USA;szakszervezet;munkajog;

2019-05-13 20:55:01

A magyar dolgozók helyzetére kíváncsi az USA

Élénkül a nemzetközi érdeklődés a magyar szakszervezetek munkája iránt. Most egy amerikai hivatal munkatársa tájékozódik Budapesten.

Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma kezdeményezésére a Demokrácia, Emberi Jogok és Munkaügyi Igazgatóság Munkaügyi irodájának (Office of International Labor Affairs, Bureau of Democracy, Human Rights, and Labor at the U.S. Department of State) képviselője látogatott el hétfőn a Magyar Köztisztviselők Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) vezetőihez, hogy tájékozódjon a magyarországi szakszervezeti mozgalmakról, a munkavállalói jogokról és a munkaerő-piaci folyamatokról. Sara Epsteint kiemelten érdekelte az itteni érdekegyeztetési mechanizmus és a sztrájkjog helyzete – tudta meg lapunk Boros Péternétől.

Az MKKSZ elnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy hangsúlyosan foglalkoztak a Nemzeti Munkaügyi Kerekasztal létrehozásának szükségességével, amelynek munkájába az ő elképzelései szerint a szakszervezetek mellett be kellene vonni az önkormányzatok és a civil szervezetek képviselőit is, hogy a munkaügyi szabályok megalkotása előtt minden érintett véleményét megismerhessék. Arról is tájékoztatta az amerikai iroda munkatársát, hogy az érdekvédők hiányolják a kormánytól a pontos foglalkoztatásra vonatkozó adatokat, mert például arról, hogy mongol, ukrán, sőt mexikói vendégmunkásokkal pótolják az országot elhagyó munkaerőt, csak hivatalokban dolgozó tagjaiktól kapnak információkat.

A szakszervezetek munkája iránt megnőtt a nemzetközi érdeklődés az utóbbi hónapokban. Az MKKSZ elnöke a közelmúltban találkozott a német, a holland és a dán nagykövettel, valamint a Bundestag képviselőivel is.

Az amerikai munkajogi iroda munkatársa kedden a Magyar Szakszervezeti Szövetség munkájával és véleményével ismerkedik.