Előfizetés

Nem vonulhat a Mi Hazánk és a Betyársereg Törökszentmiklóson

D.J.
Publikálás dátuma
2019.05.12. 18:16

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A rendőrség álló demonstráció tartását javasolta, de a szervezők ragaszkodtak hozzá, hogy annak lényegét az érintettek - értsd: a cigányok - számára a vonulással közvetítsék üzenetként.
Nem engedélyezte a rendőrség a Mi Hazánk Mozgalom és a Betyársereg május 21-re Törökszentmiklósra meghirdetett vonulásos demonstrációját, amit egy közelmúltban történt trafikos támadásra válaszul, s úgy általában a „cigány-bűnözés ellen” hirdettek meg. Toroczkai László korábban egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok megyei városban annak ellenére „vadkeleti állapotok” uralkodnak, hogy jobbikos a polgármester, majd „elég volt a cigány-terrorból!” felkiáltással bejelentette, hogy a MIÉP-pel, a kisgazdapárttal és a Betyársereggel közösen „erődemonstrációt” tartanak Törökszentmiklóson. A police.hu-n olvasható határozatból azonban kiderül,
a rendőrség a tervezett formában nem engedélyezte az akciót, amelyet a város belterületén, több utcát érintve, ötszáz résztvevő beharangozásával tartottak volna meg.

A hatóság az ügyben egyeztető tárgyalást tartott május 11-én, ahol közölték: a vonulás helyett statikus demonstráció megtartását javasolják, s helyszínéül a belvárosi Kossuth teret ajánlották fel. A kérelmező magánszemély azonban a vonuláshoz ragaszkodott, mivel annak szerinte szimbolikus jelentősége van, a gyülekezésük lényegét és mondanivalóját ugyanis az érintettek - értsd: a cigányok - számára épp a vonulással kívánják üzenetként közvetíteni.
A rendőrség a gyülekezési törvény 13. és 14. paragrafusára hivatkozva tiltotta meg a felvonulást. Indoklásuk szerint a rendelkezésre álló információk alapján megalapozottan feltehető, hogy
  • a gyűlés a közbiztonságot vagy a közrendet közvetlenül, szükségtelen és aránytalan mértékben veszélyezteti, illetve
  • mások jogainak vagy szabadságának szükségtelen mértékű és aránytalan sérelmével jár, és
  • a közbiztonság, a közrend vagy mások jogainak és szabadságának védelme nem biztosítható.
A határozat ellen fellebbezésnek helye nincs, azt csak közigazgatási perben lehet megtámadni.

Itt a bűvös hatos - ellenőrizze szelvényét!

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.12. 17:36

Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 19. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 3 (három) 10 (tíz) 14 (tizennégy) 17 (tizenhét) 26 (huszonhat) 37 (harminchét) Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt; 5 találatos szelvény 92 darab, nyereményük egyenként 182.540 forint; 4 találatos szelvény 3.421 darab, nyereményük egyenként 4.910 forint; 3 találatos szelvény 47.482 darab, nyereményük egyenként 1.375 forint. 

Kásler megint előhúzta a tízparancsolat-kártyát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.12. 16:31

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A tízparancsolat a világ legtökéletesebb törvénykönyve és etikai kódexe, mert aki betartja, soha nem ütközik a törvénnyel, és megtalálja helyét a családjában, valamint az emberek között - hangoztatta az emberminiszter vasárnap, az Istenhegyi Szent László Plébánia új óvodájának alapkőletételén.
Kásler Miklós azt mondta, miles Christianus, az áldott, irgalmas király, aki megkegyelmezett a legyőzötteknek, és felemelte, valamint társországgá tette Horvátországot, Szent László üzenetét továbbítja mindenkinek. Ahhoz, hogy az egyén és a nemzet megtalálja a helyét, ez a fajta hozzáállás biztosítja a kiindulási alapot - tette hozzá. Beszélt arról is, Szent Benedek 1400 évvel ezelőtt azt hagyta örökül, hogy a munka és az imádság határozza meg az életet. "Imádkozzatok és dolgozzatok!" - fogalmazott Kásler Miklós Szent Benedek üzenetét ismételve. Az alapkőletétel előtt a püspök gyerekeket bérmált az istenhegyi Szent László templomban.
Az emberi erőforrások minisztere már nem először veszi elő az írást. Ahogyan azt korábban mi is megírtuk: Kásler ezzel gyógyítaná a halálos betegségeket. Szerinte 70-80 százalékuk “a Tízparancsolat betartásával elkerülhető".