Bekeményített Ferenc pápa, jelentést vár minden szexuális visszaélésről

Publikálás dátuma
2019.05.09. 20:30

Fotó: Alberto PIZZOLI / AFP
A katolikus egyházfő szigorúbb ellenőrzéseket, nyomon követhető vizsgálatokat követel, rendelkezései több mint egymillió papot és apácát érintenek.
  Minden római katolikus pap és apáca kötelessége jelenteni, ha szexuális visszaéléseket vagy ezek eltussolására utaló lépéseket tapasztal - áll a Ferenc pápa által csütörtökön kiadott nagy jelentőségű egyházi törvényben.  A 19 cikkelyből álló törvény - amely az egyházfő saját kezdeményese alapján (motu proprio) született és "Ti vagytok a világ világossága" címmel jelent meg - egyaránt vonatkozik a gyerekek és a felnőttek ellen elkövetett szexuális bűncselekményeket.
A dokumentum világszerte kötelezi az összes egyházmegyét arra, hogy hozzon létre átlátható, mindenki számára könnyen elérhető jelentéstételi rendszert,

időkorlátot szab a helyi vizsgálatokra, ahogy az azokra adott vatikáni reagálásra is, valamint sürgeti a világi szakértők bevonását a nyomozásokba.  A törvény egyben ehetőséget ad a visszamenőleges vizsgálatokra, és leszögezi, hogy a szexuális visszaélések vizsgálatában bármilyen módon érintett vagy érdekelt püspököknek ki kell magukat vonniuk a vizsgálatokból, illetve ők maguk is felelősségre vonhatók. Az új egyházi törvény védelmet biztosít azoknak, akik ilyen jellegű információt hoznak a hatóságok tudomására, egyben arra utasítja az egyházmegyéket, hogy a tanúk személyazonosságát bizalmasan kezeljék. Előírja továbbá, hogy a helyi egyházközösségek vezetői nem kötelezhetik hallgatásra azokat, akik szexuális visszaélést akarnak jelenteni a klérus tagjainak pedig a vonatkozó világi törvények szerint kell együttműködniük a hatóságokkal.
A törvény egyik cikkelye a nagykorúság korhatárát 16-ról 18 évre emeli a szexuális visszaélések esetében, továbbá megtiltja a gyermekekről készült pornográf tartalmak birtoklását - utóbbit természetesen a "világi törvények" is büntetik. 
A szabályázos hangsúlyt helyez emellett az előzetes vizsgálatok fontosságára is magas rangú egyházi személyek, például püspökök és bíborosok esetén. A pápai dokumentum, amely világszerte mintegy 415 ezer papot és 660 ezer apácát érint, elemzők szerint jelzi Ferenc pápa elkötelezettségét a szexuális bűncselekmények elleni harc mellett. A csütörtökön kiadott törvény a második az ilyen témájú pápai dokumentum azóta, hogy a katolikus egyházfő februárban a püspöki karok elnökeivel tanácskozást folytatott a kiskorúak védelméről, írja az  MTI.
Ferenc pápa korábban többször leszögezte: elkötelezett abban, hogy megszabadítsa az egyházat ezektől bűnöktől, erkölcsileg bármilyen árat is kell fizetni érte, s bármekkora szenvedéssel is jár.

Szerző
Frissítve: 2019.05.09. 21:30

Brexit-appal lehet letelepedési engedélyt kérni a brit hatóságoktól

Publikálás dátuma
2019.05.09. 18:32
Képünk illusztráció
Fotó: SHutterstock
Már a próbaüzem alatt is tömegek nyújtottak kérvényt a külön erre a célra fejlesztett alkalmazáson keresztül.
Több mint 600 ezer külföldi EU-állampolgár folyamodott eddig letelepedett státusért a brit hatóságokhoz – jelentette be csütörtökön a brit belügyminisztérium. A tárca szerint már a nyilvános próbaüzem alatt, amely hét hónapig tartott, több mint 200 ezren benyújtották letelepedési folyamodványukat. A rendszer március utolsó hétvégéjén indult el teljeskörűen, a belügyminisztérium csütörtöki adatai szerint a kérelmezők 95 százaléka sikeresen használta az erre a célra kifejlesztett mobilalkalmazást személyazonosságának igazolására; az esetek többségében az ügyintézés tíz percig sem tartott.
A letelepedett státusért folyamodók 88 százalékénak törvényes nagy-britanniai tartózkodását a rendszer az egyéni társadalombiztosítási szám alapján automatikusan ellenőrizte.A minisztérium által megkérdezett kérvényezők 81 százaléka nagyon vagy meglehetősen könnyűnek nevezte a folyamodvány űrlapjának kitöltését - írja az MTI.
Szerző

Baj van Orbán keleti mintaországában, lekapcsolták a közösségi oldalakat

Publikálás dátuma
2019.05.09. 15:47
Rendőrök visznek el egy kormányellenes tüntetőt a kazah Almati városában, 2019. május 1-jén
Fotó: RUSLAN PRYANIKOV / AFP or licensors
A kazah hatóságok mindenkit „óva intenek”, hogy engedély nélküli tüntetéseken vegyen részt, sorra lövik le a Facebookot, és a többi megosztófelületet is.
Kazahsztánban az internetszolgáltatók elérhetetlenné tették csütörtökön a Facebook, a Telegram, az Instagram üzenetküldő szolgáltatásokat, a YouTube videómegosztó portált, illetve egy sor helyi lap internetes felületét- írja az MTI. Az Interfax orosz hírügynökség az internetfigyelő NetBlocks nemzetközi civilszervezetre hivatkozva továbbá úgy tudja, "a Twitter és a WhatsApp üzenetküldő szolgáltatások továbbra is elérhetőek, míg a Telegram a cenzúra elkerülését szolgáló intézkedéseket léptetett életbe, amelyek lehetővé teszik, hogy a szolgáltatás asztali számítógépekre és okostelefonokra telepített változatai is működjenek". Kazahsztánban – melynek fővárosát háttérbe vonuló korábbi elnök után Nur-szultánnak neveztek át – az utóbbi hónapokban több alkalommal is blokkolták a közösségi hálózatokat, mivel a helyi hatóságok így akarták elhallgattatni Muhtar Abliazov száműzött másként gondolkodót, aki tömegtüntetésekre szólított fel ezeken a hírcsatornákon keresztül. Az egyes közösségi hálózatokon kívül elérhetetlenné váltak csütörtökön a rus.azattyq.org, az exclusive.kz, a vlast.kz, a holanews.kz hírportálok is. A hatósági cenzúra nem kerülte a regionális lapok honlapjait sem, blokkolták egyebek mellett az Ak zsajik és az Uralszkaja nyedelja internetes felületei is. 
Szerdán a kazah főügyészség felhívást tett közzé, amelyben felszólították az ország lakóit, hogy ne vegyenek részt a hatósági engedéllyel nem rendelkező megmozdulásokon. A vádhatóság óva intett mindenkit, hogy a résztvevőket felelősségre fogják vonni.

A felszólítást azután adták ki, hogy a Kazahsztánban betiltott, Kazahsztán Demokratikus Választása nevű mozgalom tömegtüntetéseket jelentett be május 9-re a nagyobb városokban, köztük Almatiban és a nemrég átnevezett fővárosban, Nurszultanban. Az Interfax szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy a tilalom ellenére aktivisták vonultak ki Almati és Nurszultan utcáira, és közülük többeket őrizetbe vettek a hatóságok. A 18 milliós lakosú Kazahsztánban tilos a hatóságok engedélye nélkül megmozdulást szervezni. Tavaly májusban Almatiban szervezett kormányellenes tüntetést Muhtar Abliazov egykori bankár, Nurszultan Nazarbajev volt államfő heves bírálója. Akkor többtucatnyi embert vettek őrizetbe. A távollétében hamis vádak alapján elítélt ellenzéki jelenleg Franciaországban él, ahonnan a közösségi oldalakon toboroz kazahsztáni híveket.

Stabil diktatúráról áradozott Orbán

Orbán Viktor április végén járt a diktatórikus vezetésű Kazahsztánban, ahol elismerően beszélt a stabil helyi kormányzásról, és a 18 milliós országot 30 éven át vezető korábbi elnök által bevezetett reformokról. A Népszava részletesen írt az ország helyzetéről, arról ogy Nazarbajev puha diktatúrát épített ki és tartott fenn, amelyben
a pártok színpadi kellékek, a „98 százalékos választások“ nem döntenek el semmit, a veszélyesnek ítélt ellenzéket üldözik és megfélemlítik, a médiát és a civil társadalmat pedig láthatatlan karámban tartják.

 Nem meglepő, hogy a Freedom House idei jelentése is „nem szabad” országnak címkézte Kazahsztánt.  Ugyanez a szervezet idén már csak a részben szabad ország kategóriába sorolta Magyarországot.
Szerző