Sej, a mi DNS-ünk…

Sej, a mi DNS-ünk fényes szellők fújják… Kiderült, hogy lobogónk, vezérlő csillagunk, a nemzet Első Embere, akire tekintetünket függesztjük, egy dezoxiribonukleinsav. Lévy, a jeles filozófus beszámolója szerint személyesen közölte: „Én vagyok a legkeresztényibb, tehát a legeurópaibb az európaiak között. Európa DNS-e vagyok, annak az őrzője.” Először alig hittem, de azóta sem cáfolták, és ilyesmit nem is lehet félreérteni vagy kitalálni. Azért az jó, hogy nem dezoxiribonukleinsavnak kell szólítani, bele is törne a nyelvünk. Európának ezt a DNS-ét tényleg fényes szellők fújják, hol befelé, hol kifelé az Unióból, frakcióból frakcióba. Nincs mit csodálkozni, a DNS köztudomásúlag kettős csavart formáz, érthető, ha csavarokban, kettősségben a kormányfő esetében sincs hiány. Csak eddig nem tudtuk, hogy ez azért van, mert ő egy DNS. Muszáj neki csavarodnia.
Az is stimmel a dalból, hogy „sej, az van arra írva, éljen a szabadság!”. Orbánnak egyszerűen nünükéje a szabadság, mondhatni, ez politikájának támasza, talpköve, (persze a tiszta erkölcs mellett). Csak a héten is több ízben kifejtette, hogy azért utálja a liberalizmust, mert a „liberális hálózat” „megtámadta a szabadságot”, korlátozza a politikusokat a szabad beszédben. Azaz a szabad sértegetésben. Európa DNS-e egyébként a dalszöveghez híven úgy tervezi, hogy holnapra megforgatja az egész világot. Lehet, hogy „tíz év múlva mi ellenőrizzük, akik most bennünket kritizálnak” - jövendöli egy osztrák lapnak adott interjújában. De jó lesz! Akkor mondhatjuk, hogy megálljunk, mert itt van már a Kánaán.
Értem én a (remélhetőleg féltréfás) metaforát, de nincs ezzel mindenki így. El kell határolódnom pl. a „gyakorikérdések.hu” oldalon a döbbent állampolgári tudakozódástól: „Szerintetek ez már a végstádium?” Ha engem kérdeznek, én kifejezetten örülök az új önjellemzésnek. Mindig is feszélyezett a tüntetések tábláin a két betűből, egy számból álló, Simicska óta félreérthetetlen felirat. 
Mennyivel szebbek lesznek az „O1DNS” transzparensek! Akár a Békemenet is büszkén vonulhat alattuk.

Ez a DNS-dolog valahogy beakadhatott Orbánnál. Már tavaly novemberben a Néppárt kongresszusán ezzel lepte meg (akkor még) barátait: „Mi, az EPP, a győztesek pártja vagyunk. A győzelem része a DNS-ünknek”. Azért borzalom, hová züllött azóta genetikailag a Néppárt, nem? Szerintem génmanipulációról lehet szó. Ebben a beszédében erősítette meg, hogy teljes szívvel Weber jelöltségét támogatja. Akkor még nyilván nem volt alkalmatlan, sőt az (ön)felfüggesztés után sem mindjárt, csak most. De hát idő kellett ahhoz, hogy Weber DNS-tesztje elkészüljön, ráadásul ilyet kb. 100 dollárért lehet rendelni, és nálunk szigorúan őrzik a közpénzeket.
Ha már DNS, azért érdekelne a géntartalma. Nem szívesen hordoznék európaiként valami vacak örökséget. Egy biztos: fontos része az erőkultusz. Az említett interjúban a miniszterelnök elmagyarázza, az „európai elit dekadens”, a szélsőjobboldal, így a Szabadságpárt által delegált alkancellár az üdítő kivétel. Szereti is nagyon. Majdnem mint Salvinit, aki most a saját olasz hadihajójukat sem engedi kikötni, mert rajta van 40, a tengerből kimentett menekült. A dekadensek viszont nem hisznek „a politikai cselekvés erejében”, „a vezető személyiség erejében”. Ügyet sem vet az újságíró közbevetésére: „Ez a szkeptikusság vélhetően történelmi tapasztalatokkal függ össze.” Az erővel jár a harckészség. Egyelőre verbálisan. Az illiberálist szerinte pl. lehetne békésen kereszténydemokratának is nevezni, „de ez egy ilyen harci nyelv… olyan, mint a szkanderezés”.
Az örökíteni szánt géntartalomban legalábbis nekünk, magyaroknak házi használatra ott van az „egyedül vagyunk” sugallata. Olyan jól bejött annak idején a félnyilas lap címében is. „A magyar sors része a kitaszítottság”. „Ha az ember magyar, az alapérzése az, hogy elárulták”. Még jó, hogy ilyen erős védelmezőnk van. Na és mi van még nekünk? Hát nagy szívünk. „A magyarok gyakran a szívből, és nem az értelemből indulnak ki”. Tényleg, a kilakoltatás előtt álló kilencgyerekes édesanyának is segítség helyett „Miniszterelnök úr nevében kitartást és további minden jót” kívántak. Nekem főleg a „további” tetszett.
DNS-tesztet – ha csak nem bűnözőket azonosítanak vele, de erről ugyebár itt szó sem lehet - főleg azért csináltatnak, hogy kikutassák vele a családfát, az eredetet. Az ősöket hagyjuk is: ahogy Salvini egyre több gesztusban vállalja fel Mussolinit, úgy a Lévyvel folytatott diskurzusban Orbánnak Horthyról volt jó szava: „Én lennék az első, aki dicséri Horthy kormányzót? Nem ő szabadított meg minket Kun Bélától?” A testvéri szálak egyértelműen a szélsőjobbhoz fűzik, az interjúban LePen politikájával is szimpatizál. A legmelegebb rokonérzés Erdoganhoz köti. Meséli, első találkozásukkor megtapogatták egymást, mert „a focisták háta alján” van egy jellegzetes izom.
Előbb-utóbb Erdogan is felfedezheti magában a DNS-t, csak ő az iszlám világét. És akkor végre láthatjuk, ahogy két DNS egymásba csavarodva tapogatja egymás… izé…szóval háta alját.
Szerző
Lendvai Ildikó
Frissítve: 2019.05.11. 12:21

Háborgó vizeken

Hogy Matteo Salvini olasz belügyminiszter politikai stratégiájának kidolgozásakor felhasználta-e Orbán Viktor miniszterelnök útmutatásait, nem tudhatjuk, ám az szembetűnő, hogy a jobboldali radikális Liga elnökének is alapelve: külső ellenségeket kell keresni, s ezeket folyamatosan támadni kell. 
Salvini már-már tökélyre fejlesztette ezt a taktikát. Ha az ország nehéz gazdasági helyzetéről van szó, akkor azért nem a kormány, hanem Brüsszel a hibás. Ha rosszabbodik a közbiztonság, azért a menekültek okolhatóak. Mussolininál is sikerrel járt már ez a stratégia, s a közvélemény-kutatások azt jelezték, a mai modern Itáliában is el lehet hitetni az emberekkel, hogy minden baj forrása odakint keresendő. Salvini elérte, hogy az egykor Északi Ligának nevezett párt, amely csak regionális szinten volt számottevő, mára az ország legerősebb politikai tényezőjévé váljon. 
Nem törődik azzal, hogy megmérgezi az emberek lelkét, neki csak a hatalmi pozícióinak megerősítése számít. Most éppen bejelentette: nem nyitja meg az olaszországi kikötőket hazája haditengerészetének hajója előtt, mert az Líbia partjainál negyven embert a fedélzetére vett egy mentési műveletben. A belügyminiszter ezzel újabb határt lépett át, hiszen saját hazájának hajóját nem engedi kikötni csak azért, mert a legénység példát mutatott emberségből. 
Salvini még jobban bekeményít, mivel alapelve: a legjobb védekezés a támadás. A napokban kiderült, a Liga mégsem olyan tiszta, a korrupciótól mentes párt, mint ahogy elterjesztette magáról. Giuseppe Conte kormányfő szerdán menesztette a belügyminiszterhez közel álló infrastrukturális államtitkárt, Armando Sirit, mert 30 ezer eurós kenőpénzt fogadott el. A Ligára a korrupció árnya vetül, ilyenkor a legegyszerűbb újra elővenni a menekültkérdést. Eddig bevált. Ott is…
Szerző
Rónay Tamás

A magyarok hete

Azt állította Orbán Viktor (Kolozsváron, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen tartott előadásában), hogy a következő 10 évben a magyarok, különösen az anyaország megmarad a keresztény kultúrkörben, ezért biztonságos életet kínál a fiataloknak.
Ezzel szemben a tény az, hogy az anyaország nemcsak 10 évig marad meg a keresztény kultúrkörben, hanem sokkal tovább, a fiatalok biztonságos élete azonban nem ettől függ, hiszen ebben a keresztény kultúrkörben az elmúlt száz év alatt két világháború is pusztított. Nem kellett hozzá az iszlám fenyegetés.
Azt állította továbbá a miniszterelnök (ugyanott), hogy a magyarok „nem akarnak elfogyni”, ezért „demográfiai politikát” folytatnak, az EU-ban azonban ezt szalonképtelennek nyilvánították.
Ezzel szemben a tény az, hogy a családpolitika minden tagállam belügye, az Európai Uniónak ebbe nincs beleszólása, és végképp nem nyilvánította szalonképtelenné. De egy olyan csatában, amely nem is létezik, Orbán már megint győzelmet arat.
Azt is állította Orbán (szintén Kolozsváron), hogy a magyarok világnemzetet építenek, mert a világ minden sarkában találunk magyarokat, és fontos, hogy a szétszóratott nemzetrészeinket össze tudjuk kapcsolni egy világnemzetté.
Ezzel szemben a tény az, hogy világnemzet nincs, még Kína, India vagy az Egyesült Államok sem világnemzet, bár polgáraik a világ minden részén megtalálhatók. Ami van, volt és lesz, az a migráció, ezért vannak például magyarok Új-Zélandon vagy Chilében is. És ezért vagyunk kevesebben itthon.
Azt állította ezenkívül Orbán Viktor (ugyancsak a Sapientián), hogy „a magyarok karakterének örök motívuma”, hogy el akarják kerülni a szolganép sorsot, senkinek az alávetettjei nem akarnak lenni.
Ezzel szemben a tény az, hogy ezzel minden nép így van. Hogy csak a szomszédjainkat nézzük, ezért létezik Románia, Ukrajna, Szlovákia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia. Tovább is van, mondjam még? 
Azt állította Szijjártó Péter külügyminiszter (a Kossuth rádióban), hogy az európai pártcsaládok által „csúcsnak nevezett jelöltek” mindegyike alkalmatlan arra, hogy európai intézményt vezessen.
Ezzel szemben a tény az, hogy a legesélyesebbnek látszó néppárti jelöltet, a német Manfred Webert mindvégig támogatta a Fidesz, és csak néhány napja közölte Orbán, hogy nem fogják őt megszavazni, mert megsértette a magyar népet. Ha az alkalmasságnak ez az új feltétele, akkor át kell írni az Európai Unió alapszerződését. Legalábbis itt, Orbanisztánban.
Azt állította Földi László (volt hírszerző tiszt a Magyar Nemzetben, az orosz nemzetközi bank Budapestre költözésével kapcsolatos aggodalmakról), hogy „a rettegés Oroszországtól nem jobban indokolt, mint az Egyesült Államoktól.”
Ezzel szemben a tény az, hogy egy frászt nem. Az orosz tekintélyuralmi rendszer néhány éve bekebelezte a Krím-félszigetet, és háborús konfliktust tart fenn Kelet-Ukrajnában. Az Egyesült Államok viszont a szövetségesünk, amely a NATO-ban kötelezte magát, hogy megvéd bennünket. Milyen híreket szerzett Földi, hogy még ezeket is elfelejtette?
Szerző
Bolgár György