Előfizetés

Elnököt választ Litvánia

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.12. 19:06

Fotó: Alexey Vitvitsky / Sputnik
Litvániát az államfő képviseli az Európai Tanácsban, valamint a külpolitikára és a miniszterek kiválasztására is ráhatással bír.
Vasárnap tartják a litvániai elnökválasztás első fordulóját, írja az Euronews. Dalia Grybauskaité jelenlegi elnök már két ciklust teljesített, így nem indulhat a választáson. Az egyik legesélyesebb jelölt Ingrida Šimonyté volt jobboldali pénzügyminiszter, aki az egyenlőtlenségek csökkentésével és az azonos neműek házasságának engedélyezésével kampányol.
Šimonyté fő ellenfele Litvánia jelenlegi miniszterelnöke, a baloldali Saulius Skvernelis. Kampánya szerint ő fellépne a korrupció és a társadalmi kirekesztés ellen, valamint támogatná a családokat. A függetlenként induló Gitanas Nauseda is esélyesnek számít, ő a jóléti állam létrehozását tűzte zászlajára.
Ha a várakozásoknak megfelelően egyik jelölt sem szerez abszolút többséget vasárnap, két hét múlva második fordulót rendeznek.
Litvániát az államfő képviseli az Európai Tanácsban, valamint a külpolitikára és a miniszterek kiválasztására is ráhatással bír.
A balti állam az EU egyik legjobb növekedési ütemét tudja felmutatni, de a jövedelmi egyenlőtlenségek tekintetében a legrosszabbak között van: bár az átlagkereset majdnem ezer euró, a társadalom negyede a szegénységi küszöb alatt él. További problémát okoz a majdnem hárommilliós országnak, hogy rengeteg litván vándorol ki az EU nyugati tagállamaiba a jobb életszínvonal reményében.

Tömbház égett Bécsben, 370 embert kellett kimenekíteni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.12. 18:48

Fotó: ALEX HALADA / AFP
A tűzoltók 12 órán át küzdöttek a lángokkal, a tűzeset miatt többen kórházba kerültek.
Kigyulladt egy lakótömb tetőszintje szombaton Bécsben, írja az Euronews. A Simmering negyedben kipattant lángok gyorsan terjedtek, több lakás kiégett, 370 lakót kellett biztonságba helyezni. A tűzesettel összefüggésben
öt embert vittek kórházba a mentők, kisebb sérülésekkel vagy füstmérgezés miatt.

A lángok megfékezésére 180 tűzoltót vezényeltek a helyszínre, akik egyszerre több irányból végezték az oltást. 12 órán át küzdöttek a lángokkal.

Beiktatták hivatalába Észak-Macedónia új államfőjét, aki EU-taggá tenné az országot

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.05.12. 18:34
Sztevo Pendarovszki
Fotó: Furkan Abdula / Anadolu Agency
A kormányzó balközép SDSM-hez tartozó Sztevo Pendarovszki a várakozások szerint harmonikus viszonyban lesz a parlamenttel.
Beiktatták hivatalába Sztevo Pendarovszkit, Észak-Macedónia új köztársasági elnökét vasárnap Szkopjéban. Beiktatási beszédében az új nevet viselő délszláv ország államfője kijelentette: minden észak-macedón állampolgár elnöke kíván lenni, és igyekezni fog egyesíteni a politikailag megosztott országot. Hozzátette:
az egyik legfontosabb céljának az európai uniós tagság elnyerését tartja országa számára.

Sztevo Pendarovszki május 5-én az észak-macedón elnökválasztás második körében a szavazatok 53,6 százalékát szerezte meg, míg ellenfele, a jobboldali Gordana Sziljanovszka-Davkova a voksok 46,4 százalékát kapta.
Az elnökválasztás egyik fontos kérdése volt az is, hogy a kormánykoalíció és az új államfő mennyire tud majd együtt dolgozni, egy ellenzéki köztársasági elnök ugyanis jelentősen megnehezíthette volna az új törvények életbe lépését, mint ahogyan az utóbbi időszakban a távozó Gjorge Ivanov is több jogszabályt visszautalt a parlamentnek, más törvényeket pedig kétszeres parlamenti elfogadás után sem volt hajlandó aláírni. A kormányzó balközép Macedóniai Szociáldemokrata Szövetséghez (SDSM) tartozó Sztevo Pendarovszki a várakozások szerint harmonikus viszonyban lesz a parlamenttel.