A magyar dolgozók helyzetére kíváncsi az USA

Publikálás dátuma
2019.05.13. 20:55

Élénkül a nemzetközi érdeklődés a magyar szakszervezetek munkája iránt. Most egy amerikai hivatal munkatársa tájékozódik Budapesten.
Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma kezdeményezésére a Demokrácia, Emberi Jogok és Munkaügyi Igazgatóság Munkaügyi irodájának (Office of International Labor Affairs, Bureau of Democracy, Human Rights, and Labor at the U.S. Department of State) képviselője látogatott el hétfőn a Magyar Köztisztviselők Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) vezetőihez, hogy tájékozódjon a magyarországi szakszervezeti mozgalmakról, a munkavállalói jogokról és a munkaerő-piaci folyamatokról. Sara Epsteint kiemelten érdekelte az itteni érdekegyeztetési mechanizmus és a sztrájkjog helyzete – tudta meg lapunk Boros Péternétől. Az MKKSZ elnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy hangsúlyosan foglalkoztak a Nemzeti Munkaügyi Kerekasztal létrehozásának szükségességével, amelynek munkájába az ő elképzelései szerint a szakszervezetek mellett be kellene vonni az önkormányzatok és a civil szervezetek képviselőit is, hogy a munkaügyi szabályok megalkotása előtt minden érintett véleményét megismerhessék. Arról is tájékoztatta az amerikai iroda munkatársát, hogy az érdekvédők hiányolják a kormánytól a pontos foglalkoztatásra vonatkozó adatokat, mert például arról, hogy mongol, ukrán, sőt mexikói vendégmunkásokkal pótolják az országot elhagyó munkaerőt, csak hivatalokban dolgozó tagjaiktól kapnak információkat. A szakszervezetek munkája iránt megnőtt a nemzetközi érdeklődés az utóbbi hónapokban. Az MKKSZ elnöke a közelmúltban találkozott a német, a holland és a dán nagykövettel, valamint a Bundestag képviselőivel is. Az amerikai munkajogi iroda munkatársa kedden a Magyar Szakszervezeti Szövetség munkájával és véleményével ismerkedik. 

Amerikai kormányiroda

A szabadság, a demokrácia előmozdítása és az emberi jogok védelme világszerte központi szerepet játszik az Egyesült Államok külpolitikájában – olvasható a hosszú nevű amerikai hivatal honlapján.  A Demokrácia, Emberi Jogok és Munkaügyi Iroda legfontosabb feladatainak felsorolásában az is szerepel, hogy céljuk a munkajogok javításának elérése a világ minden táján. 

Frissítve: 2019.05.13. 21:55

Visszahívja delegáltját a NVB-ből a Mi Hazánk Mozgalom, mert nem szavazta meg Czeglédy mentelmi jogának visszavonását

Publikálás dátuma
2019.05.13. 20:30

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Szerintük baj, hogy delegáltjuk jogászként, szakmai szempontok szerint hozott döntést.
Visszahívja delegáltját a Nemzeti Választási Bizottságból a Mi Hazánk Mozgalom - tájékoztatta a párt hétfő este az MTI-t. Közleményükben azt írták: nem marad következmények nélkül az, hogy az NVB általuk megbízott tagja nem támogatta a "köztörvényes bűncselekménnyel vádolt" Czeglédy Csaba mentelmi jogának felfüggesztését. Az ülésen kilencen szavaztak a felfüggesztésre, nyolcan ellene, de a felfüggesztéshez kétharmados többségre lett volna szükség. A párt úgy fogalmazott: választási szakértőjük jogászként, "kizárólag jogi szempontokat figyelembe véve hozta meg döntését", amelyről senkivel nem egyeztetett a pártból. Ezért őt visszahívják az NVB-ből és új tagot delegálnak a helyére. Egyúttal felszólították a Fideszt, hogy törölje el a mentelmi jog intézményét - olvasható a közleményben. A Mi Hazánk Mozgalom által az NVB-be delegált Csányi Marianna április 23-án tette le esküjét az Országházban.

Márki-Zay Pétert és Kész Zoltán fogadták az amerikai Külügyminisztériumban

Publikálás dátuma
2019.05.13. 18:40

Fotó: Mindenki Magyarországa Mozgalom
Elmondták a vendéglátóknak, hogy Orbán Viktor nem egyenlő Magyarországgal, és van alternatívája a jelenlegi kormánynak
A hétfői Trump-Orbán megbeszélést megelőzte egy másik amerikai-magyar találkozó. A Mindenki Magyarországa Mozgalom két elnökségi tagját, Márki-Zay Pétert és Kész Zoltánt fogadták az amerikai kormány külügyi képviselői. A mozgalom közleménye szerint a megbeszélésen szóba került Magyarország NATO tagsága, a magyar-orosz kapcsolatok. Márki-Zay Péter és Kész Zoltán aggodalmukat fejezték ki az orosz beruházási bank és a növekvő orosz befolyás miatt. Az elmúlt napokban republikánus és demokrata politikusok szintén aggodalmukat fejezték ki Orbán látogatása miatt, és felszólították az elnököt, hogy ítélje el Magyarországot a szabad sajtó és a demokratikus értékek sárba tiprása miatt. Márki-Zay Péter megerősítette, hogy Orbán Viktor nem egyenlő Magyarországgal, és van alternatívája a jelenlegi kormánynak. Elmondta azt is, hogy Orbán Viktor csak névleg bevándorlásellenes, valójában (a letelepedési kötvények révén) több tízezer fizetős migránst befogadott, ezek között bűnözők és Amerikában körözött arab terroristák is voltak. Márki-Zay Péter kifejtette vendéglátóinak, hogy Magyarországnak nyugaton van a helye. Szorosabb EU-partnerségre kell törekedni és jó kapcsolatra az USA-val. A közös katonai szövetség biztonsága miatt fontos, hogy Magyarország a természetes partnereivel törekedjen jó kapcsolatra, és ne Kínával és Oroszországgal.
Szerző