Előfizetés

900 gyerekkatonát engedett szabadon egy nigériai milícia

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.10. 18:02

Fotó: AUDU ALI MARTE / AFP
Mind a kormányhoz hű oldal, mint a Boko Haram terroristái körében bevett gyakorlat kiskorúak és fiatalok besorozása, megerőszakolása és legyilkolása.
Egy a nigériai kormánnyal szövetséges, a Boko Haram terrorszervezet ellen harcoló milícia pénteken 900 gyerekkatonát engedett szabadon, írja a Reuters az ENSZ Gyermekalapjának, az UNICEF-nek közleménye nyomán. 2013 és 2017 között legalább 3500 gyereket kényszerítettek háborúba a terroristákkal harcoló helyi csoportok. Közülük máig 1700-at engedtek el: a szóban forgó, északkelet-nigériai lakosok által alapított "Civilian Joint Task Force" nevű milícia 2017-ben döntött arról, hogy felhagy a gyerekek besorozásával, akkor 833 gyereket engedtek el.
Nem ismert, hogy pontosan hány gyereket használnak harctéri és egyéb feladatokra a régióban. Az UNICEF ugyanakkor hangsúlyozza: mind a kormányhoz hű oldal, mint a Boko Haram terroristái körében bevett gyakorlat kiskorúak és fiatalok besorozása, megerőszakolása és legyilkolása. A 900 gyerek elengedését üdvözlendő és bátorítandó lépésként értékeli a szervezet.

Kényszerleszállás után egy repülő szárnyán rekedtek az utasok - a vizsgálat szerint volt rá okuk

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.10. 17:05

Fotó: Artur Widak / AFP
Egy megfáradt tömítés és egy félreértés okozott életveszélyes helyzetet.
Az Aer Lingus egy járatát teljesítő Airbus A320-as 143 utassal és hat fő hajózó személyzettel Corkból Londonba tartott 2017 novemberében, amikor a személyzet különös szagokat érzett a fedélzeten, írja az airportal.hu.
Ez volt a második ilyen eset ugyanazzal a géppel ugyanazon a napon.

A légzőmaszkokat tartalmazó tárolók kinyíltak, a kapitány vészhelyzetet jelentett, a repülő pedig visszatért a kiinduló repülőtérre. A landolás után a kapitány azt kérte az utasoktól, hogy poggyászaikat hátrahagyva, gyorsan hagyják el a gép fedélzetét. Az egyik utas azonban mozgáskorlátozott volt, segítséget igényelt a leszálláshoz, emiatt feltorlódott a tömeg. Ekkor az ablakon kinéző utasok már azt látták:
időközben a gépet tűzoltók vették körbe.

Ekkor - mint azt egy utas később elmondta - kitört a pánik. Akik a vészkijárati sorban ültek, kinyitották az ajtókat, és 32-en a szárnyra mentek ki. Felük a vészcsúszdákon hagyta el a gépet, másik felük viszont ottragadt, míg végül a kabinba visszatérve, a lépcsőkön keresztül távozott.
A kapitány instrukcióinak félreértése érthető volt a helyzetben,

állapította meg a vizsgálat. Az Aer Lingus az eset óta felülvizsgálta a vészkiürítési eljárását, amit úgy módosít, hogy mindenki számára világos legyen a különbség a leszállítás és vészhelyzeti kiürítés között. A repülőgép későbbi vizsgálata során kiderült, hogy a szagokat egy az avionikai rendszereket hűtő szellőző megfáradt tömítése okozta.

Az elnöki vétó ellenére elfogadták a himnusztörvényt Szlovákiában

Gál Mária
Publikálás dátuma
2019.05.10. 17:00
Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI
Igaz, a Híd által benyújtott módosításokat is, így már nem büntetik a magyar himnusz eléneklését.
Második nekifutásra, pénteken pontot tett a szlovák parlament a március 27-e óta húzódó, Lex-DAC-ként ismertté vált himnusztörvény körüli vitára. Amint arról a Népszava is beszámolt, a pozsonyi parlament elfogadta a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) nemzeti jelképektől szóló törvénymódosítását, amelynek egyik paragrafusa előírta, hogy más állam himnusza csak abban az esetben játszható le valamely rendezvényen, ha jelen van az adott ország hivatalos küldöttsége is. A törvényt ki-ki kedve szerint értelmezte, egyesek szerint büntethetővé tette például a magyar himnusz eléneklését magyar közösségi eseményeken, ünnepeken, de mindenekelőtt a dunaszerdahelyi DAC-stadionban, a labdarúgó mérkőzések előtt. Mások szerint nem erről volt eleve szó, Andrej Danko, a módosítást kezdeményező SNS elnöke úgy magyarázta, hogy 1993-tól érvényben van Szlovákiában az a törvény, amely az államhimnusz lejátszásáról szól, módosító javaslatuk pedig nem tiltja semmilyen himnusz lejátszását közösségi eseményeken, „csupán” arról van szó, hogy állami ünnepek idején ne játsszák le és énekeljék más államok himnuszát, amennyiben nincs jelen az adott ország hivatalos küldöttje. De ezt sem a szlovák demokratikus ellenzék, sem Andrej Kiska államfő nem így értelmezte, az ellenzék tiltakozott, az államfő pedig, részben a Híd párt kérésére- megvétózta a törvényt. A Bugár Béla vezette formáció számára már-már kegyelemdöféssel ért fel a módosítás elfogadása. Bugár porckorongsérv műtét miatt hiányzott a szavazásról, párttársai pedig „véletlenül” megszavazták a törvényt, elkerülte figyelmüket a vonatkozó rész. A Híd népszerűségét igen megtépázta már eleve a Robert Fico vezette Smer és az SNS-el kötött kormánykoalíció, majd az, hogy nem lépett ki abból a tavalyi újságírógyilkosság után. A Híd 5 százalék alá kezdett süllyedni, a Lex-Dac pedig 3,9-re vitte le támogatóinak arányát a napokban közzétett legutolsó közvélemény-kutatás szerint. Bugárék bocsánatot kértek a történtek miatt, majd beterjesztettek egy módosító indítványt a törvényhez, arra az esetre, ha a parlament megtöri az elnöki vétót és mégis elfogadja a jogszabályt. Kiska ugyanis nem csak a vitatott paragrafust, a teljes törvényt visszadobta, szükségtelennek minősítve azt. Csütörtökön újra napirendre került a tervezet, pénteken a parlament valóban megtörte az elnök vétót, de gyorsított eljárásban elfogadja Bugárék javaslatait is. Így marad a himnusztörvény, de az már nem bünteti a magyar himnusz éneklését sem a stadionban sem a közösségi rendezvényeken. És marad a bizonytalanság a Híd számára az európai parlamenti választásokon. Jelen állás szerint mind Bugár Béla pártja, mind a rivális magyar párt, az MKP kihull a brüsszeli parlamentből.  

Budapestre is készül Caputova

Először Csehországba látogat Szlovákia beiktatásra készülő új elnöke, ahogy azt megválasztása napján bejelentette, majd a V4-es országokat keresi fel, ezt követően pedig Német- illetve Franciaországba és Brüsszelbe is készül. Zuzana Caputova június 15-től lép hivatalba. Megválasztása óta először tegnap nyilatkozott a médiának, elmondta összeállt már a csapata, ám a neveket beiktatása előtt nem hozza nyilvánosságra. Nem tervezi, hogy a fővárosba költözzön, marad a Pozsony-közeli otthonában és ugyanúgy ingázni és várakozni fog a dugóban, mint minden más munkába igyekvő szlovák állampolgár. Caputovát május elején Brüsszelben díjazták. A European Leadership Awardsot az EU legkiemelkedőbb vállalkozóinak, politikusainak és aktivistáinak adják át. Caputová az év európai személyisége díjat kapta korrupcióellenes, valamint a 2017-ben alapított Progresszív Szlovákia nevű szervezetben való tevékenységéért.