Húsznál több ukrán cigarettacsempész fulladt a Tiszába egyetlen év alatt

Publikálás dátuma
2019.05.12. 21:21
Képünk illusztráció
Fotó: JOEL SAGET / AFP
Több ezren lehetnek az ukrán határőrség országos parancsnoka szerint azok, akiknek az egyetlen megélhetési forrását jelenti, hogy életét kockáztatva csempéssze a dohányt.
Több mint húsz ukrán állampolgár vesztette életét 2018-ban Kárpátalján, miközben cigarettát próbált átcsempészni a Tiszán - nyilatkozta Petro Cihikal, az ukrán határőrség országos parancsnoka a censor.net ukrán hírportálnak. Az interjút szemléző kárpátinfo.net azt írja, Chinkal arról beszélt:
az államhatáron át folytatott csempészés jelenti az egyetlen megélhetési forrást sok ezer ember számára.

Igaz, a parancsnok nem a szegénységgel, gyenge közoktatással, kevés munkahellyel, a szociális védőháló hiányosságaival, esetleg a régióban - különösen a szervezett bűnözésben mozgó pénzekhez képest - rendkívül alacsony fizetésekkel magyarázza ezt, hanem azzal, hogy ezek az emberek semmihez nem értenek, ugyanis évtizedek óta ezt a foglalkozást űzik.
A csempészek az életüket kockáztatják, hogy ne vegyék észre őket a határőrök, amit a szomorú statisztika is mutat. A legtöbben az ukrán-román határszakaszon vesztették életüket.
Szerző

A betegnyilvántartásban kutakodott beosztottja egész családja után egy orvos

Publikálás dátuma
2019.05.12. 20:47

Fotó: RTL Híradó
Az intézetvezető magát leplezte le, amikor egy beszélgetés közben elárulta, pontosan tudja, hogy a beosztottja mikor és hol volt orvosnál. Feljelentést tettek ellene.
Beosztottjának és családjának betegadataiban kutakodhatott a Szegedi Tudományegyetem egyik intézetvezetője, számol be az RTL Klub Híradója. A szóban forgó intézetvezető magát leplezte le, amikor egy beszélgetés során elárulta, pontosan tudja, hogy a beosztottja mikor és hol volt orvosnál. Az asszony ezután fordult az egyetemhez. Két hónapig tartott, mire megkapta a listát arról, hogy ki és mikor kérte le adatait, a listából viszont kiderült: az intézetvezető még a nő gyerekének és férjének betegtörténetét is lekérte a betegnyilvántartási rendszerből, holott erre nem volt jogosult.
Feljelentést tettek, rendőrség pedig nyomoz. Az intézetvezető tavaly november óta már nincs a posztján. Az Egyetem értesítette az adatvédelmi hatóságot, és orvosinformatikai rendszerüket is felülvizsgálják, hogy a jogosulatlan adatkezelésnek a jövőben még a lehetősége se merüljön fel.
Szerző

13 éves lány vesztette életét egy quad-balesetben

Publikálás dátuma
2019.05.12. 17:09
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A quadot, amelyen egy 14 és egy 16 éves fiú, illetve a lány ült, egy 18 éves részeg fiatal vezette, akinek jogosítványa sem volt.
Tragikus baleset történt szombat hajnalban, nem sokkal éjfél után a szlovákiai Nagy-Fátrában, írja az Új Szó. Eddig ismeretlen okból egy fának ütközött egy quad, amin négy fiatal utazott. A quadot, amelyen egy 14 és egy 16 éves fiú, illetve a 13 éves lány ült, egy 18 éves részeg fiatal vezette. A fiúnak nem volt jogosítványa, és a quadon rendszámtábla sem volt.
A fiúk könnyebb sérüléseket szenvedtek, a lány viszont a helyszínen meghalt. A kiérkező mentősök megpróbálták újraéleszteni, sikertelenül.
Szerző