Száz év után újra barnamedvét láttak Portugáliában

Publikálás dátuma
2019.05.11. 10:10
Illusztráció
Fotó: Christophe Gateau / AFP
A vélhetően kóborló medvét a spanyol határtól nem messze észlelték.
A medvét a Montesinho Nemzeti Parkban és az ország északkeleti részén lévő Braganca kerületben, a spanyol határtól mintegy 20 kilométerre észlelték. A valószínűleg kóborló medve "barátságos terület, partner vagy élelem után" kutatva léphette át az országhatárt - mondta Paulo Caetano medveszakértő egy portugál rádiónak nyilatkozva. 
A spanyolországi Kantábriai-hegységben természetvédők szerint jelenleg mintegy 330 barnamedve él.
Portugáliában legutóbb a XVIII-XIX. században élt stabil barnamedve-populáció - közölte az INCF portugál természetvédelmi intézet. 
Szerző
Témák
barnamedve

Bella és Belizár mellett több különleges madárfaj is látható Budakeszin

Publikálás dátuma
2019.05.11. 09:09
Illusztráció
Fotó: Cyril Doche / Biosphoto / AFP
A madárfajok védelmének fontosságára hívja fel a figyelmet a Budakeszi Vadaspark a Madarak és Fák Napja alkalmából szombaton.
Bella és Belizár, a hóbagolypár is látható szombaton, a Madarak és Fák Napján a Budakeszi Vadasparkban. A két madárritkaságon kívül olyan jól ismert vagy különlegességnek számító fajokkal is találkozhatnak az érdeklődők, mint a macskabagoly, a pusztai sas, a vércse, a holló, a kuvik, a tőkés réce, a fürj vagy a fogoly, nem beszélve a baromfiudvarból vagy a városi háztetőkről is jól ismert madarakról. 
Az egésznapos rendezvényre a szakemberek Klíma-kalanddal, a Pangea Környezetvédelmi és Kulturális Egyesület előadásával, valamint a madárgyűrűzéshez kapcsolódó játékokkal készülnek. A gyűrűzésnek nagy szerepe van a madarak viselkedésének megértésében és védelmében is, hiszen az így szerzett információk alapján a szakemberek sok mindent megtudhatnak a madarak kiinduló helyéről, koráról és útvonaláról is. 
Egyes madarak időnként az állattréningekben is főszerepet kapnak: a bemutatókon a hollók, a varjak, a szarkák és a csókák szerepelnek, de bizonyos feladatokat néhány vadkacsa is jól meg tud oldani. A két éve átadott madárbarát tanösvényen a madáritatás és -etetés, valamint a madárodúk kihelyezésének legfontosabb tudnivalóit lehet megtudni.
Szerző

Ritka farkasok születtek Szegeden (fotók)

Publikálás dátuma
2019.05.10. 14:57

Fotó: Endrédi Lajos / Szegedi Vadaspark
Három év után Európában is igazi ritkaságnak számító sörényes farkasok született a Szegedi Vadasparkban.
A három sörényes farkaskölyök március 10-én született, pénteken átestek az állatorvosi vizsgálaton, megkapták az oltásukat és az egyedi jelölésüket - mondta Veprik Róbert igazgató.     
A Dél-Amerikában őshonos sörényes farkas (Chrysocyon brachyurus) csak a Szegedi Vadasparkban látható Magyarországon. Európában csupán 142 egyede él az állatkertek nemzetközi adatbázisa szerint (ZIMS), a fajmegmentési tenyészprogram keretében. A különös megjelenésű kutyafélét több mint húsz éve tartják Szegeden. A jelenlegi párnak a tavaszi a második alma, 2016-ban született két kölyök, amelyek végül egy német és egy holland állatkertbe kerültek.
A nevüket fekete színű sörényükről kapó ragadozók inkább csak nagyságukkal emlékeztetnek a farkasokra, viselkedésük, alkatuk hosszú lábú róka látszatát kelti. A legnagyobb - 70-80 centi marmagasságú - kutyaféle ragadozó Dél-Amerika füves-bozótos térségeinek, mocsarainak lakója. A vékony, hosszú lábak előnye is főleg ezen élőhelyen érvényesül, ahogy a magas fűben keresik zsákmányukat. Járásuk is különleges, a ragadozók között szokatlanul az azonos oldalon lévő lábaikat emelik egyszerre.
Élőhelyén nagy veszélyt jelent rá a vadászat, főleg régebben féltették tőle a háziállataikat, főleg birkáikat az állattartók, és farkasként irtották. Számos egyede pusztul el közutakon elütve, emellett a kutyák fertőző betegségeiben is sok elhullik. Jelenleg 17 ezer kifejlett egyede él a természetben a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint.
A sörényes farkasok párkapcsolatban élnek, sűrűbben csak a párzási időszakban találkoznak, máskor egymástól függetlenül mozognak és vadásznak a területükön. A kicsik mintegy két hónap vemhesség után látják meg a napvilágot a sűrű növényzet rejtekében.
Szerző
Frissítve: 2019.05.13. 08:07