Pogrommá fajult egy Facebook-vita Srí Lankán

Publikálás dátuma
2019.05.12. 18:03
Őrt álló Srí Lanka-i katona - illusztráció
Fotó: LAKRUWAN WANNIARACHCHI / AFP
Mindez egy héttel azután történt, hogy egy közlekedési vita fajult keresztények és muszlimok közti összecsapássá, mely során legalább 100 ember meghalt.
Több tucatnyi keresztény vonult vasárnap mecsetek és muszlimok tulajdonában lévő boltok ellen Srí Lankán vasárnap, írja a Reuters. A Chilaw, többségében keresztények lakta településen történt kisebbfajta pogrom előzménye egy vita, ami a Facebook közösségi oldalon folyt le.
A hírügynökség egy olyan Facebook-beszélgetést látott, melyben egy muszlimokat gyalázó kifejezéssel megtűzve írta egy felhasználó, hogy "nehéz minket sírva fakasztani". Válaszként egy muszlim férfi azt írta: "egy nap majd ti fogtok sírni". A Reuters-nek ennél pontosabban nem sikerült feltérképeznie a kontextust, sem kapcsolatba kerülni érintettekkel.
A választ író férfit viszont a feldühödött tömeg összeverte, később a rendőrség letartóztatta, boltja pedig egyike volt azoknak, amiket megtámadtak.

Összesen három mecset lett a pogrom célpontja, közülük egyben keletkeztek komoly károk. A hatóságok kijárási tilalmat vezettek be, ami hétfő hajnalig tart. A helyiek arról nyilatkoztak, hogy a kedélyek ugyan lenyugodtak, de a feszültség nem múlt el.
Mindez egy héttel azután történt, hogy a Sír Lanka-i Negombo városában egy közlekedési vita fajult keresztények és muszlimok közti összecsapássá, mely során több mint száz ember meghalt. És három héttel azután, hogy terroristák több mint 250 emberrel végeztek egy főként keresztényeket célzó merényletsorozatban.
Szerző
Témák
Sri Lanka pogrom

Szakszervezetek szerveznek népszavazást Horvátországban a nyugdíjkorhatár emelése ellen

Publikálás dátuma
2019.05.12. 17:01
Illusztráció
Fotó: LIDERINA
67 évre emelte a kormány a nyugdíjkorhatárt, komoly felháborodást okozva ezzel - a kezdeményezéshez kétszer annyi aláírás gyűlt össze, mint kellett volna.
Elegendő, a szükségesnél jóval több aláírást gyűjtöttek össze a szakszervezetek Horvátországban annak a népszavazásnak a kiírásához, amellyel azt szeretnék elérni, hogy a kormány állítsa vissza a 67 évre megemelt nyugdíjkorhatárt 65 évre - közölte a helyi sajtó vasárnap. A "67 túl sok" elnevezésű kezdeményezés keretében a vezető szakszervezetek április 27-én kezdtek aláírásgyűjtésbe, a határidő pedig szombaton éjfélkor járt le.
A népszavazás kiírásához legalább 373 ezer 568 embernek, a választójoggal bíró állampolgárok tíz százalékának támogatását kellett megszerezni, de végül ennél jóval több, a hatszázezret is meghaladó aláírást gyűjtöttek két hét alatt. Mirela Bojic, a szakszervezeti kezdeményezés koordinátora sajtótájékoztatóján elmondta:
"azt szeretnénk, ha ez példaként állna a horvát állampolgárok előtt, hogy tudnak tenni valamit, tudnak változtatni, megemelhetik hangjukat és megmutathatják".

Az aláírási íveket körülbelül két hét múlva nyújtják át a parlamentnek, és abban reménykednek, hogy már szeptemberben kiírják a referendumot.
A horvát parlament a tavalyi év végén fogadta el a nyugdíjreformról szóló törvényt, amely 2033-ra vezetné be a 67 éves nyugdíjkorhatárt a férfiak és nők számára egyaránt. Horvátországban a jelenlegi nyugdíjkorhatár a férfiaknál 65, a nőknél 63 év. A kormány a lépést azzal magyarázta, hogy csak így lehet fenntarthatóvá tenni a nyugdíjrendszert, amely 17 milliárd kuna (737 milliárd forint) hiánnyal küzd. Zágráb erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy öt éven belül bevezesse az eurót, ehhez pedig vissza kell szorítania az államadósságot.
Horvátországban az állampolgárokat átlagban 30 év munkaviszony után nyugdíjazták, ami alacsonyabb az európai átlagnál (35 év).
A szakszervezetek szerint Horvátországban 65 év felett még öt évig élnek egészségesen az emberek, az európai uniós átlag ezzel szemben 10 év.

A WHO adatai szerint Horvátországban 2018-ban a férfiaknál 75, a nőknél 81,5 év volt a születéskor várható életkor - valamennyivel kevesebb, mint 2017-ben.

Három, számszeríjjal átlőtt holttestet találtak egy bajor szállodában

Publikálás dátuma
2019.05.12. 14:35

Fotó: Lino Mirgeler / dpa Picture-Alliance / AFP
Teljes nyugalom volt az éjjel a szomszéd szobában megszálló vendég szerint. Az ügy körül jelenleg teljes a homály.
Három, számszeríjjal átlőtt holttestet találtak szombat délután Bajorországban, egy passau-i szállodában, írja a Passauer Neue Presse, valamint a Spiegel. Az áldozatok - egy 30 és egy 33 éves nő, illetve egy 53 éves férfi - mellett két számszeríjat is találtak. A hatóságok egyelőre nem találtak arra utaló nyomokat, hogy más érintettjei is lennének a történteknek. A nyomozás folyik: jelenleg sem a körülmények, sem az indítékok nem tisztázottak, ahogy a három ember viszonya sem. A homályt az elvégzett boncolás sem segített eloszlatni a rendőrség közleménye szerint.
A holttestekre egy szobalány talált rá, majd a szálloda vezetősége hívta a rendőrséget. Úgy tudni, három napra foglaltak szobát, reggelit nem kértek. A szomszéd szobában megszálló vendég a PNP-nek úgy nyilatkozott: az éjszaka tökéletesen nyugalmasan telt.
Szerző