USA;Orbán Viktor;Habony Árpád;David Cornstein;

Rendszeresen egyeztet Habonnyal az amerikai nagykövet

Rendszeresen tárgyal David B. Cornstein amerikai nagykövet Habony Árpáddal, Orbán Viktor nem hivatalos stratégiai főtanácsadójával – tudtuk meg több forrásból.

A hazai kommunikációs területről, így a most zajló uniós és önkormányzati kampányból is hátrébb vonták Habony Árpádot, akinek neve így a külföldi, szlovén és Észak-Macedón orbánista sajtó kiépítése kapcsán került elő, illetve nemrégiben V4 néven hírügynökséget alapított. Informátoraink szerint ugyanakkor diplomáciai berkekben nyílt titok, hogy a nem hivatalos főtanácsadón keresztül zajlik az egyeztetés a budapesti amerikai nagykövetség és Orbán Viktor között. A nagykövetség eddig nem kommentálta a hírt, így arra sem válaszoltak, hogy Cornstein kapott-e a Fehér Háztól vagy az amerikai külügytől hivatalos felhatalmazást arra, hogy Habonnyal tárgyalhasson.

Bár az Orbán-kormány hivatalosan mindig tagadta, hogy Habony a miniszterelnök tanácsadója lenne, a karrierjét még restaurátorként kezdő, majd politikai kommunikációs pályára átnyergelő, fideszes médiabirodalmat kiépített kampánytanácsadó - „spin doctor” - számos esetben tűnt fel közvetítőként a különféle tárgyalófelek és Orbán között. Így korábban az Index nyomozta ki, hogy Habony közvetített Orbán és Tarlós István között, de forrásaink szerint a főtanácsadó neve más ügyekben is felbukkant tárgyaló félként, ahol kifejezetten Orbán felhatalmazásával járt el.

Lehetett miről tárgyalni: mint arról beszámoltunk, Orbán Fehér Házi meghívása annak köszönhető, hogy jókora, az amerikaiakkal kötendő gáz-és fegyverüzletről szóló megállapodás körvonalazódik. Így a magyar fél akkor is vásárolni fog az Ukrajnán keresztül érkező orosz gázból, ha 2020 után lejár az ukrán-orosz tranzitszerződés. Az amerikai szándék ugyanis az volt, hogy ha már orosz gázt vesz az ország, úgy azt Ukrajnán keresztül tegye, hogy az ukránok továbbra fenntarthassák saját elosztó szerepüket a kontinens gázellátásában. Jó esély van arra is, hogy norvég-amerikai Konigsberg típusú rakétavédelmi rendszert vásároljon Magyarország, de más fegyvervásárlás, így a a lejáró lízingszerződésű Gripen vadászgépek helyett F-35-ös amerikai gépek vásárlása is szóba jöhet.

 

Forrásaink megerősítették, amit a Direkt 36 korábban megírt, nevezetesen hogy Cornstein nagykövet zárt körben többször is úgy fogalmazott, milliárdos üzletet hozott tető alá Orbánnal, akit kifejezetten nagyra értékel.

Diplomáciai forrásaink azt feltételezik, hogy

Cornstein a Fehér Ház felhatalmazásával tartja a kapcsolatot Habonnyal, az amerikai külügy ellenkezése ellenére.

Amerikában amúgy erősen visszafogottan értékelik Orbán kinti látogatását. Alcee L. Hastings, a US Helsinki Bizottságának (CSCE) elnöke (a bizottság nem összekeverendő a hasonló nevű, kormánysajtóban sorosistának bélyegzett civiljogi szervezettel) az Orbán-Trump találkozó előtt kiadott közleményében többek között arra figyelmeztetett, hogy eddig

„legalább” 85 olyan bűnözőt szűrtek ki az amerikai hatóságok, akik valamilyen „csalárd módon” megszerzett magyar útlevéllel próbáltak belépni az Egyesült Államok területére.

Ezzel kapcsolatban megkerestük az amerikai igazságügyet illetve a magyar belügyminisztériumot, ám eddig nem kaptunk választ, így egyelőre nem tudtuk meg, hogy pontosan miféle magyar papírokat próbáltak bűnözők használni. 

Mint azt a Helsinki Bizottságnál megtudtuk, az amerikaiak a tavaly felderített ügyre emlékeztettek, amikor a Washington Post és a Direkt36 munkatársa megírta, hogy közel 700 külföldi jutott csalással magyar útlevélhez, akik számára így lehetővé vált a bejutás az Egyesült Államokba. A Department of Homeland Security (DHS) tavalyi információi szerint a 700 útlevél birtokosa közül 85-en kísérelték meg a belépést, ebből 65-en bejutottak és a tavalyi cikk publikálásakor még 30-an lehettek az Egyesült Államok területén.

Cornstein ugyanakkor nem csak Habony Árpáddal folytat rendszeres négyszemközti találkozókat mostanában. A Népszava információi szerint gyakori vendég a nagykövetségen Maróth Gáspár, akit Orbán Viktor tavaly nyáron nevezett ki a „nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért valamint haderő-modernizációért felelős kormánybiztossá”, havi bruttó 997 ezer forintos tiszteletdíjért. Maróth nyilván a tervezett haderőfejlesztésről egyeztet Cornsteinnel.

Maróth Gáspárról a Zoom.hu készített részletes portrét még tavaly, amiből kiderül: Maróth Miklós akadémikus fia már az első Orbán-kormány idején miniszterelnöki tanácsadó volt, régi bizalmi embernek számít. Maróth Gáspárt annak ellenére nevezték ki 2016-ban a HM EI Zrt. igazgatóságának elnökévé, hogy kiderült: saját cégei üzletrészén egy ciprusi offshore hátterű vállalkozással osztozik. Simicskó István akkori honvédelmi államtitkár ezt úgy kommentálta, hogy semmilyen biztonsági kockázatot vagy összeférhetetlenséget nem látnak ebben.

Maróth cégeivel kapcsolatban egyébként milliárdos értékben merült fel kartell-gyanú, az ügyben a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálatot folytat már több mint három éve, legutóbb Korózs Lajos MSZP-s képviselő írásbeli kérdésére válaszolták azt márciusban, hogy a GVH jelenleg is vizsgálódik.