Megjavult a Barátság, újra jön az olaj a vezetéken

Publikálás dátuma
2019.05.13. 19:29

Fotó: Viktor Drachev /
A hétvégén újra megindult a kőolajszállítás Magyarországra a Barátság-vezetékből - tudta meg lapunk. Először szennyezett anyag érkezik, amit a Mol elkülönít.
A hétvégén újra megindult az olajszállítás Magyarországra Ukrajna felől a Barátság II-vezetékből – tudatta megkeresésünkre a Mol. Annak érdekében, hogy a csőből mihamarabb újraindulhasson a szabványos kőolaj szállítása, a Mol, az érintett országok cégeihez hasonlóan vállalta, hogy a nemzetközi vezetékből mintegy 100 ezer tonna szennyezett kőolajat kivesz és hazai tárolókban elraktároz – fogalmaztak. Szakértők szerint ezt követően - e hét végétől vagy jövő hét elejétől - már ismét jó minőségű kőolaj érkezhet. Értesülésünk szerint Magyarország mellett Szlovákia is kész 10-15 ezer tonnát eltárolni a rossz minőségű kőolajból, illetve szükség esetén a Mol további közel százezer tonnát is képes lenne elhelyezni. Az orosz kitermelési pontok közelében három hete nagy arányban oda nem való klórvegyületek keveredtek az Európát ellátó Barátság-vezetékbe táplált olajba. (Az adalék a bányászatot könnyíti, ám, mivel a finomítókat károsítja, azt a szállítás előtt ki kell vonni az olajból.) Moszkva nem szólt előre, így először Fehéroroszország jelezte a szennyezést, majd erre hivatkozva sorban a németek, lengyelek, szlovákok, ukránok és végül április vége felé a magyar Mol is felfüggesztette a szállítmányok átvételét. Oroszország a felelősséget magára vállalta: több magáncég-vezetőt letartóztattak, akik állítólag olajlopást igyekeztek ily módon – a jelek szerint sikertelenül – elleplezni. Két hete orosz források már a tiszta szállítmányok megindításáról tudósítottak. A Mol az illetékes államok képviselőivel május közepére – vagyis e hétre - ígérte a rendezést. Ezzel egyidejűleg a magyar állam felkínálta a cég számára az ország biztonsági készleteit, amiből a Mol 150 ezer tonnát megvásárolt. Május elején Fehéroroszországból jó minőségű szállítmányok érkeztét jelezték. A szennyezett anyagot az egész nyomvonalon tárolókba töltik ki. 
A Mol százhalombattai finomítója és tározói
Vasárnap – az MTI tudósítása szerint - az ukrán fél is jelezte, hogy a vezeték Barátság II-nek nevezett déli szakaszán újraindítja a szállításokat, a Mol pedig hajlandó átvenni a terméket.  A Mol a kivett mennyiséget a legmodernebb eljárásokkal és tiszta kőolaj hozzáadásával újra felhasználhatóvá teszi – írta lapunknak a társaság. Ennek nyomán a finomítóba kerülő anyag klórtartalma ismereteink szerint a megszokott 1-3 milliomod (ppm) arányról 3-4 ppm-re emelkedhet. Ez azonban még bőven a szabványos 10 ppm-en belül marad, így azt a finomító normál üzemben képes feldolgozni. A vállalat finomítói ezalatt is kizárólag tiszta, jó minőségű kőolajat engednek feldolgozásra, ennek megfelelően a Magyarországon elérhető üzemanyag minősége jelenleg is kiváló és a jövőben is az marad – szögezték le. Épp emiatt ugyanakkor, úgy tudjuk, a tárolóürítés még több hónapot vehet igénybe. Az intézkedések többletköltséggel járhatnak a Mol számára. Ennek mértéke szakértők szerint legalábbis százmilliós nagyságrendű, amit a szerződés értelmében kiszámlázhatnak a szállítónak, vagyis – javarészt - az orosz Lukoilnak. Ugyanakkor most nem erre összpontosítanak. Ezt támasztja alá Hernádi Zsolt Mol-vezér lapunknak adott korábbi nyilatkozata is, miszerint az ügy miatt nem tervezik beszállítási útvonalaik alapvető átszervezését. Vagyis, bár a Mol százhalombattai és pozsonyi finomítója egyaránt ellátható lenne a tengerről az Adria-vezetéken át, annak 20 százalékos arányát – legalábbis az ügy miatt – bizonyosan nem tervezik növelni. (Szakértők szerint a tengeri olaj részint drágább, részint nehezebben is feldolgozható a rosszabb minőségű orosz olajra beállított Mol-finomítók számára.) A rendezésig a biztonsági kőolajkészletből felszabadított 150 ezer tonna elegendő lehet a napi mintegy 20 ezer tonna feldolgozására alkalmas százhalombattai finomító számára, amit az Adria-vezetékből, saját tartalékaikból és a hazai kitermelésből is ellátnak. A Molnál a kőolajszállítások teljes helyreállását május második felére várják.
Szerző
Frissítve: 2019.05.13. 20:11

Jóval kevesebb pénz érkezhet Brüsszelből a következő hat évben

Publikálás dátuma
2019.05.13. 17:12

Fotó: Népszava
Negyedével kevesebb uniós forrást kaphat Magyarország 2021-2027 között, mint a jelenlegi pénzügyi ciklusban, a földalapú támogatás pedig 15 ezer forinttal mérséklődne hektáronként. A kormány túlzónak tartja a csökkentést.
Sérelmezi a magyar kormány a 2021-2027 közötti hét éves gazdasági ciklusban hazánk számra juttatni kívánt támogatások mértékét - mondta Schanda Tamás, az innovációs és technológiai tárca európai uniós támogatásokért felelős államtitkára.  Az Európai Bizottság szerint 17,9 milliárd eurónyi strukturális és beruházási alapbeli forrás járna Magyarországnak, ez 5,7 milliárd euróval (24 százalékkal) kevesebb a jelenlegi ciklusban rendelkezésre álló forrásnál. A csökkenés okaként a szakértők megjegyezték: Nagy-Britannia, az Európai Unió egyik legnagyobb befizetője távozni készül. Emellett Magyarország több régiója az elmaradottból átalakulóba, illetve fejlettbe sorolódik át, viszont vannak olyan régiók - itt elsősorban az Európai Unió peremén lévőkről van szó -, ahol az átlagtól való lemaradás növekedett. Ezek nagyobb arányban kaphatnak támogatást. Szakértők megjegyzik azt is, hogy módosul a forráselosztási képlet. E szerint a Zöld Európa programra - klímavédelem, környezetvédelem - több pénzt szánna az unió. A magyar kormány különösen sérelmezi, hogy az új célok között - a tervezett költségvetés egy százalékának erejéig - szerepel egy olyan tétel, amely a migránsok integrálását segíti elő. További érvágást jelentene a magyar gazdaságnak, hogy a Közös Agrárpolitika keretében 16 százalékkal kevesebb jutna  Magyarországnak, és 27 százalékkal kevesebbet utalnának vidékfejlesztésre. Így hektáronként 15 ezer forinttal csökkenhet a földalapú támogatások mértéke. Összességében a kelet-közép-európai régió országai a közvetlen brüsszeli forrásokból 5 százalékot tudunk elnyerni, míg a népességén belüli részarányunk 20 százalékos.  Nehezen emészti meg a kormány, hogy a jogállamiságot be nem tartó országok magatartását is vizsgálnák, holott Schanda Tamás szerint ehhez nincs megfelelő mérce. (Ennek bevezetése még az Európai Unióban is vita tárgya.) A Népszava érdeklődött a magyar álláspont kialakításának állásáról, de az államtitkár szerint nem a gyorsaság a döntő, hanem az, hogy szakmapolitikailag megalapozott, Magyarország érdekeit képviselő álláspontot alakítsanak ki. A mostani ciklusra elosztható 29,6 milliárd eurónyi keretet már teljes egészében le kötötték nyertes projektek szerződéseivel, 66 százalékát ki is fizették, a teljes összeg 33 százalékát pedig már sikerült lehívni Brüsszelből. 
Szerző
Frissítve: 2019.05.13. 17:28

Göndör a legszebb haszonállat

Publikálás dátuma
2019.05.13. 16:18
Illusztráció
Fotó: Mint Images / AFP
A tehén megnyerte több díjnyertes bika örökítőanyagát.
A biharnagybajomi holstein-fríz, Göndör lett az év legszebb haszonállata az Országos Mezőgazdasági Élelmiszeripari Kiállítás Vásár társrendezvényén, a múlt hét második felében megrendezett XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon. A kiállítás nagydíját elnyerő tehén nagy tejtermeléshez szükséges jegyeket mutat. Ezért használják a legjobb javító hatású bikák spermáit is. "A jó hozam érdekében fontos a tőgyszerkezet, a korrekt lábszerkezet, az aránylag nagy és mély mellkas, ami elősegíti a belső szervek minél jobb működését” - fejtette ki Fekete Balázs főszervező. Az ország legszebb haszonállata eddig negyvenezer liter tejet adott. 
Göndör gazdája, a Biharnagybajomi Dózsa Agrár Zrt. szarvasmarhaágazat-vezetője, Madar László pénzt és több díjnyertes bika örökítőanyagát nyerte meg. A rendezvényen a sertés-, baromfi-, szarvasmarha-, juh-, kecske-, nyúl- és lótenyésztők is felvonultatták legszebb állataikat, amik közül a zsűri kategóriagyőzteseket hirdetett.
Szerző
Frissítve: 2019.05.13. 16:49