Ott járt Ujhelyi István, ahová még a fideszes képviselő sem jut el

Publikálás dátuma
2019.05.13. 21:36

Fotó: Facebook/Ujhelyi IStván
Farkaslyukra annyira rossz minőségű út vezet, hogy oda a fideszes képviselők sem jutnak el, nem merik megkockáztatni autóval - osztotta meg az Ózdtól 6 kilométerre lévő településen hallott egyik szállóigét a Facebookon Ujhelyi István.   Az MSZP EP-képviselője azért eljutott a településre és kiszámolta: Mészáros Lőrinc vagyonából minden helybélinek 170 millió forint jutna. Az MSZP EP-képviselője elszomorítónak nevezte, hogy a gyönyörű természeti értékekkel megáldott település mennyire nem kap figyelmet és támogatást a kormány részéről. Felhívta a figyelmet arra, az MSZP “Szociális Európát” megteremtő programja nem csak a nagyvárosokban, hanem az olyan kistelepülésen élők élethelyzetén is javítana, mint amilyen Farkaslyuk. Ujhelyi arra rázott kezet Harkály Aladár alpolgármesterrel, hogy az MSZP olyan Európát fog megvalósítani, amelyben Farkaslyuknak is van helye.
Szerző
Témák
Ujhelyi István

Alig húsz percet kapott Orbán Trumptól

Publikálás dátuma
2019.05.13. 21:12

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
A 16 perces közös sajtótájékoztatón egy-két percig volt szó az amerikai-magyar kapcsolatokról.
Orbán Viktor nyolc után 11 perccel érkezett a Fehér Házhoz, amelynek egyik bejáratánál Donald Trump személyesen fogadta a magyar kormányfőt. Kezet fogtak, üdvözölték a fotósokat, majd beléptek az épületbe, ahol a protokoll szerint bejegyzést írt a vendégkönyvbe, majd következett az alig több mint húsz percig tartó négyszemközti megbeszélés, utána pedig a közös sajtótájékoztató. A magyar kormányfő az ovális irodában megköszönte a meghívást és elmondta, hogy várakozásai szerint erősíteni lehet majd a két ország stratégiai szövetségét, és globális politikai kérdéseket is meg akar beszélni. Szerinte 
sok kérdésben hasonló a megközelítésük az amerikai elnökkel, itt meg is ragadta a lehetőséget, hogy kiemelje az illegális migráció és a terrorizmus elleni harcot.

Trump elmondta, hogy Orbán hozzá hasonlóan ellentmondásos személyiség, de ez nem baj. Sok szempontból nagyszerű munkát végzett és rengeteget tett a keresztény közösség megvédéséért.  Azt is mondta, hogy a delegációk megbeszélésén szó lesz a NATO-ról, kereskedelmi kérdésekről is. A sajtótájékoztató hátralévő részében főként a Kínára kivetett importvámokról beszélt, az újságírók erre vonatkozó kérdéseire reagálva. Az amerikai elnök egy kérdésre Orbánról két gondolatot mondott még, nevezetesen hogy
„kemény ember, de nagyon tisztelik hazájában”, valamint hogy „Európában azért támadják, mert máshogy kezeli a migrációt mint az európai vezetők többsége.”

Ehhez Orbán annyit tett hozzá, hogy boldogan szolgálják nemzetüket.
A közös sajtótájékoztató 16 percig tartott, ebből összesen nagyjából két percet beszéltek az amerikai-magyar viszonyról. Trump kapott kérdést Kínával, az amerikai belpolitikával kapcsolatban, de még egy Afrikában eltűnt amerikai állampolgárról is, akit Franciaország segítségével találtak meg. A végén már Donald Trump próbálta rávenni az újságírókat, hogy kérdezzenek Orbántól is, de hiába, a magyar miniszterelnökhöz egyetlen kérdést sem intéztek.
A tájékoztató után következett a plenáris megbeszélésre, amin magyar oldalról többek között részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Kumin Ferenc európai és amerikai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár, valamint Budai Gyula miniszteri biztos, míg Trump mellett ott volt Mike Pence amerikai alelnök, és John Bolton nemzetbiztonsági főtanácsadó is. 
Szerző
Témák
Orbán Trump
Frissítve: 2019.05.14. 00:02

A magyar dolgozók helyzetére kíváncsi az USA

Publikálás dátuma
2019.05.13. 20:55

Élénkül a nemzetközi érdeklődés a magyar szakszervezetek munkája iránt. Most egy amerikai hivatal munkatársa tájékozódik Budapesten.
Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma kezdeményezésére a Demokrácia, Emberi Jogok és Munkaügyi Igazgatóság Munkaügyi irodájának (Office of International Labor Affairs, Bureau of Democracy, Human Rights, and Labor at the U.S. Department of State) képviselője látogatott el hétfőn a Magyar Köztisztviselők Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) vezetőihez, hogy tájékozódjon a magyarországi szakszervezeti mozgalmakról, a munkavállalói jogokról és a munkaerő-piaci folyamatokról. Sara Epsteint kiemelten érdekelte az itteni érdekegyeztetési mechanizmus és a sztrájkjog helyzete – tudta meg lapunk Boros Péternétől. Az MKKSZ elnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy hangsúlyosan foglalkoztak a Nemzeti Munkaügyi Kerekasztal létrehozásának szükségességével, amelynek munkájába az ő elképzelései szerint a szakszervezetek mellett be kellene vonni az önkormányzatok és a civil szervezetek képviselőit is, hogy a munkaügyi szabályok megalkotása előtt minden érintett véleményét megismerhessék. Arról is tájékoztatta az amerikai iroda munkatársát, hogy az érdekvédők hiányolják a kormánytól a pontos foglalkoztatásra vonatkozó adatokat, mert például arról, hogy mongol, ukrán, sőt mexikói vendégmunkásokkal pótolják az országot elhagyó munkaerőt, csak hivatalokban dolgozó tagjaiktól kapnak információkat. A szakszervezetek munkája iránt megnőtt a nemzetközi érdeklődés az utóbbi hónapokban. Az MKKSZ elnöke a közelmúltban találkozott a német, a holland és a dán nagykövettel, valamint a Bundestag képviselőivel is. Az amerikai munkajogi iroda munkatársa kedden a Magyar Szakszervezeti Szövetség munkájával és véleményével ismerkedik. 

Amerikai kormányiroda

A szabadság, a demokrácia előmozdítása és az emberi jogok védelme világszerte központi szerepet játszik az Egyesült Államok külpolitikájában – olvasható a hosszú nevű amerikai hivatal honlapján.  A Demokrácia, Emberi Jogok és Munkaügyi Iroda legfontosabb feladatainak felsorolásában az is szerepel, hogy céljuk a munkajogok javításának elérése a világ minden táján. 

Frissítve: 2019.05.13. 21:55