Valódi híreket mondott be a Momentum elnökségi tagja a köztévén

Publikálás dátuma
2019.05.13. 16:44

Ritka pillanatnak lehettek szemtanúi az M1 nézői.
A Momentum Mozgalom elnökségi tagja, Hajnal Miklós hétfő reggel az M1-en és a Kossuth rádióban is sugárzott választási programbemutatkozója helyett híradót mondott - vette észre a 444.hu.  Többek közt beszámolt
  • a Honvédkórház sürgősségi osztályán uralkodó orvoshiányról,
  • Tiborcz István 35 milliárdos vagyonáról,
  • és arról, hogy nem hajlandó a Fidesz kiállni semmilyen vitára a szavazást megelőzően. Orbán Viktor sem állt ki Timmermans szocialista csúcsjelölt ellen.
Szerző
Témák
Momentum

Döntött Zugló: felmondják a kerületnek roppant előnytelen parkolási szerződést

Publikálás dátuma
2019.05.13. 16:00

Fotó: Tóth Gergő
A Fidesz szerint ők javasoltak a felmondást, az önkormányzat szerint Karácsony Gergely.
Zugló önkormányzata felmondja a helyi parkolást üzemeltető cégekkel a szerződést döntött a XIV. kerületi képviselő-testület hétfői ülésén. Határoztak arról is, hogy a kerületi lakosok számára június 13-ától ingyenes lesz a parkolás Zuglóban. A parkolási feladatokat a jövőben az önkormányzat látja el, létrehoztak továbbá egy tényfeltáró munkacsoportot a parkolási rendszer működésének felülvizsgálatára. Az ülés elején éles vita alakult ki arról, hogy veszteséges vagy nyereséges a kerületben a parkolás. A hangulatot meghatározta, hogy a Fidelitas aktivistái "Karácsony alkalmatlanságának ára: napi 1 millió ft? Elég ebből!", valamint "Parkolójegy. Parkolási idő vége most! Kezdete: 2017. 07. 05. Összeg: 1 milliárd." feliratú táblákat tartottak a magasba. A helyi parkolási helyzetről azt amúgy nem árt tudni, hogy a szerződéseket a helyi Fidesz és az MSZP együtt szavazta meg, Karácsony nem értett egyet ezekkel. Az is igaz viszont, hogy az ellenkezése nagyjából abban merült ki, hogy tartózkodott a szavazásnál.        A Fidesz-KDNP képviselői is azt hangoztatták, hogy a Karácsony Gergely polgármester hivatali ideje alatt megkötött parkolásüzemeltetési szerződések a nyomán havi egymillió forint vesztesége keletezik a kerületnek. Feltették a kérdést: miért engedte a pazarló rendszer működését a polgármester két éven keresztül.
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Karácsony Gergely viszont azt közölte, hogy a parkolás évi 47 millió forint nyereséggel működik a kerületben. Ő is támogatja a szerződések felmondását - mondta -, mert valóban drágán dolgoznak az üzemeltetéssel megbízott cégek, vagyis a magas költségek miatt kicsi a nyereség.  Hozzátette: éppen a fideszes képviselők szavazataival meghozott testületi döntés utasította őt arra, hogy fideszes hátterű cégekkel kössön szerződést a feladat ellátására. A tényfeltáró bizottság létrehozásáról szóló javaslatot eredetileg a Fidesz-KDNP nyújtotta be, ám az csak a kerületi parkolást vizsgálta volna. Ezt módosította a testület Karácsony Gergely indítványára úgy, hogy a fővárosra és a többi budapesti kerületre is kiterjesztik a vizsgálatot. Karácsony Gergely azt is elmondta: segítséget kérnek az új zuglói rendszer kialakításához a XIII. kerülettől, mivel az övék a legnyereségesebb parkolási rendszer a fővárosban. Az önkormányzat az MTI-hez az ülést követően eljuttatott közleményében azt emelte ki: Karácsony Gergely előterjesztésére döntött a képviselő-testület arról, Zugló saját kézbe veszi a fizetőparkolás üzemeltetését. Hozzátették, a parkolás jelenlegi üzemeltetőjének szerződése 2019. július 9-én lejár, ez ad lehetőséget arra, hogy a túl magasnak ítélt költségeken az önkormányzat csökkentsen. Kitértek arra: a testület nem szavazta meg a Fidesz indítványát egy parkolást vizsgáló munkacsoport felállításáról, ebbe Tarlós István főpolgármester, valamint egy kormánypárti és egy ellenzéki kerület polgármestere delegálhatott volna szakértőt. Elfogadták viszont Karácsony Gergely javaslatát egy olyan összetételű munkacsoportról, amelyben a polgármester mellett a testületben képviselővel rendelkező valamennyi párt delegáltja részt vehet. A munkacsoport a parkolási rendszer működését vizsgálja majd helyi és fővárosi szinten - áll a közleményben
Témák
parkolás Zugló
Frissítve: 2019.05.13. 16:17

Orbán persze Washingtonba is a nem kormánygéppel repült - mint idén eddig mindenhova

Publikálás dátuma
2019.05.13. 15:05
HA-LKX és és 606-os lajstromú gép március 19-én Tel-Avivban
Fotó: Rami Mizrahi / Jetphotos
Már nem vegyül egyszerű utasokkal a repülőkön, mint régebben.
A Honvédség egyik business jetjével repült Trumphoz Washingtonba Orbán Viktor - írja a 444.hu. A Magyar Honvédség 2017-ben vásárolt két utasszállító Airbus-t, amikről korábban a Honvédelmi Minisztérium és az akkor még kancelláriaminiszter Lázár János is azt állította, hogy feladatuk a csapatszállítás, polgári személyek evakuálása és sebesültszállítás, de semmiképpen a kormányzati szállítási feladatok ellátása. Persze már akkor is mindenki tudta, hogy ez mellébeszélés, azóta ki is derült, hogy a két gép rendszeresen szállít kormánydelegációkat. A két Airbus mellett honvédség vásárolt két kifejezetten üzletemberek interkontinentális utazására kifejlesztett luxusgépet, két Dassault Falcon 7X típusú üzleti repülőt (bussines jet) is vásárolt, hivatalosan futár- és felderítőgépnek. Ezek egyikével repült most Orbán Washingtonba. A miniszterelnök amúgy idei összes külföldi útjára a honvédségi gépekkel utazott, miközben korábban a kormányfői delegáció rendszeresen használt menetrend szerinti járatokat. 
Szerző