Rendszeresen egyeztet Habonnyal az amerikai nagykövet

Publikálás dátuma
2019.05.13. 16:56

Fotó: Mohai Balázs / MTI
Rendszeresen tárgyal David B. Cornstein amerikai nagykövet Habony Árpáddal, Orbán Viktor nem hivatalos stratégiai főtanácsadójával – tudtuk meg több forrásból.
A hazai kommunikációs területről, így a most zajló uniós és önkormányzati kampányból is hátrébb vonták Habony Árpádot, akinek neve így a külföldi, szlovén és Észak-Macedón orbánista sajtó kiépítése kapcsán került elő, illetve nemrégiben V4 néven hírügynökséget alapított. Informátoraink szerint ugyanakkor diplomáciai berkekben nyílt titok, hogy a nem hivatalos főtanácsadón keresztül zajlik az egyeztetés a budapesti amerikai nagykövetség és Orbán Viktor között. A nagykövetség eddig nem kommentálta a hírt, így arra sem válaszoltak, hogy Cornstein kapott-e a Fehér Háztól vagy az amerikai külügytől hivatalos felhatalmazást arra, hogy Habonnyal tárgyalhasson. Bár az Orbán-kormány hivatalosan mindig tagadta, hogy Habony a miniszterelnök tanácsadója lenne, a karrierjét még restaurátorként kezdő, majd politikai kommunikációs pályára átnyergelő, fideszes médiabirodalmat kiépített kampánytanácsadó - „spin doctor” - számos esetben tűnt fel közvetítőként a különféle tárgyalófelek és Orbán között. Így korábban az Index nyomozta ki, hogy Habony közvetített Orbán és Tarlós István között, de forrásaink szerint a főtanácsadó neve más ügyekben is felbukkant tárgyaló félként, ahol kifejezetten Orbán felhatalmazásával járt el.
Lehetett miről tárgyalni: mint arról beszámoltunk, Orbán Fehér Házi meghívása annak köszönhető, hogy jókora, az amerikaiakkal kötendő gáz-és fegyverüzletről szóló megállapodás körvonalazódik. Így a magyar fél akkor is vásárolni fog az Ukrajnán keresztül érkező orosz gázból, ha 2020 után lejár az ukrán-orosz tranzitszerződés. Az amerikai szándék ugyanis az volt, hogy ha már orosz gázt vesz az ország, úgy azt Ukrajnán keresztül tegye, hogy az ukránok továbbra fenntarthassák saját elosztó szerepüket a kontinens gázellátásában. Jó esély van arra is, hogy norvég-amerikai Konigsberg típusú rakétavédelmi rendszert vásároljon Magyarország, de más fegyvervásárlás, így a a lejáró lízingszerződésű Gripen vadászgépek helyett F-35-ös amerikai gépek vásárlása is szóba jöhet.   Forrásaink megerősítették, amit a Direkt 36 korábban megírt, nevezetesen hogy Cornstein nagykövet zárt körben többször is úgy fogalmazott, milliárdos üzletet hozott tető alá Orbánnal, akit kifejezetten nagyra értékel. Diplomáciai forrásaink azt feltételezik, hogy
Cornstein a Fehér Ház felhatalmazásával tartja a kapcsolatot Habonnyal, az amerikai külügy ellenkezése ellenére.

Amerikában amúgy erősen visszafogottan értékelik Orbán kinti látogatását. Alcee L. Hastings, a US Helsinki Bizottságának (CSCE) elnöke (a bizottság nem összekeverendő a hasonló nevű, kormánysajtóban sorosistának bélyegzett civiljogi szervezettel) az Orbán-Trump találkozó előtt kiadott közleményében többek között arra figyelmeztetett, hogy eddig
„legalább” 85 olyan bűnözőt szűrtek ki az amerikai hatóságok, akik valamilyen „csalárd módon” megszerzett magyar útlevéllel próbáltak belépni az Egyesült Államok területére.

Ezzel kapcsolatban megkerestük az amerikai igazságügyet illetve a magyar belügyminisztériumot, ám eddig nem kaptunk választ, így egyelőre nem tudtuk meg, hogy pontosan miféle magyar papírokat próbáltak bűnözők használni.  Mint azt a Helsinki Bizottságnál megtudtuk, az amerikaiak a tavaly felderített ügyre emlékeztettek, amikor a Washington Post és a Direkt36 munkatársa megírta, hogy közel 700 külföldi jutott csalással magyar útlevélhez, akik számára így lehetővé vált a bejutás az Egyesült Államokba. A Department of Homeland Security (DHS) tavalyi információi szerint a 700 útlevél birtokosa közül 85-en kísérelték meg a belépést, ebből 65-en bejutottak és a tavalyi cikk publikálásakor még 30-an lehettek az Egyesült Államok területén. Cornstein ugyanakkor nem csak Habony Árpáddal folytat rendszeres négyszemközti találkozókat mostanában. A Népszava információi szerint gyakori vendég a nagykövetségen Maróth Gáspár, akit Orbán Viktor tavaly nyáron nevezett ki a „nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért valamint haderő-modernizációért felelős kormánybiztossá”, havi bruttó 997 ezer forintos tiszteletdíjért. Maróth nyilván a tervezett haderőfejlesztésről egyeztet Cornsteinnel.
Maróth Gáspárról a Zoom.hu készített részletes portrét még tavaly, amiből kiderül: Maróth Miklós akadémikus fia már az első Orbán-kormány idején miniszterelnöki tanácsadó volt, régi bizalmi embernek számít. Maróth Gáspárt annak ellenére nevezték ki 2016-ban a HM EI Zrt. igazgatóságának elnökévé, hogy kiderült: saját cégei üzletrészén egy ciprusi offshore hátterű vállalkozással osztozik. Simicskó István akkori honvédelmi államtitkár ezt úgy kommentálta, hogy semmilyen biztonsági kockázatot vagy összeférhetetlenséget nem látnak ebben. Maróth cégeivel kapcsolatban egyébként milliárdos értékben merült fel kartell-gyanú, az ügyben a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálatot folytat már több mint három éve, legutóbb Korózs Lajos MSZP-s képviselő írásbeli kérdésére válaszolták azt márciusban, hogy a GVH jelenleg is vizsgálódik.
Frissítve: 2019.05.13. 19:31

Valódi híreket mondott be a Momentum elnökségi tagja a köztévén

Publikálás dátuma
2019.05.13. 16:44

Ritka pillanatnak lehettek szemtanúi az M1 nézői.
A Momentum Mozgalom elnökségi tagja, Hajnal Miklós hétfő reggel az M1-en és a Kossuth rádióban is sugárzott választási programbemutatkozója helyett híradót mondott - vette észre a 444.hu.  Többek közt beszámolt
  • a Honvédkórház sürgősségi osztályán uralkodó orvoshiányról,
  • Tiborcz István 35 milliárdos vagyonáról,
  • és arról, hogy nem hajlandó a Fidesz kiállni semmilyen vitára a szavazást megelőzően. Orbán Viktor sem állt ki Timmermans szocialista csúcsjelölt ellen.
Szerző
Témák
Momentum

Döntött Zugló: felmondják a kerületnek roppant előnytelen parkolási szerződést

Publikálás dátuma
2019.05.13. 16:00

Fotó: Tóth Gergő
A Fidesz szerint ők javasoltak a felmondást, az önkormányzat szerint Karácsony Gergely.
Zugló önkormányzata felmondja a helyi parkolást üzemeltető cégekkel a szerződést döntött a XIV. kerületi képviselő-testület hétfői ülésén. Határoztak arról is, hogy a kerületi lakosok számára június 13-ától ingyenes lesz a parkolás Zuglóban. A parkolási feladatokat a jövőben az önkormányzat látja el, létrehoztak továbbá egy tényfeltáró munkacsoportot a parkolási rendszer működésének felülvizsgálatára. Az ülés elején éles vita alakult ki arról, hogy veszteséges vagy nyereséges a kerületben a parkolás. A hangulatot meghatározta, hogy a Fidelitas aktivistái "Karácsony alkalmatlanságának ára: napi 1 millió ft? Elég ebből!", valamint "Parkolójegy. Parkolási idő vége most! Kezdete: 2017. 07. 05. Összeg: 1 milliárd." feliratú táblákat tartottak a magasba. A helyi parkolási helyzetről azt amúgy nem árt tudni, hogy a szerződéseket a helyi Fidesz és az MSZP együtt szavazta meg, Karácsony nem értett egyet ezekkel. Az is igaz viszont, hogy az ellenkezése nagyjából abban merült ki, hogy tartózkodott a szavazásnál.        A Fidesz-KDNP képviselői is azt hangoztatták, hogy a Karácsony Gergely polgármester hivatali ideje alatt megkötött parkolásüzemeltetési szerződések a nyomán havi egymillió forint vesztesége keletezik a kerületnek. Feltették a kérdést: miért engedte a pazarló rendszer működését a polgármester két éven keresztül.
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Karácsony Gergely viszont azt közölte, hogy a parkolás évi 47 millió forint nyereséggel működik a kerületben. Ő is támogatja a szerződések felmondását - mondta -, mert valóban drágán dolgoznak az üzemeltetéssel megbízott cégek, vagyis a magas költségek miatt kicsi a nyereség.  Hozzátette: éppen a fideszes képviselők szavazataival meghozott testületi döntés utasította őt arra, hogy fideszes hátterű cégekkel kössön szerződést a feladat ellátására. A tényfeltáró bizottság létrehozásáról szóló javaslatot eredetileg a Fidesz-KDNP nyújtotta be, ám az csak a kerületi parkolást vizsgálta volna. Ezt módosította a testület Karácsony Gergely indítványára úgy, hogy a fővárosra és a többi budapesti kerületre is kiterjesztik a vizsgálatot. Karácsony Gergely azt is elmondta: segítséget kérnek az új zuglói rendszer kialakításához a XIII. kerülettől, mivel az övék a legnyereségesebb parkolási rendszer a fővárosban. Az önkormányzat az MTI-hez az ülést követően eljuttatott közleményében azt emelte ki: Karácsony Gergely előterjesztésére döntött a képviselő-testület arról, Zugló saját kézbe veszi a fizetőparkolás üzemeltetését. Hozzátették, a parkolás jelenlegi üzemeltetőjének szerződése 2019. július 9-én lejár, ez ad lehetőséget arra, hogy a túl magasnak ítélt költségeken az önkormányzat csökkentsen. Kitértek arra: a testület nem szavazta meg a Fidesz indítványát egy parkolást vizsgáló munkacsoport felállításáról, ebbe Tarlós István főpolgármester, valamint egy kormánypárti és egy ellenzéki kerület polgármestere delegálhatott volna szakértőt. Elfogadták viszont Karácsony Gergely javaslatát egy olyan összetételű munkacsoportról, amelyben a polgármester mellett a testületben képviselővel rendelkező valamennyi párt delegáltja részt vehet. A munkacsoport a parkolási rendszer működését vizsgálja majd helyi és fővárosi szinten - áll a közleményben
Témák
parkolás Zugló
Frissítve: 2019.05.13. 16:17