óvoda;

2019-05-14 07:00:00

Rettegtek a gyerekek a súlyos lelki traumákat okozó óvónőtől, de semmi nem történt, amíg egy szülő feljelentést nem tett

Súlyos lelki problémákat idézett elő több kisgyermeknél egy szekszárdi nevelőnő „gondoskodása”. A szülők rendőrségi feljelentést tettek. Az eset nem egyedi: egy friss ombudsmani jelentés szerint akut rendszerproblémák vannak.

Meghökkentő történettel kereste meg lapunkat egy szekszárdi apuka: óvodáskorú kisfia viselkedése egyik napról a másik megváltozott, visszahúzódóvá vált, egyre gyakrabban betegeskedett. A változásra tavaly szeptemberben figyeltek fel először, nem sokkal azután, hogy a gyermek egy szekszárdi óvoda új csoportjába került át. A kisfiú – aki mindaddig szívesen járt óvodába – indulás előtt egyre gyakrabban kérdezgette, aznap melyik óvónő van bent, majd szinte minden reggel gyomorfájásra panaszkodott, a torkát köszörülte, fulladt, sírva maradt ott az oviban. A szülők hiába próbálták megtudni viselkedésének okát, a gyerek csak annyit mondott: titok.

– Egyik éjjel sírva ébredt fel, és elárulta, hogy fél az egyik óvónőtől. Még nem árulta el, hogy miért fél, de azt kérte, keressünk neki egy másik óvodát. Ekkor tudatosult bennem: nagy baj van – mesélte az apuka. Kereste az érintett óvónőt és az óvodavezetőt, ám kérdéseire nem kapott magyarázatot. A gyerek közben egyre rosszabbul lett: noha két és fél éves kora óta szobatiszta, az oviban gyakran előfordult, hogy bepisilt. Otthon nemcsak ahhoz kért engedélyt, hogy kimehessen vécére, de még ahhoz is, hogy kifújhassa az orrát. Felnőttek társaságában vagy bármilyen közösségi helyre belépve hangját mind a mai napig lehalkítja, suttog.

A gyermeket kivették az óvodából, ma már egy waldorfos intézményben folytatja az idei nevelési évet. A szülők elmondása szerint gyorsan beilleszkedett, újra szívesen jár óvodába. Az intézményváltás óta egyszer sem volt beteg, de a történtek feldolgozásában még mindig pszichológus segítségére szorul. A szakvélemény megállapította: a korábbi, fizikai tünetek mind pszichoszomatikus jellegűek voltak, szervi problémák nélkül. A szülők panaszt tettek az óvoda fenntartójánál, a szekszárdi önkormányzatnál, akik ki is vizsgálták az ügyet, de a panaszokat nem találták bizonyíthatónak.

Az édesapa azonban nem hagyta annyiban a dolgot: nem tartott sokáig kideríteni, hogy

 – Nálam a fütyihúzogatás verte ki a biztosítékot – mesélte egy másik apuka. Elmondása szerint egy nyári napon a gyerekek fürdőruhában sorakoztak az egyik csapnál, ahol az óvónő lelocsolta, „lehűtötte” őket. – A kisfiamnak külön „kedvességből” a kukacát is megmosta hideg csapvízzel, a bőrt felhúzva. Ezt csak egy évvel a történtek után mesélte el nekünk a gyerek, addig az tűnt fel, otthon nem szerette a fütyijét mosni.

Egy édesanya arról számolt be lapunknak, az óvónő gyakran kiabált gyermekével, butának, hülyének nevezve őt. Egy másik szülő azt mondta, étkezés közben a gyerek nem fújhatta ki az orrát, ehelyett azt tanácsot kapta, szívja vissza és nyelje le a váladékot. Lefekvés előtt, a délutáni alvásidő alatt a gyerekek nem mehetnek ki a mosdóba, ezért inkább nem isznak, hogy ne kelljen pisilniük. Volt, illetve van olyan gyermek, aki szorongása miatt folyamatosan rágja a száját, és volt olyan is, aki hányással reagált a feszült légkörre. A lapunk által megismert szülői panaszokat még hosszan lehetne sorolni.

A szülők nemrég rendőrségi feljelentést is tettek. Kerestük a Tolna Megyei Rendőr-kapitányságot, milyen eszközök állnak a rendőrség rendelkezésére a panaszok bizonyítására. Annyit válaszoltak, kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt indult büntetőeljárás, ám mivel az ügy még folyamatban van, nem tudnak bővebb tájékoztatást adni. A szekszárdi önkormányzat megkeresésünkre csak annyit közölt: vizsgálatot rendeltek el az ügyben. Próbáltuk elérni az óvoda vezetőjét, ám ő cikkünk írásakor épp szabadságon volt. A szekszárdi gyermekjóléti központhoz pedig semmilyen hivatalos jelzés, megkeresés nem érkezett eddig.

– Az olyan panaszokat, ahol nincs látható nyom, külső sérülés, sajnos nagyon nehéz bizonyítani – nyilatkozta a Népszavának Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő. Tapasztalatai szerint az érzelmi, verbális bántalmazás ügyében indult feljelentések is ritkák, és sokszor „lyukra futnak”. – A rendőrségnek kötelessége, hogy az érintettek meghallgatásán túl szakértői vizsgálatot rendeljen el. Az eljárás ideje alatt van mód a feltételezett bántalmazó munkaviszonyának felfüggesztésére, de az csak a szexuális bűntetteknél kötelező – mondta a szakértő, hozzátéve: a súlyos munkaerőhiány miatt az alkalmatlan „szakemberek” nehezen kerülnek ki a rendszerből.

Nemrég hasonló vizsgálatot folytatott le az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala is egy budapesti óvoda ügyében, az ombudsman – az óvoda és a fenntartó önkormányzat mulasztását megállapítva – jelentésében arra hívta fel a figyelmet: rendszerszintű problémák állnak fenn.