„Keresünk egy kisgyereket, akit meg kellene keresztelni” - Erdélyben is kicsiket puszilgatott Orbán

Publikálás dátuma
2019.05.09. 17:13

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
Újra gyerekekkel cukiskodott az Erdélybe látogató miniszterelnök, ezúttal egy szászfenesi családhoz ugrott be köszönni.
A romániai EU-csúcsra utazva sem mulasztotta el Orbán Viktor, hogy hódoljon a politikai pedofília szokásának: mielőtt Nagyszebenbe utazott volna, felkeresett egy többgyerekes szászfenesi családot Velük már 2017 októberében is találkozott, a helyi templomszentelés és a család Emma nevű kislányának keresztelőjének alkalmával – az újbóli találkozóról videó is készült. A nagy médiafelhajtással kísért 2017-es eseményen a kislányt egyébként Bogárdi-Szabó István református püspök keresztelte meg, de Orbán részben magáénak tartja az érdemet, hiszen a múltat felidézve úgy fogalmaz: „kereszteltünk”
A tulajdonosi szemlélet a felvétel egészét áthatja, de igazán markánssá csak a nagymama megjegyzése teszi, … „keresünk egy kisgyereket, akit meg kellene keresztelni, s akkor egyszer mondtam, hogy tiszteletes úr, nekem van egy kisunokám, már hat hónapos, már meg kellene őtet keresztelni. Hát akkor aszondja, ez a mi gyerekünk, és úgy is lett, ő lett a kis Emma” -mondta büszkén az asszony. Ritka az olyan eset, amikor egy tiszteletes kutat keresztelni való gyerek után. Az okokról megkérdeztük Máté Istvánt, a szászfenesi református egyházközség tiszteletesét, aki szerint keresést nem Orbán Viktor látogatása, hanem a szászfenesi templom felavatása indokolta – erre az eseményre érkezett a magyar miniszterelnök is. A történtek azonban így is összefüggnek, hiszen a magyar kormány mintegy félmillió eurós támogatása nélkül a templomot sem lehetett volna befejezni és felavatni.
Orbán Viktor a napokban parlamenti dolgozószobájában fogadott egy hároméves gyereket, akit körbe is vezetett az Országházban. Az ilyen jellegű, jelenleg leginkább a fideszesek által alkalmazott pr-akciók Székely László alapjogi biztos szerint is problémásak, ennél is nagyobb gond, hogy ezeket szankcionálni sem lehet igazán.
Szerző
Frissítve: 2019.05.09. 17:37

A Jobbik nem foglalkozik a „Fidesz leánypártjával", a cigányellenes vonulást szervező Mi Hazánkkal

Publikálás dátuma
2019.05.09. 15:01

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A Betyársereggel együtt vonuló Mi Hazánk nyár elején egy saját gárdát is alapít.
Miután Toroczkai László, a Jobbikból kivált Mi Hazánk elnöke bejelentette, hogy a Betyársereggel és más szervezetekkel „erődemonstrációt" tartanak a „cigányterror" ellen – méghozzá egy olyan városban (a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Törökszentmiklóson), ahol jobbikos a polgármester, reagálást kértünk a Jobbik médiaosztályától: elvégre markánsan szélsőjobboldali korszakában a Jobbik volt az, amely az általa életre hívott Magyar Gárda révén hasonló vonulásokat tartott romák lakta településrészeken. Ráadásul a Magyar Nemzet hírül adta, hogy
a Mi Hazánk egy Magyar Gárdához hasonló „önvédelmi szervezetet" alakít, amely nyár elején bont zászlót Szegeden.

A Jobbiktól rövid választ kaptunk: „a Jobbik nem foglalkozik a Fidesz leánypártjának kétségbeesett kapálózásával".
A Betyárseregnek amúgy az a Tyirityán Zsolt a vezetője, aki többször is nemzetiszocialistának (nácinak) nevezte magát. Bár a bejegyzés nélkül működő társaság egy idő óta „patrióta sportmozgalomnak" nevezi magát, politikai megnyilvánulásai alapján a szélsőjobboldal legszéléhez tartozó szerveződésről van szó. A Betyársereg létrehozásában máskülönben annak idején Toroczkai László is részt vett.
A Mi Hazánknak és a Betyárseregnek nem a törökszentmiklósi demonstráció lesz az első közös akciója. Tavaly ősszel Badacsonyban (ahol egy nagy felháborodást keltő gyilkosság történt) ugyanígy felvonulást tartott a két szervezet.
A Magyar Gárdát létrehozó egyesületet – és magát a mozgalmat is – a bíróság 2009-ben feloszlatta, a döntést 2013-ban az Emberi Jogok Európai Bírósága jogszerűnek minősítette. Ebből azonban nem következik, hogy teljesen eltűntek volna a különféle utódszervezetek. Honlapja tanúsága szerint az Új Magyar Gárda például ma is aktív.
Hasonló kategóriába tartozik egyebek mellett a Magyar Önvédelmi Mozgalom, amely közösségi oldalán bejelentette, hogy év elején egyesületet alapított és „országos toborzást" indít.
Szerző
Frissítve: 2019.05.09. 16:40

Ujhelyi és Jávor elszámoltatná a jelenlegi EP-képviselőket

Publikálás dátuma
2019.05.09. 14:51

Fotó: Elyxandro Cegarra / AFP
Az MSZP-Párbeszéd szövetség szerint a választók érdeke, hogy megtudhassák, ki milyen eredményeket ért el.
Közös, nyilvános fórum megszervezését kezdeményezte Ujhelyi István és Jávor Benedek annak érdekében, hogy minden jelenlegi EP-képviselő el tudjon számolni az elmúlt öt évben az Európai Parlamentben végzett munkájával, írja közleményében az MSZP-Párbeszéd szövetség.
Mind a 21 jelenlegi magyar EP-képviselőnek ki kellene állnia és elmondania, hogy milyen munkát végeztek az elmúlt öt évben az Európai Parlamentben

– jelentette ki Ujhelyi és Jávor szerdán egy beszélgetésen. A „Hatvan Perc" elnevezésű, Fiala János által moderált élő adás során a két politikus azt hangsúlyozta: a magyar választóknak joga van tudni, hogy képviselőik milyen eredményeket értek el, ezért kezdeményezték a fórumot.
A közösségi oldalon közvetített beszélgetés során elhangzott még az MSZP-Párbeszéd képviselői részéről, hogy Orbán Viktor elmúlt hetekben tett lépései és nyilatkozatai alapján egyértelműen kijelenthető: a Fidesz Európa ellenségei közé ül be a következő uniós ciklusban. Ujhelyi István és Jávor Benedek is úgy látja, miután az Európai Néppárt vezetői kimondták: nem kérnek Orbánból, világosan eldőlt, hogy elváltak a magyar miniszterelnök és az Európa-párti erők útjai. Hozzátették: ez azért súlyos probléma, mert a következő félévben dől el, hogyan néz ki majd az Európai Unió hétéves költségvetése.
Szerző