gyerekkönyv;

2019-05-10 12:30:00

Mosó Masa mosodája – gyereklemezen

Tarján Veronika énekesnő fontos küldetésének tartja nagymamája, Varga Katalin költő és írónő művészi örökségének megismertetését. A népszerű gyerekkönyvek sorában a Gőgös Gúnár Gedeon után ezúttal a Mosó Masa mosodáját zenésítették meg.

„Gyermekkoromban a Mamát meglátogatni igazán különleges élmény volt. Közraktár utcai lakására – ahol a ház falát ma emléktábla díszíti – szellemi műhelyként emlékszem, ahol a nagyszerű könyvtár megszámlálhatatlan kincset rejtegetett. Mama is olyan volt számomra, mint egy kifogyhatatlan tudástár: történelemről, természettudományokról, csillagászatról, filozófiáról, irodalomról és egyáltalán minden fontos dologról úgy tudott mesélni, hogy bármely életszakaszomban voltam, érdekes és gondolatébresztő volt számomra. Élete utolsó éveiben hozzánk költözött: ittam a szavait, sokat vitatkoztunk, beszélgettünk, álmodoztunk. Megtanított a minőségi munkára, és arra, hogy a gyermekek nem kis felnőttek, hanem emberek, akikhez értelmesen, tartalmasan kell és lehet szólni – bármilyen művészeti ágról legyen szó” – mondja Tarján Veronika.

Zenekara, a Veronaki egyik előző produkciója már Varga Katalin személyéhez kapcsolódott: a Libabál és a Kiugrott a gombóc című lemezen a Gőgös Gúnár Gedeon történeteit zenésítették meg. „Ezek teljesen más hangulatú anyagok voltak, mert a könyv megkívánta a magyar népzenei elemek erőteljes jelenlétét” – meséli Veronika. „A Gőgös egy baromfiudvaron játszódik, s így tele van a paraszti kultúra elemeivel, archetípusaival. Fontos szereplő a kakas, a gúnár, a házőrző kutya, a gémeskút és még hosszan sorolhatnám. A Mosó Masa mosodája teljesen más: ez az Üveghegy tetején, egy kacsalábon forgó palotában játszódik, sokkal több a tündérmesei elem, s ez a muzsikára is erőteljesen hatott. Nagyon eltérő korok és stílusok jelennek meg benne, mint például a reneszánsz zene vagy a rockabilly. A Veronakira már jellemző magyar népi motívumok sem tűntek el, csak ezúttal más az arány. A másik meghatározó különbség a két anyag között, hogy míg a Gőgős-lemezt nagyrészt két muzsikus – Mogyoró Kornél zenekarvezető és az akkori gitárosunk, Fejér Simon – írta, ezúttal a zenekar minden tagja részt vett a közös alkotómunkában. Ez erősebb csapattá, szinte már családdá kovácsolt minket (ld. keretes írásunkat).

Az elkészült album az eredeti, a betűk tanulását segítő könyvet jelentősen kiegészíti; emellett a dalokhoz tízrészes animációs filmsorozat is készül, amely játékos formában ugyancsak a nyelvtani szabályok elsajátítását szolgálja. A Veronaki koncertjei sem csak szórakoztatnak: a közös éneklés, tánc és hangszerbemutatók mellett fontos a kárpát-medencei folklórkincs felidézése, valamint – játékos, mesés formában – az írás és az olvasás megszerettetése. 

Infó:

Veronaki: Mosó Masa mosodája – Universal Music, 2019.

Lemezbemutató koncert: május 12.,

Budapest Jazz Club