Visszahívja delegáltját a NVB-ből a Mi Hazánk Mozgalom, mert nem szavazta meg Czeglédy mentelmi jogának visszavonását

Publikálás dátuma
2019.05.13. 20:30

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Szerintük baj, hogy delegáltjuk jogászként, szakmai szempontok szerint hozott döntést.
Visszahívja delegáltját a Nemzeti Választási Bizottságból a Mi Hazánk Mozgalom - tájékoztatta a párt hétfő este az MTI-t. Közleményükben azt írták: nem marad következmények nélkül az, hogy az NVB általuk megbízott tagja nem támogatta a "köztörvényes bűncselekménnyel vádolt" Czeglédy Csaba mentelmi jogának felfüggesztését. Az ülésen kilencen szavaztak a felfüggesztésre, nyolcan ellene, de a felfüggesztéshez kétharmados többségre lett volna szükség. A párt úgy fogalmazott: választási szakértőjük jogászként, "kizárólag jogi szempontokat figyelembe véve hozta meg döntését", amelyről senkivel nem egyeztetett a pártból. Ezért őt visszahívják az NVB-ből és új tagot delegálnak a helyére. Egyúttal felszólították a Fideszt, hogy törölje el a mentelmi jog intézményét - olvasható a közleményben. A Mi Hazánk Mozgalom által az NVB-be delegált Csányi Marianna április 23-án tette le esküjét az Országházban.

Márki-Zay Pétert és Kész Zoltán fogadták az amerikai Külügyminisztériumban

Publikálás dátuma
2019.05.13. 18:40

Fotó: Mindenki Magyarországa Mozgalom
Elmondták a vendéglátóknak, hogy Orbán Viktor nem egyenlő Magyarországgal, és van alternatívája a jelenlegi kormánynak
A hétfői Trump-Orbán megbeszélést megelőzte egy másik amerikai-magyar találkozó. A Mindenki Magyarországa Mozgalom két elnökségi tagját, Márki-Zay Pétert és Kész Zoltánt fogadták az amerikai kormány külügyi képviselői. A mozgalom közleménye szerint a megbeszélésen szóba került Magyarország NATO tagsága, a magyar-orosz kapcsolatok. Márki-Zay Péter és Kész Zoltán aggodalmukat fejezték ki az orosz beruházási bank és a növekvő orosz befolyás miatt. Az elmúlt napokban republikánus és demokrata politikusok szintén aggodalmukat fejezték ki Orbán látogatása miatt, és felszólították az elnököt, hogy ítélje el Magyarországot a szabad sajtó és a demokratikus értékek sárba tiprása miatt. Márki-Zay Péter megerősítette, hogy Orbán Viktor nem egyenlő Magyarországgal, és van alternatívája a jelenlegi kormánynak. Elmondta azt is, hogy Orbán Viktor csak névleg bevándorlásellenes, valójában (a letelepedési kötvények révén) több tízezer fizetős migránst befogadott, ezek között bűnözők és Amerikában körözött arab terroristák is voltak. Márki-Zay Péter kifejtette vendéglátóinak, hogy Magyarországnak nyugaton van a helye. Szorosabb EU-partnerségre kell törekedni és jó kapcsolatra az USA-val. A közös katonai szövetség biztonsága miatt fontos, hogy Magyarország a természetes partnereivel törekedjen jó kapcsolatra, és ne Kínával és Oroszországgal.
Szerző

Orosz AN-26-os miatt riasztották a magyar Gripeneket

Publikálás dátuma
2019.05.13. 18:36
Képünk illusztráció!
Fotó: Népszava
A balti légtérbe engedély nélkül belépő orosz repülőgép miatt riasztották a magyar légierő Gripenjeit.
A május 1-jei feladatvégrehajtás megkezdése óta hétfőn először riasztották a magyar Gripeneket a Baltikumban, írja közleményében a Honvédelmi Minisztérium.  A vadászgépeket május 13-án a délutáni órákban, egy azonosítatlan repülőgép miatt emelték a magasba. A riasztást és az elfogást a NATO németországi Egyesített Légivezetési Központjából rendelték el. A Gripenek a riasztás után – a Balti-tenger felett – a nemzetközi eljárásrendnek megfelelően, 
rövid időn belül azonosították és elfogták azt az orosz, AN-26-os repülőgépet, amely engedély nélkül lépett be a balti légtérbe.

A Magyar Honvédség 2019. május 1-jétől négy hónapon keresztül, közel száz katonával és négy JAS-39 Gripen harci repülőgéppel, vezető nemzetként látja el a balti országok légtérrendészeti feladatait (Baltic Air Policing – BAP), Spanyolországgal és Nagy-Britanniával közösen, NATO parancsnokság alatt. A Magyar Honvédség Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegység a litvániai, Siauliai repülőtéren települve a BAP 50. váltásaként hajtja végre feladatait. Magyarország 2015 után immár második alkalommal vesz részt a küldetésben.
Szerző
Témák
Gripen