításon kívül más célra aláírást gyűjtsenek
  • A fegyveregyenlőség és a tisztességes eljáráshoz való jog alapján a Fidesznek is biztosítani kellett volna a nyilatkozattétel lehetőségét a Kúria eljárásában, ez viszont nem történt meg.

Hazudtak? Nem szempont

Az, hogy a fideszes aktivisták bizonyítottan, többször is azt hazudták, hogy a Támogatom Orbán Viktor programját-feliratú íveken az európai parlamenti választásra gyűjtenek aláírásokat – és ezzel becsaphatták a választópolgárokat – az Alkotmánybíróság ezzel a két mondattal intézte el.
„2019. április 8-án reggel az indítványozó (tehát a Fidesz-KDNP, a szerk.) képviseletében eljárt személyek a listaállításhoz (az EP-listáról van szó) szükséges dokumentációt, így az ajánlóíveket is leadták, az indítványozó a továbbiakban támogatói aláírásokat gyűjtött. Az indítványozó a jelen indítvánnyal kifogásolt időpontban már nem gyűjthetett ajánlást, így az e vonatkozásban tett megnyilatkozásokért sem marasztalható el.”
Tehát a Fideszt nem lehet elmarasztalni azért, ha aktivistái bizonyítottan hazudtak az aláírás-gyűjtés céljáról, és ezzel a járókelőket átverve gyűjtöttek aláírást Orbán Viktornak – mert eközben már nem gyűjthettek aláírásokat az EP-listához. Az, hogy eközben az Orbán-kormánynak bizonyítottan haszna származott a trükkből, és megtévesztették vele a választópolgárokat is, már nem ütötte meg az Alkotmánybíróság ingerküszöbét.
Szerző

Karácsony: a XVIII. kerület az elmúlt kilenc év politikájának vesztese

Publikálás dátuma
2019.05.08. 12:05

Fotó: Draskovics Ádám / Népszavam
A "főváros bűnös elmaradásban" van Pestszentlőrinc-Pestszentimrén, ugyanis nagyon kevés előrelépés történt az itt élőket érdeklő kérdésekben - mondta az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje szerdán a Lőrinci Piacon, sajtótájékoztatón.
Karácsony Gergely elsőként említette, hogy az elmúlt kilenc évben a kerületben, illetve országszerte is leálltak a panelházak felújításai. Hangsúlyozta, az ehhez szükséges európai uniós források rendelkezésre álltak volna, a kabinet azonban ezeket a pénzeket kormányzati épületek felújítására fordította, az EU pedig kötelezettségszegési eljárást is indított Magyarország ellen az energiahatékonysági szabályok megszegése miatt. A Párbeszéd társelnöke az egészségre káros városvezetés példájának nevezte a Cséry-telep ügyét. A fővárosi cégek ugyanis törvénytelenül tettek le veszélyes hulladékot a területen, a Fővárosi Önkormányzat pedig ez ellen nem tett semmit, így a káros anyagok már a talajvizekbe is beszivárognak, veszélyeztetve a kerület polgárainak egészségét - fejtette ki. Karácsony Gergely érthetetlennek minősítette, hogy miért nem történt meg a 42-es villamos vonalának meghosszabbítása a kerületig, ami több tízezer ember munkába járást könnyíthette volna meg. Az ellenzéki főpolgármester-jelölt kitért arra is, hogy szerinte az 50 éven keresztül patkánymentes főváros vezetése feltehetően politikai okokból bízott meg egy alkalmatlan céget a rágcsálók irtásával. Ennek az lett az eredménye, hogy egyre több patkány van a városban, miközben Budapest egyre többet költ az irtásukra - mondta, majd ismételten kezdeményezte, hogy a főváros újra a korábban jól teljesítő céggel kössön szerződést. Karácsony Gergely emellett sokkal határozottabb fellépést sürgetett a repülőgépek okozta zajszennyezéssel szemben, követelve a védőövezet kijelölésének újragondolását. Megjegyezte, ha nem lenne választási kampány, akkor szerinte az elmúlt időszakban elindított kevés üdvözlendő intézkedés sem történt volna meg. Szaniszló Sándor, az MSZP fővárosi képviselője, a Karácsony Gergelyt is támogató pártok XVIII. kerületi polgármesterjelöltje a kerület három legfontosabb útvonalának, a Ferihegyi, az Üllői és a Nagykőrösi útnak a felújítását sürgette. Elmondta, Karácsony Gergelytől ígéretet kaptak, hogy választási győzelme esetén előreveszik ezeket a beruházásokat, ezért jó szívvel ajánlják őt a kerületi választóknak. Karácsony Gergely kérdésekre válaszolva elmondta, zajlanak egyeztetések egy teljes körű budapesti ellenzéki összefogásról, aminek részeként nyitottak újragondolni polgármesterjelötjeik személyét egyes kerületekben, ezek között azonban nincs ott a XVIII. kerület.
Szerző